Anayasa Mahkemesi, Abdullah Cömert'in ailesinin başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemlerinde polis attığı gaz fişeğiyle ölen Abdullah Cömert'in yaşam hakkının ihlal edildiğine yönelik başvuruyu "kabul edilemez" bularak reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), Hatay'daki Gezi Parkı eylemlerinde, polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ölen Abdullah Cömert'in ailesinin, yaşam hakkının ihlal edildiğine dair başvurusunu oybirliğiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi, Abdullah Cömert'in ailesinin başvurusunu karara bağladı ve karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Soruşturma ve yargılamanın etkin bir şekilde yürütülmediği iddiası reddedilen kararda, sorumluların tespit edilip orantılı bir ceza verildiği savunuldu. Kararda şöyle denildi:

"A.K.nın (Abdullah Cömert'i gaz fişeğiyle vuran polis memuru) taksirle öldürme olarak tespit edilen eyleminin cezası 5237 sayılı Kanun'un 85. maddesinin (1) numaralı fıkrasında 2 ila 6 yıl hapis olarak belirlenmiştir. Mahkumiyet kararında A.K.nın 5 yıl 6 ay hapis cezasına mahkumiyetine karar verilerek ceza en üst hadde yakın bir şekilde teşdiden tayin edilmiştir. 5237 sayılı Kanun'un 22. maddesinin (3) numaralı fıkrasında bilinçli taksir nedeniyle temel cezadan yapılacak artırım oranı 1/3 ila 1/2 olarak belirlenmiştir. Mahkumiyet kararında ceza azami had olan 1/2 oranında artırılmıştır. Neticede 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası alarak belirlenen cezanın caydırıcı olduğu ve suçun ağırlığına göre açıkça orantısız bir ceza olmadığı kanaatine varılmıştır."

Başvurunun kabul edilemez bulunduğu kararda "Yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna, yargılama giderlerinin başvurucunun üzerine bırakılmasına, kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine, 16/06/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)