Bartın Amasra'da maden ocağında patlama: 28 işçi hayatını kaybetti

Bartın Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında patlama meydana geldi. Bakan Koca, 28 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu, madende kalan işçileri kurtarma çalışmaları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde, yeraltında patlama meydana geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28'e ulaştı. İstanbul'da 6, Bartın'da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor" dedi.

Bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, madende toplam 110 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise facianın nedenine ilişkin ''Arkadaşlarımızın ilk değerlendirmesi grizu patlaması olduğu şeklinde'' ifadelerini kullandı.

DHA'nın haberine göre Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde saat 18.45 sıralarında yeraltında patlama meydana geldi. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söyledi.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor" dedi. 

Patlamanın ardından dün gece yapılan ilk açıklamalar ve gelişmelerden başlıklar şöyle:


ÜÇ BAKAN BÖLGEDE 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu patlamanın meydana geldiği işletmeye gitti. 

VALİ ARSLAN, OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Bartın Valisi Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.



VALİ ARSLAN: EKSİ 300 KOTTA 44, EKSİ 350 KOTTA 5 KİŞİ VAR

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamayla ilgili "İşletmemizde bir patlama meydana geldi. Henüz patlamanın nedeniyle ilgili net bir bilgi yok. Araştırmalarımız devam ediyor. Patlama eksi 300 kotta gerçekleşti. Eksi 300 kotta 44, eksi 350 kotta 5 kişi vardı, bunlardan 12’si yaralı olarak kurtarıldı ve hastanelerimize sevk edildi. Biz TTK işletmesinin arama- kurtarma ekipleri ve bütün ambulanslarımızla, AFAD ekiplerimizle tamamen seferber olmuş durumdayız. Kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 12 yaralımızı kurtardık, çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Sayın Enerji Bakanımız, İçişleri Bakanımız ve Çalışma Bakanımız Amasra’ya gelmek üzere yoldalar" dedi. 

AFAD: BÖLGEYE ARAMA KURTARMA EKİPLERİ YÖNLENDİRİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Geçmiş olsun Amasra! Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Kızılay’dan 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edilmiştir. Sakarya İl AFAD ve Ankara İl AFAD’tan 2 mobil koordinasyon tırı gönderilmiştir. Bölgede herhangi bir iletişim kesintisi olmamakla beraber bölgeye tedbir amacıyla 1 mobil baz istasyonu gönderilmiştir'' ifadelerini kullandı. 

'PATLAMA TRAFODAN KAYNAKLI' DİYEN AFAD TWEETİ SİLDİ

Bu arada AFAD sitesinden yapılan açıklamada patlamanın trafodan kaynaklandığı belirtildi. Ancak daha sonra siteden bu bilginin kaldırıldığı görüldü. 


BAĞIMSIZ MADEN İŞ: 90'A YAKIN İŞÇİ OLDUĞU BİLGİSİ VAR 

Bağımsız Maden İş, sosyal medya hesabından patlamaya ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

"Bartın'da Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda 300 metre kotta patlama meydana geldi. Vardiyada 90'a yakın işçinin olduğu bilgisi geldi. Genel merkezimiz olarak yola çıkıp bölgeye gidiyoruz. Her hangi bir can kaybı olmadan atlatılmasını diliyoruz."


BAŞSAVCILIK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI, 3 SAVCI GÖREVDE

Maden patlamasıyla ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiği kaydedildi. 

CHP HEYETİ BARTIN’A GİDİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Amasra’da meydana gelen patlamayı incelemek üzere heyet oluşturuldu. CHP heyeti gelişmeleri takip etmek üzere yola çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın yanı sıra CHP heyetinde Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz da yer aldı. CHP heyeti Amasra’daki maden ocağında yaşanan patlamanın ardından gelişmeleri yerinde takip edecek.

MHP'den de Genel Başkan Yardımcı ve Ankara Milletvekili Sadir Durmaz'ın patlamanın yaşandığı bölgeye geçtiği duyuruldu. 

BAKAN BOZDAĞ: HADİSE BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULACAKTIR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da patlamayla ilgili açıklama yaptı. Twitter hesabından açıklama yapan Bozdağ, "Amasra'da maden ocağındaki patlama sebebiyle yaralanan ve madende mahsur kalan işçilerimize/ailelerine büyük geçmiş olsun. Yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Madende mahsur kalan işçilerimize ulaşmak, onları sağ ve salimen kurtarmak için çalışmalar devam etmektedir. Devletimiz, tüm imkan ve kabiliyetlerini seferber etmiştir. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır" ifadelerini kullandı.

BAŞARAN AKSU: 15 MADENCİ KARDEŞİMİZ ÇIKARILDI

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesi’nde meydana gelen patlamaya dair açıklama yaptı. Bağımsız Maden-İş’in sosyal medya hesabından duyurulan açıklamada Aksu şunları söyledi: 

"Bartın’ın Amasra ilçesinin Türkiye Taşkömürleri’ne ait işletmesinde bu akşam saatlerinde grizu patlaması olduğu söyleniyor. Trafoyla ilgili bir sıkıntı olabileceği de söyleniyor. Vardiyada 85-90 arkadaşımız var. Grizu patlamasının meydana geldiği yerde daha sınırlı sayıda arkadaş olduğu söyleniyor. 15’e yakın arkadaş bu saatlere kadar çıkmış, ambulanslarla hastaneye sevk edilmişler. Kuyubaşı’nda Amasra halkının bekleyişi sürüyor. Biz de hem İstanbul’dan hem Soma’dan yola çıktık. Umarız, dileriz tek bir madencinin bir tırnağı bile kanamasın. Beklentimiz budur.

Madenler, madencilik ağır meslek. Yeraltı madenciliği daha ağır bir meslek. Ölümle yazgılıymış gibi aktarılıyor. Biz tedbirlerin alındığı sürece insanların yaşayabileceğini düşünüyoruz ve inanıyoruz. 2022 yılındayız. Teknoloji altyapısı da işçi sağlığı, iş güvenliği kuralları da bunların önüne geçebilmesini izin veriyor bu çağda. Umarız, dileriz hiçbir aile üzülmez. Hiçbir ocağa yas düşmez. Beklentimiz budur, duamız bu yöndedir.” 


CUMHURBAŞKANLIĞI: YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Cumhurbaşkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın ilimizin Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlaması ile ilgili süreci ve tüm kurumların katıldığı çalışmaların koordinasyonunu yakından takip etmektedir. Maden ocağı patlaması sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bölgeye intikal etmiştir." ifadelerine yer verildi.

'İLK TESPİTLERE GÖRE GRİZU PATLAMASI'

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise facianın nedenine ilişkin ''Arkadaşlarımızın ilk değerlendirmesi grizu patlaması olduğu şeklinde'' ifadelerini kullandı. Dönmez şunları kaydetti: "Saat 16-24 vardiyasında patlama hadisesi meydana geldi. Öncelikle müessesede bulunan arama kurtarma ekipleri olay mahalline gittiler. Biraz önce sayın bakanımız ifade etti. Yaralılarımız var. Arkadaşlarımızın yaptığı ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Fayton dediğimiz mini raylı sistem galerilerin bir kısmına ulaşıyor. Bütün arama kurtarma ekipleri görev başında herhangi eksikliğimiz yok. Sürekli koordinasyon içindeyiz." 

Dönmez, aşağıya yangın tüplerinin indirilmesine ilişkin soru üzerine ise "Bunlar önlem almayla ilgili hususlar, içeride devam eden bir yangın yok. Ama olumsuz bir şey gelişir ve anında müdahale etmek icap eder, o açıdan gerek temiz hava tüpleri gerekse yangın tüpleri o maksatla bulunduruluyor. Müdahale eden arkadaşlarımız son derece deneyimli" diye konuştu.

ERDOĞAN PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarınki Diyarbakır programını iptal ettiği duyuruldu.  

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde yaşanan maden ocağı patlaması nedeniyle yarın Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi. Erdoğan’ın yarın Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceği kaydedildi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI 4 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bartın maden ocağındaki patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdiğini açıkladı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 22'YE YÜKSELDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vefat eden işçilerin sayısının 22'ye yükseldiğini duyurdu. Koca, Twitter hesabından şunları kaydetti: "Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti." 

Bartın Valiliği, saat 01.15'te yaptığı açıklamada vefat işçi sayısının 25'e yükseldiğini duyurdu.

36 madencinin kurtarıldığı aktarılan açıklamada, "Çıkarılan işçilerimizden 25'i hayatını kaybetmiş olup, 6 maden işçimiz tedavileri için İstanbul'a sevk edilmiştir. 5 işçimizin tedavisi İlimizdeki hastanelerde devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da "Bartın'daki can kayıplarımızın sayısı maalesef 25’e ulaştı. Tedavisi süren 11 yaralımız var. 1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor. 6 vatandaşımız uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk edildi" dedi. 

BAKAN SOYLU VE BAKAN SÖNMEZ AÇIKLAMA YAPTI 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlamayla ilgili sabah saat 06.00'da açıklamada bulundu.

Bakan Soylu geçmiş olsun dileğinde bulunarak, "Tüm madencilerimize geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İlk açıklamalarımızda bu vardiyada 110 madencimizin çalıştığını ifade etmiştik. Aynı zamanda kritik yerde 49, 45+4 madencimizin çalıştığını söylemiştik ve ardından da burada bütün kurumlarımızın ortak çalışmasıyla gelişmeleri de bu zaman içerisinde sizinle paylaşmıştık. 110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin. 6’sı sağlık bakanlığının ambulans uçağıyla İstanbul’da şehir hastanesine götürüldü ve yaralı bir şekilde orada tedavi görüyor. 3’ü Bartın Devlet Hastanesi’nde 2’si özel hastanede olmak üzere 5’i Bartın’da tedavi görüyor. 11 kardeşimizin de hayati durumlarıyla ilgili herhangi bir risk olmadığını sağlık birimlerimiz bize ilettiler. Biz de hastanelere gittiğimizde bu değerlendirmeleri kendilerinden aldık.” dedi. 

Kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Soylu, "Bu patlamadan hemen sonra sağ çıkan toplam 58 madencimiz. Şu anda aşağıda değerlendirdiğimiz arama kurtarma çalışmalarıyla kurtarmaya çalıştığımız 15 madencimiz. Olayın olduğu ilk saatten itibaren gerek Enerji Bakanlığı’nın tüm ekipleri ülkemizin birçok noktasından gerek buradaki hemen var olan müdahale eden ekipleri anında arama kurtarma çalışmalarına başladı. Sağlık Bakanlığı’nın bütün ekipleri UMKE, AFAD ve bütün kurumlarımızın tüm ekipleri buradaydılar. Bütün ekipler arama kurtarma çalışmalarına katıldılar.” diye konuştu. 

VEFAT EDENLERİN İSMİNİ AÇIKLADI 

Bakan Soylu patlamada hayatını kaybeden madencilerin isimlerini açıklayarak, şöyle konuştu: 

"Şehit olan kardeşlerimiz; Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayp Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Acet. Şehitlerimize cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Allah cennetiyle cemaliyle müşerref etsin. Ailelerine sabır diliyoruz. Kurtarılmayı bekleyen ailelere yani aşağıda göçük altında arama kurtarma çalışmaları esnasında şu anda kurtarılmayı bekleyen ailelere de sabır diliyoruz. Bütün milletimize de başsağlığı dileğimizi iletiyoruz. Allah rahmet eylesin. Büyük bir üzüntü içerisinde olduğumuzu söylemek isterim. Allah bizi bu tip olaylarla bir daha karşı karşıya bırakmasın. İnşallah arama kurtarma çalışmalarında umutlu bir haber arkadaşlarımızdan bekliyoruz. Allah yardımcımız olsun.”  

15 MADENCİYİ KURTARMA ÇALIŞMASI 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise 15 madenciyi kurtarmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Madende arama kurtarma işi özel tecrübe ve deneyim gerektiren bir iş. Normal diğer arama kurtarma faaliyetlerinden oldukça farklı. Gerek TTK, gerek TKİ sadece ülkemizde değil dünyada da hakikaten başarıyla anılan arama kurtarma ekiplerinden birisidir. Ancak bizim ilk değerlendirmelerimiz şunu gösteriyor. Patlama anıyla birlikte oluşan yüksek basınç ve sıcaklıkla arkadaşlarımızın maalesef bir kısmını olay yerine kaybetmiş olduk. Şu anda 15 arkadaşımız işletmede maden ocağında, aramalar halen devam ediyor. Bir galeride patlamanın akabinde oluşan bir yanık var. Yangın söz konusu. Şu anda ekiplerimiz yangın ve orada karbonmonoksitin etkisini azaltmaya çalışıyorlar. O çalışmalar devam ediyor. Arama çalışmasına katılan arkadaşlarımızın da güvenli bir şekilde bu faaliyetleri yürütmesi gerekiyor. O açıdan biraz daha sabırla beklemek durumdayız” dedi. 

‘YANGININ VE KARBONMONOKSİT GAZININ BERTARAF EDİLMESİ GEREKİYOR’ 

Yangının ve karbonmonoksit gazının bertaraf edilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Dönmez, "Genel müdürümüz başta olmak üzere teknik emniyetten sorumlu arkadaşlarımız aşağıda bu çalışmaları yürütüyorlar. Tekrar şehitlerimize rahmet diliyorum, yakınlarına Allah sabırlar versin. Tahminlerimiz var. Haritada patlamanın olduğu yer aşağı yukarı belli durumda. İncelemeler de onu gösteriyor. Yerlerini biliyoruz. 10-11 arkadaşımız yangının devam ettiği bölgede. Çok büyük bir yangın değil. Fakat güvenli bir şekilde oraya girmek için yangını ve karbonmonoksit gazının bertaraf edilmesi gerekiyor. Bazı bölgelerde kısmi göçükler var. Diğer dört veya beş işçimizin kısmi göçüklerin yer aldığı bölgede olduğunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

‘KATLİAMIN SORUMLUSU REJİMİN KENDİSİDİR’

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’ndan maden faciasıyla ilgili yapılan açıklamada, “Rejimin kar hırsı ve daha fazla sömürü için Bartın toplu iş cinayeti da ne ilktir ne de son olacaktır. Bu katliamın sorumlusu; maden ocaklarını denetlemeyen, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini hiçe sayan, patronların çarkı dönsün diye yerin altını üstünü işçilere mezar eden rejimin ta kendisidir” denildi. (HABER MERKEZİ)