Ankara’da ÖHO’lar kontak kapatıyor

ABB, Ankara’da Özel Halk Otobüsleri'nin maliyetleri gerekçe göstererek kontak kapatma kararı aldığını açıkladı, EGO’nun tam kapasite çalışacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentte hizmet veren Özel Halk Otobüsleri’nin (ÖHO) yüksek akaryakıt maliyetlerini gerekçe göstererek kontak kapatma kararı aldığını duyurdu.

Belediye tarafından yapılan açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi tüm tedbirlerini almış olup vatandaşlarımızın mağdur olmaması için tam kapasite EGO seferleri düzenleyecektir. Bugün geldiğimiz noktada ÖTA'ların ve ÖHO'ların sözleşmeye aykırı olarak hizmet vermemeleri nedeniyle, sözleşme hükümleri uygulanacaktır" denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından konuya dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

EGO 2022’NİN İLK 9 AYINDA 595 MİLYON TL ZARAR ETTİ: "Zorlu ekonomik koşullarda maliyetinin çok altında ulaşım sağlayarak hemşehrilerimizin bütçelerine katkı sağlamak amacıyla; Ankara'da toplu ulaşımda kişi başı yolcu maliyeti 18 TL iken bilet ücreti 6,5 TL olarak uygulanmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesinden EGO Genel Müdürlüğü'ne 2021 yılında 835 milyon TL, 2022 yılında 1 milyar 611 milyon TL yardım yapılmıştır. Bu yardımlara rağmen EGO Genel Müdürlüğü, sürekli artan maliyetler yüzünden 2021 yılında 361 milyon TL, 2022 yılının ilk 9 ayında 595 milyon TL zarar etmiştir.

130 MİLYON TL DESTEK VERİLDİ: Özel Halk Otobüsü esnafına ise "Yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen" pandemi döneminden bugüne kadar 130 milyon TL destekte bulunulmuştur. Kanunen belirlenen ücretsiz taşıma karşılığında Büyükşehir Belediyesi yine zorunlu olmamasına rağmen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan 8 kat daha fazla destekte bulunmuştur. Ara vermeksizin artan mazot, doğal gaz ve diğer maliyetler nedeniyle Özel Halk Otobüsleri bu akşamdan itibaren kontak kapatma kararı almıştır."

YAVAŞ: GELİRİMİZ GİDERİMİZİ KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda maliyetlerdeki fahiş artışa dikkat çekti. 

Yavaş maliyet rakamlarına ilişkin paylaştığı görsele şu yorumu ekledi: "Geçtiğimiz yıldan bugüne belediye bütçemizden EGO’ya 2 milyar 446 milyon TL, pandemiden bugüne ise ÖHO esnafına yasal hiçbir zorunluluk olmamasına rağmen 130 milyon TL destekte bulunduk. Durmaksızın artan maliyetler karşısında gelirimiz giderimizi karşılayamaz hale geldi." (DUVAR)