Öykü Tekten

poetrydeal@gmail.com
TÜM YAZILARI
Gregory Corso’nun Altın Vuruşu - 2 İster evde tek başına ya da bir kafede otursun, ister bir barda bilardo oynuyor olsun, Gregory Corso'nun kafasında bir dizeyi ya da imgeyi evirip çevirmediği, şiirin sesini, tonlamasını veya iç mantığını sorgulamadığı, yani şiirsiz geçen tek bir anı asla olmazdı. Kendine bu kadar okkalı soruları bu denli insafsızca soran başka birini tanımıyorum.
Gregory Corso’nun Altın Vuruşu Gregory Corso, hayatının son yirmi yılının kitabı olan ‘The Golden Dot’ı yazarken büyük zorluklar çekti. Kitap, hem metinsel hem de kavramsal olarak sayısız imgelem değişimi ve düzeltilerden geçti. Bu kitabın poetik son vasiyeti olacağını bildiğinden, hayatında onu meşgul eden birçok edebi ve felsefi temanın bir özeti olarak kesinlikle kusursuz olmasını istiyordu. Şiirinde slogan atmadan politik olan şair: Bouanani'den 'The Shutters' Bouanani’nin sömürge tarihine “post” adını takanlara, ezilenlerin müşterek tarihinin kesintiye uğramamış bir zamanı ve sınırları her şeye rağmen çizilememiş geniş bir coğrafyası olduğunu hatırlatmak gibi bir derdi var.
Ölü bir iç deniz nereye gömülür? Marmara Denizi’nin cesedini kim kaldıracak ya da nereye gömecek? Yok gömmeyip yakacaksak, külünü hangi tepeden, hangi kutsal suyun üstüne savurmamız uygun görülecek? Taziyesi için nereye gidilecek? Dövülmüş kuşak “Beat” sözcüğünü “dövülmüş” olarak çevirmemin sebebi bu kuşağın dövülse de yenilmediğine olan inancımdan. Sadece dövülmediler; tehdit edildiler, baskın yediler, hapse girdiler, kitapları yasaklandı... Şaron ve Kaynanam: Ramallah Günlükleri Gözünün ışığıyla kış bitiren Suad’ın bahçelerimize ektiği gül ağaçlarından Nuh’suz gemiler yapmak boynumuzun borcu, ne zamandır vaat edilen ama ölmeden gidilmeyen cennetler zalimlerin olsun. İki kitap, birkaç sözcük 'Tesadüfi Buluşlar', Ferrante’nin The Guardian için yazdığı köşe yazılarından oluşuyor. Lispector’un kitabı ise su gibi akıp gidiyor ve kendiliğinden berrak, tarihi çok uzun bir şimdiyi anlatıyor. Laura García-Lorca: Lorca'dan ilham almak beni doyuran bir deneyim Lorca Vakfı’nın Genel Başkanı Laura García-Lorca vakfı, deneyimlerini ve şair Lorca'yı anlattı: Lorca'dan ilham almak beni doyuran bir deneyim... Laura García-Lorca: Ailem Federico García Lorca’nın arşivini korudu Federico García Lorca’nın yeğeni Laura García-Lorca ile Federico García Lorca'yı ve Lorca Merkezi’ni konuştuk. Lorca, "Lorca Merkezi’nin tohumları Huerta de San Vicente deneyimiyle atıldı" dedi. Dövülmüş kuşağın 'manevi babası': Lawrence Ferlinghetti City Lights Kitabevi'nin kurucularından Lawrence Ferlinghetti 22 Şubat 2021’de hayata gözlerini yumdu. Ferlinghetti'nin ölümünün ardından, City Lights, Anne Waldman, Ammiel Alcalay, Kendra Sullivan ve Jack Hirschman birer metin/şiir kaleme aldı. New York’ta bir şair: Federico García Lorca Cervantes’in adı Lorca ile birlikte “İspanyol edebiyatının en büyük iki şairinden biri” olarak anılıyor. Cervantes’i de şair yapan bu ifadenin hem çevirmen hem de editör tarafından gözden kaçmış, masum bir hata olması elbette mümkün. Lorca’nın Dalí ile birlikte “İspanya’nın çağdaşlaşması için büyük çaba harcamış”, “şiirde daima modernliğin savunucusu” olduğu ifadelerini kimin yazdığı belli olmayan Vikipedi sayfası dışında başka hiçbir kaynakta bulmam mümkün olmadı. Edouard Roditi ve leylekler Yahudiliği sonradan Nazi Almanya’sında “keşfetmiş” ve benimsemiş olmasına rağmen, Roditi’nin bir damla mürekkebe bir okyanus kadar değer veren bir kültürü miras aldığı aşikâr. Hem dışarıda hem içeride olanın aşkınlığı ve sabrıyla yaşamış, kendiliğinden cömert ve kendinden başka bir şey olamamış saf bir yürek olduğu da. Eşcinselliği, Yahudiliği, ötekiliği suratına durmadan tokat gibi çarpılırken bile, haklı direncinde öfke biriktirmemiş. 'İnsan ağaç değil ki, kalkar yürür gider' Şiire sırtımızı dönmediğimiz sürece, önce satır aralarına, sonra tarihin karanlık bir aralığına atılacak olan bizler değiliz. Ve sanıldığının aksine söz uçmaz, yazının da geniş kanatları var.