Amasya, Bursa ve Antalya'daki orman yangınları kontrol altına alındı, Bilecik'te çalışmalar sürüyor

Amasya, Antalya ve Bursa'daki orman yangınları kontrol altına alındı. Bilecik'te devam eden yangın nedeniyle hızlı tren inşaatı için kullanılan iki şantiye boşaltıldı.

Bilecik'teki orman yangının söndürme çalışmaları devam ediyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amasya'da Harşena Kalesi yakınında ve Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman yangınları kontrol altına alındı. Bilecik'in Osmaneli ilçesinde ise çalışmalar sürüyor.

BİLECİK'TE HIZLI TREN ŞANTİYESİ TAHLİYE EDİLDİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, Bursa'nın Yenişehir ilçesi sınırı yakınındaki Belenalan ile Dereyörük köyleri arasındaki ormanlık alanda yangın çıktı. 

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangının fark edilmesi üzerine, bu alana Bursa Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ile çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi. Çok sayıda ekip tarafından arazözlerle yürütülen söndürme çalışmasına 2 helikopterle destek veriliyor.

Büyüyen yangın Bursa'nın Yenişehir ilçesine de sıçradı.

Ekipler, Bilecik il merkezi ve Osmaneli ile Yenişehir'in birçok noktasından dumanı görülebilen yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

Havanın kararmasıyla helikopterli söndürme çalışmalarına ara verildi. Ekiplerin karadan müdahalesinin sabaha kadar devam edeceği, havadan müdahalenin ise günün aydınlanmasıyla başlayacağı öğrenildi.

Ekipler, iş makineleri orman içinde yollar açarak yangını çevrelemeye çalışıyor. Yangının civardaki köylere ve yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf ediliyor.

Bu arada, yangın nedeniyle alevlere yakın bölgedeki Yüksek Hızlı Tren şantiyelerinden ikisi tedbir amaçlı boşaltıldı.

'YANGININ KÖYLERE GELME İHTİMALİNİN ÖNÜNÜ KESEREK ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ'

Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulundu. Aygöl, yangının Bursa'nın Yenişehir ilçesi ile Bilecik'in Osmaneli ilçesi tarafında devam ettiğini söyledi.

Alevleri kontrol altına almak için çalışmaların sürdüğünü belirten Aygöl, "Yaklaşık 25 hektarlık alan yangının etkisi altında. Hem Bursa tarafında hem de bizim tarafta yoğun bir şekilde müdahale var. Bilecik tarafında yaklaşık 40 araç ve 200 personelle müdahale ediyoruz. Ayrıca 2 helikopter de müdahale ediyor. Hem devletin bütün imkanları hem de özellikle özel sektörden iş makineleriyle çalışanlarıyla beraber ciddi bir müdahale var şu anda. Tabii rüzgarın etkisine göre önlemler alınıyor ve müdahale hızı artırılıyor. Ayrıca, İl Özel İdaresi dozerleriyle yangının köylere gelme ihtimaline karşı önünü keserek çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Aygöl, bölgede hızlı tren hattı inşaatını yapan bir firmaya ait şantiyenin tedbir amaçlı boşaltıldığını dile getirdi.

Yangının yerleşim yerlerini tehdit edip etmediğine ilişkin soru üzerine Vali Aygöl, "Bilecik tarafında herhangi bir tahliye söz konusu değil. Şu anda öyle bir öngörümüz yok. Sadece şantiyeyle ilgili tedbiren tahliye oldu. Onun dışında şu anda bir problemimiz yok" yanıtını verdi.

BURSA'YA SIÇRAYAN YANGIN KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Yenişehir ilçesi kırsal Hayriye Mahallesi'nde kurulan Afet Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yenişehir'deki yangın kısmen kontrol altına alındı. Geri kalan kısmı için de arkadaşlarımız büyük bir gayret gösteriyorlar. İnşallah orayı da kontrol altına almayı hedefliyoruz. Ciddi bir sıkıntı şu an yok. Bu gece inşallah bunu sonuçlandıracağız" dedi.

Yangının yaklaşık 50 hektar alanda etkili olduğunu ifade eden Demirtaş, "Çok şükür yaralı veya can kaybımız yok. Zaten sağ olsun yaklaşık 100'e yakın araçla, 500 personelimizle, belediyelerimizin, AFAD'ın, DSİ'nin, Karayollarının tüm araç ve gereçleri şu an burada. Büyükşehrimizin tüm itfaiye araçları tamamen burada. Bursa'daki arkadaşlarımız, aynı şekilde Bilecik'teki arkadaşlarımız çok büyük bir gayret gösteriyorlar. Yangının daha fazla büyümemesi için ciddi bir gayret gösterdiler" diye konuştu.

AMASYA'DAKİ YANGIN 4 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ

Amasya kent merkezindeki Harşena Kalesi'nin yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangının fark edilmesi üzerine, bölgeye Amasya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. İtfaiye araçları ve arazözlerle yapılan söndürme çalışmalarına TOMA'lar da destek verdi.

Çalışmaları takip eden Vali Yılmaz Doruk, yaptığı açıklamada, kale altı kısmında orman yangını başladığını söyledi. Yangının nedenini henüz tespit edemediklerini belirten Doruk, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Şu saat itibarıyla müdahale ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğümüz, belediyemiz, AFAD, özel idare, bütün kurum kuruluşlarla şu anda yangına müdahale ediliyor. Önemli bir miktarda mesafe aldık ama hâlâ risk devam ediyor. Genişleme ihtimali olduğundan, halihazırda bir rüzgar da var, o sebeple çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Bir de helikopterimiz geliyor Kastamonu bölgesinden. Dileğimiz, kısa sürede bitirelim. Yaklaşık 45-50 dönüm yer yandı."

Bir basın mensubunun "Kaleye sıçrama ihtimali var mı?" sorusu üzerine Doruk, "Kaleyle iç içe. Orman ekiplerimiz, orada da arazözlerimiz kontrol altında tutuyor ama o ihtimal var. Arkadaşlarımız o yönde de çalışmalarını sürdürüyor. Kuru ve otluk alan olduğu için çok kolayca yayılabiliyor rüzgarın etkisiyle. Çok büyük bir hasar yaşamadan söndürürüz ama risk devam ediyor. Dikkati elden bırakmıyoruz" yanıtını verdi.

KONTROL ALTINA ALINDI

Yangın, Amasya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yoğun çalışmaları sonrasında kontrol altına aldı. Söndürme çalışmaları esnasında itfaiye personelleri Şahan Çelik, Gökhan Şen ve Halil İbrahim Söyleyici, dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı. İtfaiye erlerinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

'GECE BOYUNCA DA TEDBİRLERİMİZ DEVAM EDECEK'

Çalışmaları yakından takip eden Amasya Valisi Yılmaz Doruk, "Öncelikle hepimize geçmiş olsun. An itibariyle yangın kontrol altına alındı. Çok ciddi bir risk vardı, rüzgar çok fazlaydı. Mahallelere sıçrama ihtimali nedeniyle biraz açıkçası telaş ettik. Ama yoğun bir mücadeleyle, müdahaleyle orman teşkilatımızın arazözleri, başta Amasya olmak üzere belediyelerimizin itfaiye araçları, emniyetin TOMA'sına kadar, AFAD ekipleri, sivil ekipler müdahale ettik ve şu an itibariyle yangın kontrol altına alındı. Halihazırda tamamen soğumadığı için tekrar alevlenme ihtimali karşısında da bölgeyi kontrol altında tutuyoruz. Gece boyunca da tedbirlerimiz devam edecek. Yer yer o kıvılcımlar ummadığımız yerden çıkabiliyor. Ve Şehir merkezine de yakın olduğu için bundan dolayı risk var. Ama şu an itibariyle yangın tamamen söndürüldü, kontrol altına alındı. Soğutma yapıyoruz. 75 dönüm gibi bir hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi ile ilgili net bir bilgi yok. İnsan eliyle mi oldu, bir başka şekilde mi durumu araştırıyoruz" dedi. 

ANTALYA'DA 10 DÖNÜMLÜK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Antalya'nın Akseki ilçesinde, Akseki-Seydişehir karayolu Püser mevkisindeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı.

İhbarla bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangına 6 arazöz, 2 su tankeri, 4 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildi.

Yaklaşık 2 saate kontrol altına alınan yangında 10 dönüm alan zarar gördü. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Bir süre trafiğe kapatılan Akseki-Manavgat karayolu yangının kontrol altına alınmasıyla tekrar açıldı. 

BURSA'DA YANGIN: 'YANGIN SİGARA İZMARİTİNDEN ÇIKMIŞ OLABİLİR'

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Hayırlar ile Ekinli kırsal mahallerinin arasında bulunan yol kenarındaki otlukta, saat 18.30 sıralarında yangın çıktı.

DHA'nın haberine göre, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevler ormana sıçrarken, bölgeye Büyükşehir Belediyesi ile Karacabey Belediyesi’ne ait çok sayıda itfaiye ekibi ile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Yangına 30 araç ve iş makineleri ile karadan müdahale edilirken, 1 helikopter de söndürme çalışmalarına havadan destek verdi. Bölgeye çevre il ve ilçelerden de takviye ekipler sevk edilirken, Muğla’dan 1 yangın söndürme helikopteri talep edildiği öğrenildi.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, yangının sigara izmaritinden çıktığının değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi:

"Hayırlar ile Ekinli mahallelerimiz arasında orman bölgemizde bir yangın meydana geldi. Şu anda Orman İşletmesi’ne ait helikopter, yangın söndürme araçları, yine Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlar, Karacabey Belediyesi’ne ait araçlar, iş makineleri hepsi burada. Herkes cansiperane çalışıyor. Yangını söndürmek için gayret gösteriyor. Yangının çıkış sebebiyle ilgili kesin bir bilgimiz yok. Sigara izmariti de olabilir. Biz bütün vatandaşlarımızı bu yaz günlerinde, sıcak havalarda, milli servetlerimizi korumaya davet ediyoruz. Dikkatli olmaya davet ediyoruz." 

Yangın, karadan ve havadan yapılan müdahale ile 3 saatte kontrol altına alındı. (HABER MERKEZİ)