Almanya'nın 'vize sözü' havada kaldı: Depremzedelerden 10 belge isteniyor

Almanya Göçmen Kuruluşları Birliği'nden Mamad Mohamad, depremzedelerden vize için 10 belge istendiğini söyledi, depremlerden etkilenenlerin pasaport almalarının bile çok zor olduğunu hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'daki yakınlarının yanına gitmek isteyen depremzedeler için, Berlin'in verdiği üç aylık 'kolay vize' sözü havada kaldı. Göçmen kuruluşları, az bürokrasi ile kolay vize sözünün yerine getirilmediğini belirtirken, bazı medya kuruluşları girişimi 'iyi niyetli, ancak uygulaması zor' olarak niteledi. Yorumlarda, “Deprem anında önemli belgeleri yanına almamışsanız vize işiniz zor” ifadelerinin kullanıldığı ironiler de yer aldı. 

Alman Birinci Televizyonu'na (ARD) konuşan Almanya Göçmen Kuruluşları Birliği'nden Mamad Mohamad, vize için depremzedelerden 10 belge istendiğini belirterek, bunun 'kolay vize' sözüyle bağdaşmadığını söyledi. En gerekli belge olan pasaport almanın bile büyük bir sorun olduğunu hatırlatan Mohamad, “İnsanlar sabah dörtte depreme yakalandığında pijamalarının cebinde pasaportları yoktu” dedi. Mohamad, depremzedelerden deprem bölgesinden olduklarını ve akrabalıklarını da yazılı olarak belgelemelerinin istendiğini belirterek, bunu yapmanın da neredeyse imkansız olduğunu vurguladı.

'İNANILMAZ VE İNSANLIK DIŞI'

Twitter üzerinden açıklama yapan Sol Parti Federal milletvekili Clara Bünger ise, talep edilen belgeleri 'inanılmaz ve insanlık dışı' olarak niteledi. “Deprem anında önemli belgeleri bir dosya içinde yanına almayanları Almanya yalnız bıraktı” diyen Bünger, Antep'teki vize bürosunun hasar sebebiyle kapalı olduğunu, vize için Ankara'ya ya da İzmir'e gitmek gerektiğini hatırlattı. Almanya'da da yakınlarını davet edeceklere yabancılar dairelerinin haftalar sonrası için randevu verdiğini belirtti.

'KOLAY VİZE UMDUĞUMUZ GİBİ OLMADI'

Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Aslıhan Yeşilkaya Yurtbay da kolay vize sözünün umdukları gibi uygulanmadığını söyledi. Almanya İkinci Televizyonu'na (ZDF) konuşan Yurtbay, depremzedeler için talep edilen belgeleri sağlamanın bu ortamda çok zor olduğunu söyledi. Ayrıca, vizenin sadece birinci ve ikinci derece akraba depremzedelere değil, diğer akrabalar ve kimsesi olmayanlar için de verilmesini istedi. Yeşiller Partisi'nden Baden Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı Muhterem Aras ise, pasaport almanın haftalar sürdüğünü belirterek, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser'den kimlik belgesini pasaport olarak kabul etmesini istedi.

'DAHA FAZLA KOLAYLIK SAĞLAYAMAYIZ'

Vize için çok bürokrasi eleştirilerine yanıt veren Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, belli koşulların yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Daha fazla kolaylık sağlayamayız” dedi. Hessischer Rundfunk radyosuna konuşan Faeser, Almanya'daki akrabalarını yardımıyla belge sorunun çözüleceğini aktararak, beş gün içinde vize verildiğini söyledi. Son verilere göre şimdiye kadar sadece 20 depremzedeye vize verilmiş. Faeser ve Federal Dışişleri Bakanı Annalena Bearbock, bugün Türkiye'ye gelip deprem bölgesini ziyaret edecek.

Etiketler Almanya vize deprem