Ana de Armas davasında karar çıktı: Yanıltıcı fragman paylaşan stüdyolara dava açılabilecek

ABD'de bir federal yargıç, yanıltıcı film fragmanları yayınlayan film stüdyolarının sahte reklam nedeniyle dava edilebileceğine karar verdi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Bölge Yargıcı Stephen Wilson, 2019 yapımı The Beatles temalı "Yesterday" yapımı ile ilgili bir davada karar verdi. Wilson, fragmanların ticari konuşma olduğunu ve Kaliforniya'nın Yanlış Reklam ve Haksız Rekabet yasalarına tabi olduğunu söyledi.

Beyazperde'nin aktardığı habere göre, Universal Pictures'ın yanlış, aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapmakla suçlandığı dava, Ana de Armas'ın iki hayranı tarafından ocak ayında açıldı. Hayranlar filmin fragmanında Ana de Armas'ın yer aldığını ve filmi bunun için kiraladıklarını ancak filmin kendisinde Armas'ın olmadığını belirtmişti. 

'FRAGMAN, FİLMİ SATMAK İÇİN TASARLANMIŞ BİR REKLAMDIR'

Universal Studios, fragmanların "sanatsal, etkileyici bir çalışma" olduğu için Birinci Değişiklik korumasına hak kazandığını ve bu nedenle "ticari olmayan" konuşma olarak kabul edilmesi gerektiğini savunarak davayı düşürmeye çalıştı. Yargıç Wilson ise, "Universal, fragmanların bir miktar yaratıcılık ve editoryal sağduyu içerdiği konusunda haklıdır ancak bu yaratıcılık, bir fragmanın ticari doğasından daha ağır basmaz. Özünde, bir fragman, tüketicilere filmin bir önizlemesini sunarak bir filmi satmak için tasarlanmış bir reklamdır" ifadelerini kullanarak Universal'ın iddialarını reddetti. 

Fragmanları "ticari konuşma" olarak sınıflandıran bu karar, bir filmin fragmanın yarattığı beklentileri karşılamadığını iddia eden herkesin artık stüdyolara dava açabileceğini gösteriyor. 

 Ne olmuştu?

Peter Michael Rosza (44) ve Conor Woulfe (38) adlı Ana de Armas hayranları, oyuncunun tamamlanmış filmde değil de sadece fragmanda görünmesi nedeniyle 2019 yapımı film "Yesterday"e dava açtı. Universal Pictures yanlış, aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapmakla suçlandı.

Hayranlar, "Yesterday" filmini kiralamak için 3,99 dolar ödediklerini söyleyerek, "Diğer aldatmacaların yanı sıra, Ana de Armas filmde yer almıyor. Gerçekten zarar gördük ve para kaybettik" iddiasında bulundu. Davacılar, yaşadıkları hayal kırıklığına karşılık olarak Universal'dan 5 milyon dolarlık tazminat talep etti. Dava dilekçesinde, "Tüketicilere, Yesterday'in fragmanı ile Ana de Armas'lı bir film sözü verildiğini ancak oyuncunun rol aldığı film almadıkları için bunun hayranlara ve tüketicilere kiralamaları veya satın almaları için herhangi bir değer sağlamadığı" belirtildi.