Ankara Barosu’ndan 10 Aralık mesajı: Mücadele edeceğiz

Ankara Barosu 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne ilişkin açıklama yaptı, “İhlallerin karşısında durmaktan vazgeçmeyecek her daim mücadele edeceğiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Barosu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu tarafından okunan açıklamada, “Eşitsizliklerin arttığı, ekonomik yoksullaşmanın insan hakları ihlallerini derinleştirdiği, siyasal ve sosyal hakların gittikçe daraltıldığı ve hatta yok edildiği bu coğrafyada ihlallerin karşısında durmaktan vazgeçmeyecek her daim mücadele edeceğiz” denildi.

‘TÜRKİYE’NİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AÇISINDAN İYİ BİR SINAV VERMEDİĞİ AŞİKÂR’

Türkiye’nin 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 149’uncu sırada olduğu, 2005 yılında ise aynı listede Türkiye’nin 98’inci sırada yer aldığı hatırlatılan açıklamada, “Türkiye’nin aradan geçen yaklaşık 17 sene içinde basın özgürlüğü açısından iyi bir sınav vermediği aşikardır” denildi.

2022 yılı Ekim ayında düşünce ve ifade özgürlüğünü kullandığı için 20 kişinin tutuklandığı, 8 kişi hakkında açılan davalarda mahkumiyet kararları verildiği belirtilen açıklamada, “25 gazeteci gözaltına alınmış, 10 gazeteci tutuklanmış, 3 gazeteciye soruşturma açılmış, 14 gazeteci mesleğini yaparken saldırıya uğramıştır. 58 internet sitesi haberine erişim engeli kararı verilmiştir. RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına 8 idari yaptırım uygulanmıştır. 4 yayın hakkında ise mahkemeler tarafından toplatma kararı verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Hak ihlallerinin beraberinde getirdiği sorunların olduğunu belirten Ankara Barosu’nun açıklaması şu şekilde sürdü:

KORKMUYORUZ: Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği günden bu yana tam 74 yıl geçse de halen insan hakkı ihlallerine maruz kalmaktayız. Bugün özgürce ifadelerimizi açıklayamamakta, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkımızı kullanamamakta, işyerinde, cezaevinde, sokakta, evde öldürülmekteyiz. Halen ayrımcılığa maruz bırakılıyor, mesleğimizi ifa ederken saldırıya uğruyor ve hatta yine mesleğimizi ifa ederken her an bir terör örgütüyle irtibat ve iltisaklı olduğumuz değerlendirilecek endişesi duyuyoruz ancak korkmuyoruz.

MÜCADELEMİZİ HUKUK YOLUYLA SÜRDÜRECEĞİZ: Eşitsizliklerin arttığı, ekonomik yoksullaşmanın insan hakları ihlallerini derinleştirdiği, siyasal ve sosyal hakların gittikçe daraltıldığı ve hatta yok edildiği bu coğrafyada ihlallerin karşısında durmaktan vazgeçmeyecek her daim mücadele edeceğiz. Ankara Barosu, kurulduğu günden bu yana şiddetsiz ve demokratik bir toplum, insan haklarına dayanan bir Devlet ve bağımsız bir yargı için mücadele ederek hukuk devletinin en önemli bekçilerinden biri olmuştur. Bu anlayış ve inançla, İnsan Hakları Gününü tüm kurumsal ve bireysel inancımızla kutluyoruz. Daha adil ve eşit bir dünya için mücadelemizi hukuk yoluyla daima sürdüreceğimiz sözüyle. (DUVAR)