Samanyolu araştırması: Karanlık madde 'son galaksi bükücü' mü?

Galaksimiz, evrendeki birçok sarmal galaksi gibi çarpık ve bükülmüş bir yapıya sahip. Bu durum, galaktik çarpışmalardan ziyade karanlık maddenin kütleçekimsel etkisi nedeniyle gerçekleşmiş olabilir.

DUVAR - Galaksimizin biçimini tespit etmek güç bir iş. Bu, o denli güç bir iş ki Samanyolu’nun milyarlarca galaksiden yalnızca birisi olduğunu ancak geçen yüzyılda öğrendik. Hâl böyleyken, bütün bu modern teleskoplarımıza ve uzay araçlarımıza karşın hâlâ galaksimizin biçimini haritalandırıyor olmamız sürpriz değil. En ilgi çekici keşiflerden biri ise Samanyolu’nun bükülmüş, yani çarpık bir galaksi olması. Bunun açıklamalarından biri, galaksimizin çeşitli çarpışmalara maruz kalması. Ne var ki yeni bir araştırma bu durumun karanlık maddeden dolayı gerçekleştiğini savunuyor.

Haberin Devamı
Schengen vizesi krizi: Türkiye'ye en çok ret veren ülke Reisi’nin öldüğü helikopter kazası hakkında neler biliniyor? SGK düğmeye bastı: Hem hapis hem para cezası geliyor Reisi'yi taşıyan helikopteri arama çalışmalarından fotoğraflar Süper Lig'de gol krallığı yarışında son durum: Finale 1 maç kaldı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan 7 büyüklüğünde deprem uyarısı