Amasra’da maden patlaması: Bastığın yerin altında canın yatıyor

Bartın’a bağlı Amasra’da yaşanan maden patlamasında göçük altında olduğu tespit edilen madencilerin tamamına ulaşıldı. 41 insan hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

AMASRA - Bartın Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında meydana gelen patlamanın üzerinden 12 saati aşkın süre geçti.

Maden ocağının eksi 300 kotunda meydana gelen patlamanın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi yönlendirildi. Maden girişinde onlarca kişi yakınlarından ve akrabalarından haber almak için bekleyişini saatlerce sürdürdü.

SOYLU’NUN AÇIKLAMASININ ARDINDAN İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI 

Amasra’da yaşayanların daha önce olmadığını söylediği gaz ile kömür kokusunu andıran bir koku ilçenin  büyük bir bölümünde hissedildi. İlçenin girişinde çok sayıda polis arama noktası oluşturulurken maden sahasının olduğu alana sivil araçların girişi sınırlandırıldı. 

Saatler geçtikçe maden girişinde bekleyenlerin göz yaşları arttı. Asansörün her yukarıya çıkışında maden girişine doğru yönelen kalabalık, arama kurtarma ekibini girişte görünce kurulan çadırlara geri yöneldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun basın mensuplarına 26 madencinin vefat ettiğini açıklamasından yarım saat sonra maden girişinden iki madencinin daha cansız bedeni çıkartıldı. Bir süre sonra da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ölen madenci sayısının 28 olduğunu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Son olarak Bakan Soylu vefat eden insan sayısının 40'a yükseldiğini bir işçiyi arama çalışmalarının devam ettiğini duyurmuştu. O işçinin de cansız bedenine ulaşıldı.

‘BEN GÜN GÖRDÜM SEN GÖREMEDİN’

Saatler süren bekleyiş sırasında yakınlarından haber alamayanlar arasında sinir krizi geçirenler oldu. Güneşin doğduğu dakikalarda eşi madende olan bir kadın, “Ömer beni karda bıraktın”, “Ben günü gördüm sen görmedin Ömer’im” sözleriyle ağladı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği sırada bir başka kadın ise kardeşi için, “Kıymetlim Murat’ım, yavrum seni bekliyorum yukarıda”, “Ağabeyim gitti” ifadeleriyle baygınlık geçirdi. Sağlık çalışanlarının ambulansa götürmek için yardım etmeye çalıştığı bir madenci yakını, “Ben buradan bir yere gitmek istemiyorum” dedi.

‘EKMEK PARASI İÇİN TOPRAĞIN ALTINA GİRDİ’

Madendeki kuzenini bekleyen bir kişi ise, “Biz hiç çalışmasını istemedik. ‘Güvenli bir şey olmaz’ dedi. Ekmek parası için toprağın altına girdi, uzun süredir işsizdi” dedi. Bu sırada bir başka madenci yakını ise, “12 saat geçti ama sanki 12 yıl şu kömürün üstünde geçti. Bastığın yere kıyamıyorsun.  Bastığın yerin altında canın yatıyor ama hiçbir şey yapamıyorsun” diye konuştu.

‘AÇIK YANGIN DEVAM EDİYOR’

Arama kurtarma ekibi içinde yer alan ve yer altından çıkan bir madenci, “İçeride durum çok fena. Bir yere kadar gidebiliyoruz. Orada birkaç arkadaşımızı alıp getirdik” dedi. Göz yaşları içinde konuşan madenci, “Aşağıda patlamadan sonra oluşan açık yangın devam ediyor.  O yüzden bazı yerlere müdahale edilemiyor” diye konuştu.

 ‘KEŞKE BEN İÇERİDE OLSAYDIM DA GENÇ BEBELER EVLERİNE GİTSELERDİ’

Patlamayı duyar duymaz 19.00 sularında alana geldiğini, ilk anlarda kaos yaşandığını söyleyen Amasra madeninde çalışmış emekli bir madenci, “Bu kadar büyük patlama olmaz diye düşünüyorduk. Kardeşlerim içeride kaldı. Bekliyoruz ama her dakika insanın umudu kırılıyor. Keşke ben içeride olsaydım da o genç bebeler çocuklarına, evlerine gitselerdi” diye konuştu.

‘GÖÇÜK YOK’

Madendeki patlamadan çıkan madencilerden Celal Kara, “Biz elimizden geleni yaptık. Geri kalan arkadaşlarımızdan kimseyi bırakmadık. 24 saatten beri buradayız. En son 14 kişi kalmıştı. Gece ikide tekrar indik ocağa. Onların hepsini aldık. Ocakta kimse kalmadı. Bir haftadan beri genel müdür denetime de geliyor. Tarihte ilk kez oldu kimse detayını bilmiyor” diye konuştu.

“Göçük mü gazdan zehirlenme mi?” sorusuna madenci Aydın Kalaycı, “Göçük yok. Göçük olsa biz bunları alamayız. Ulaşamayız yani. İki saatte bir göçüğü açmak imkansız bir şey” yanıtını verdi.

14 yıldır madende çalıştığını, eksi 300 kottan tek çıkanın kendisi olduğunu söyleyen Aydın Kalaycı, “İlk kez başımıza böyle bir olay geldi. Devam edeceğiz. Bizim ekmek paramız burası. 14 kişi arasından tek ben çıkabildim” dedi.

‘BÜYÜK İHTİMALLE ÜRETİM DIŞI BİR FAKTÖR VAR’

KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Cemalettin Sağtekin, Amasra’da meydana gelen patlamanın ardından incelemelerde bulundu. Maden sahasında patlama gerçekleşmeden önce denetimlerin yapılıp yapılmadığını sorduğumuz Sağtekin, “Bu kadar yetersiz bir kadroyla, yetersiz yöneticilerle burası nasıl denetlenebilir ki? Aslında güdük olan 6331 sayılı yasa. On yıl önce hayata geçmiş bir yasa. Orada küçücük bir cümle var. İş sağlığı diye anlatılır. Aslında işçi sağlığıdır. Ama iş sağlığı denilerek işçi değersizleştirilir. Sen buradaki denetlemelerini veya öncelikli yapman gereken ölçümlerini, güvenlik önlemlerini almıyorsan böyle sonuçlar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Burada güvenlik önlemlerinin alınmadığını söyleyebiliyor muyuz” sorusuna Sağtekin, “Böyle bir analiz yaptığımızda ilk bu çıkıyor. Mantık yürütürseniz. Önce metan 4,5 oranını geçecek, oksijen oranı yüzde 12’lerde olacak. Buna eşlik eden bir durum da 675 santigrat derecedeki bir ısı kaynağı bu patlatmayı gerçekleştirecek. Kişisel koruyucu donanımlarla da kendilerini koruyabilirlerdi ama buranın izlendiği bir merkez de var. Patlamanın olduğu andaki metan oranı merkezde bellidir. Zamanla açıklanacak” diye konuştu.

Metan oranı 4,5’un üzerine çıktığında bütün sistemin durduğunu belirten Sağtekin, “Burada büyük ihtimalle üretim dışı bir faktör var. Bu da kanıtlanmış değil ama şöyle bir değerlendirme yapıyoruz. Vardiya bitiyor ve 16.00’da yeni vardiyaya giriliyor. Patlama iki saat sonra gerçekleşiyor. Bu daha önce dinamit atılması için bırakılan boşluklardaki dinamitlerin patlatılmasından kaynaklı olabilir. Birincide aklımıza bu geldi. Vardiyanın başı ve bu tür şeylerin devri söz konusu. Bunun olmuş olma ihtimali mesleki bir istişarenin sonucunda ulaştığımız bir durum” dedi.

ÇEVRE MADENLERDEN DESTEK İÇİN GELENLER OLDU

Amasra’daki maden patlamasına destek için Armutçuk madeninden çok sayıda madenci de geldi. Armutçuk’ta çalışan İsa Aydın, patlama sırasında hava sirkülasyonunun önemli olduğunu, yer yapısı nedeniyle yer altı madeninde sığınma odasının Amasra ve kendi çalıştıkları madende olmadığını söyleyen Aydın, “Bir gün burada bir gün beş yüz metre ötedeki yerde çalışıyoruz. Öyle oda falan yok. Elimize güvenerek yerin altına giriyoruz” dedi.

GAZETECİLER MADEN GİRİŞİNDEN UZAKLAŞTIRILDI

Saatler süren gergin bekleyiş anında gazetecilerin maden girişi önünde kayıt yapmalarına da izin verilmedi. Gazetecilerin büyük bir kısmı maden girişi önünden başka bir alana yönlendirildi ve orada beklemeleri gerektiği ifade edildi.

ÖLEN MADENCİNİN ÇOCUKLARININ DOĞUMUNA ÜÇ AY KALMIŞTI

Amasra’da yaşanan maden patlamasında vefat eden madenciler arasında yer alan Gökhan Mercan’ın baba olmayı beklediği, ikiz çocuklarının dünyaya gelmesine üç ay kaldığı öğrenildi. Mercan’ın eşi tedbir amacıyla hastanede müşahede altına alındı.

4 YIL ÖNCE DE PATLAMA MEYDANA GELDİ

Amasya’daki madende Amele Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Timur Yüksel, patlamanın meydana geldiği madende 4 yıl önce de bir patlamanın meydana geldiğini, bayram tatili olması nedeniyle işçilerin zarar görmediğini söyledi. Meydana gelen ve 41 madencinin öldüğü patlamaya dair ise Yüksel, “Neden kaynaklanmış olabileceğini biz de öğrenmeye çalışıyoruz. ‘Şef manuel olarak metan gazı oranını tespit etmemiş olabilir’ deniyor ama bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.