Altıparmak Hukuk'tan 'Ombudsmanlık' çalışması: Kurumun kararlarına uyum oranı yüzde 79,50’ye ulaştı

Altıparmak Hukuk Bürosu'nun Ombudsmanlık ile ilgili çalışmasına göre, kurum 2021'de 1604 tavsiye kararı verildi ve kararlara uyum oranı yüzde 79,50 oldu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Altıparmak Hukuk Bürosu, Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) konusunda hazırladığı bilgi notunu kamuoyuyla paylaştı.

Resmi internet sitesinde yayınlanan bilgi notunda Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, idarenin yargı dışı denetimine imkân veren bir mekanizma olduğu belirtilerek, doğaya yönelik tahribatlarda ve çevresel zararlarda kuruma başvuru yapılmasının mümkün olduğu ifade edildi.

İlk olarak Kamu Denetçiliği Kurumu'nun tanımına yer verilen bilgi notunda, “Kamu Denetçiliği Kurumu kaynağını Anayasa madde 74’ten almaktadır. 6328 Sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile kurulmuş olan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun görev ve yetkileri bu kanun ve uygulamaya yönelik yönetmelik ile belirlenmiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu TBMM Başkanlığı’na bağlı bir kamu tüzel kişiliği olup, merkezi Ankara’dadır. Kurum, Başdenetçilik ve Genel Sekreterlik’ten oluşur. Başdenetçi ve Denetçiler görevlerini tam bağımsız ve tarafsızlıkla 4 yıllığına yerine getirirler. Görevleri ile ilgili olarak hiçbir Kurum, kuruluş ve merciden emir, talimat almazlar ve görevlerine ilişkin hiçbir tavsiye dinlemezler” denildi.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun görevleri, kimlerin Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulunabileceği ve kuruma başvuru yöntemlerine de yer verilen bilgi notunda, kuruma "https://ebasvuru.ombudsman.gov.tr/" adresi üzerinden başvuru yapılabileceği gibi valiliklere veya kaymakamlıklara da dilekçe verilmesi yoluyla da şikâyet başvurusunda bulunulabileceği belirtildi.

Kurumun, her takvim yılına ilişkin olarak bir rapor hazırladığına dikkat çekilen bilgi notunda, bu raporlarda şikâyet başvuru usul ve başvurulara ilişkin istatistikler, şikâyet hakkına erişimin kolaylaştırılmasına ve etkinliğinin arttırılmasına yönelik faaliyetler, başvurulara ilişkin bilgiler ve değerlendirmeler bulunduğu ifade edildi.

2021 YILINDA 18 BİN 843 BAŞVURUDAN 1604'Ü HAKKINDA TAVSİYE KARARI VERİLDİ

Yine kurum tarafından gerekli görüldüğü takdirde yıllık raporlar dışında özel raporlar da hazırlanabileceği belirtilen bilgi notunda, 2021 yılı faaliyetlerine yer verildi:

“Kurumun 2021 yılına ait yıllık raporunda verdiği istatistiklere göre, 2021 yılında toplam 18 bin 843 başvuru yapılmıştır. Sonuçlandırılan dosyalar hakkında bin 604 adet tavsiye kararı verilmiş ve bu tavsiye kararlarına uyum oranı 2021 yılında yüzde 79,50’ye ulaşmıştır. Kurumun ilk kararlarını verdiği 2013 yılı istatistiklerinde, idarelerin tavsiye kararlarına uyum oranının yüzde 20; 2017 istatistiklerinde yüzde 65 olduğu dikkate alınırsa, Kurumun işlevselliğinin arttığı, idarenin yargı dışı denetimi yolunda göz ardı edilmemesi gereken bir araca dönüşme potansiyeli taşıdığı sonucuna varmak mümkündür.”

Bilgi notunun tamamına şu adresten ulaşılabilir:
https://altiparmakhukuk.org/blog/bilgi-notu-2022-03-kamu-denetciligi-kurumu-52