Almanya'da 'üçüncü dalga' uyarısı: Üssel artış yaşanıyor

Almanya'da her 100 bin kişide görülen korona virüsü vakasının 84'e yükselmesinin ardından, Robert Koch Enstitüsü'nden (RKI) 'üçüncü dalga' uyarısı geldi. Epidemiyolog Dirk Brockmann, tedbirlerin hafifletilmesiyle korona virüsü vakalarında üssel bir artış yaşandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her 100 bin kişide görülen korona virüsü vakasının 84'e yükseldiği Almanya'da, salgın yönetiminden sorumlu Robert Koch Enstitüsü'nden (RKI) 'üçüncü dalga' uyarısı geldi. RKI epidemiyologlarından Dirk Brockmann, "Üçüncü dalganın eşiğindeyiz. Bu artık tartışılamaz. Ve kısıtlamaları hafiflettik; üssel artışı bu durum da hızlandırıyor" dedi.

Devlet televizyonu ARD'ye konuşan Brockmann, vaka sayılarının geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 20 oranında yükseldiğini söyledi.

HER 100 BİN KİŞİDE GÖRÜLEN VAKA SAYISI 68'DEN 83'E YÜKSELDİ

Almanya'da son açıklanan verilere göre, şu an her 100 bin kişide 84 vaka görülüyor. Bu sayı dün 83,  geçtiğimiz hafta ise 68'di. RKI, her 100 bin kişide görülen vaka sayılarının önümüzdeki haftanın ortalarında 200'e yükselebileceği uyarısında bulunuyor.

BİR GÜNDE 5 BİN 480 VAKA

Ülkede son açıklanan verilere göreyse, son 24 saatte 5 bin 480 yeni vaka görüldü, bir günde 238 kişi öldü. Toplam vaka sayısı 2 milyon 581 bin 329'a, can kaybı 73 bin 656'ya yükseldi. 

'EL FRENİ' ÇEKİLECEK Mİ?

Almanya'da Başbakan Angela Merkel ile eyalet liderleri arasında mart başında varılan uzlaşmayla korona tedbirleri hafifletilmiş, her 100 bin kişide görülen vaka sayılarının üç gün üst üste 100'ün üzerinde seyretmesi halinde 'acil durum freni' ile tedbirlerin yeniden sıkılaştırılabileceği belirtilmişti.

'ASTRAZENECA AŞISI GÜVENLİ'

AB'nin en büyük ülkesi olan Almanya bir yandan da, Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca firmasının ortak geliştirdiği Covid-19 aşısını tartışıyor. Almanya dün, kan pıhtılaşması gerekçesiyle bu aşıyı askıya alan ülkelerin arasına katıldı. Kararın, bu aşıyı yaptıran kişilerde yedi tromboz vakası ve üç ölüm görülmesi sonrası, ülkede aşılamadan sorumlu Paul Ehrlich Enstitüsü'nün tavsiyesiyle alındığı açıklandı.

AstraZeneca firması ise Avrupa ülkelerinin peş peşe bu yönde kararlar alması sonrasında, aşının nüfusun genelinde görülenden daha yüksek oranda kan pıhtısı sorununa yol açmadığını belirtti. Brockmann da bu sabah ARD'ye yaptığı açıklamada, AstraZenaca aşısının güvenli olduğu görüşünü paylaştı; istatistiklere göre Covid-19'dan ölme riskinin AstraZeneca aşısından ölme riskinden 100 bin kat daha yüksek olduğuna dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)