Almanya'dan MiG-29 onayı: Polonya Ukrayna'ya 5 savaş uçağı sevk edecek

Almanya federal hükümeti, Polonya hükümetinin stoklarındaki 5 MiG-29 savaş uçağını Ukrayna'ya göndermek için yaptığı başvuruyu kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya hükümeti, Polonya hükümetinin Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu (NVA) stoklarından 5 MiG-29'u Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'ya teslim etmek üzere yaptığı yeniden ihracat başvurusunu onayladı.

AA'nın aktardığına göre, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Polonyalı ortaklarımıza eski NVA stoklarından 5 MiG-29'un Ukrayna'ya teslim edileceği sözünü verebileceğimizi bildirmekten memnuniyet duyuyorum" dedi. Pistorius, başvuruyu dün aldıklarını belirterek, "Federal hükümet olarak birlikte bu karara varmamızı memnuniyetle karşılıyorum. Bu da Almanya'ya güvenilebileceğini gösteriyor" dedi.

Almanya, 2002'de Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu'ndan devraldığı 23 MiG-29'u Polonya'ya satmıştı. Almanya'dan devralınan MiG-29'ların yanı sıra Polonya'nın envanterinde eski SSCB ve eski Çekoslovakya tarafından tedarik edilen MiG-29 savaş uçakları da var. Polonya'nın yanı sıra Slovakya da 4 MiG-29'u Kiev'e teslim ettiğini açıklamıştı.

UKRAYNA'DAN ÇAĞRI: SAVUNMA SİSTEMLERİMİZİ NATO İLE ENTEGRE EDİN

Öte yandan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da dün (13 Nisan) bir açıklama yaparak ülkesi ile NATO müttefiklerinin hava, füze savunma sistemlerinin, Karadeniz ve Baltık Denizi'nde entegre edilmesi için çağrıda bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Kuleba, Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen "Uluslararası Kırım Platformu Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı"na video konferans yoluyla katılarak 'gelişmelerin Baltık Denizi ve Karadeniz’deki güvenliğin bölünmez olduğunu gösterdiğine' işaret etti ve Ukrayna ile NATO müttefiklerinin hava, füze savunma sistemlerinin, Karadeniz ve Baltık Denizi'nde entegre edilmesini talep etti.

AB, UKRAYNA'YA 1 MİLYAR EURO'LUK MÜHİMMAT DESTEĞİNİ ONAYLADI

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Barış Fonu adlı mali araç kapsamında Ukrayna'ya yönelik mühimmat desteği için 1 milyar euro'luk bütçeyi onayladı. AB Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'yı desteklemek için Avrupa Barış Fonu adlı mali araç kapsamında 1 milyar euro'luk finansman paketi kabul edildi.

Böylece AB, üye ülkelere 9 Şubat - 31 Mayıs 2023 döneminde mevcut stokları ya da verdikleri siparişler üzerinden Ukrayna'ya bağışladıkları mühimmat için geri ödeme yapabilecek.

Tedbir, üye ülkelerin 20 Mart'ta vardıkları ve sene sonuna kadar Ukrayna'da 1 milyon top mermisi gönderme hedefiyle ilgili teslimatı ve ortak tedariki hızlandırmayı amaçlıyor. Bu yardımla birlikte AB'nin Avrupa Barış Fonu kapsamında Ukrayna'ya yönelik toplam katkısı 4,6 milyar euro'ya çıkacak. (DIŞ HABERLER)