Almanya'da Türkiyeli göçmenlerin alım gücü düştü: Faturalar ödenemiyor

Almanya'da son 40 yılın en yüksek enflasyonuyla birlikte enerji fiyatlarının yüzde 84 oranında artması Türkiye göçmenlerin alım gücünü azalttı, hanelerin faturaları ödemekte güçlük çektiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da yüzde 7,3 ile son 40 yılın en yüksek oranına ulaşan enflasyon ve enerji fiyatlarının yüzde 84 oranında artması Türkiyeli göçmenleri derinden etkiledi. Türkiyelilerin genellikle az gelirli işlerde çalışması en temel nedenlerden biri olurken, çoğunun ısı yalıtımı kötü evlerde konaklaması da faturaları kabarttı.

Alman Sendikalar Birliği'ne (DGB) bağlı Hans Böckler Vakfı'nın araştırmasına göre ülkede rekor oranda artan enflasyon, en çok dar gelirli ve çocuklu haneleri etkiledi. Türkiye kökenliler de bu toplum kesimi içinde yer alıyor. Vakıf yetkilileri, yalnız yaşayanlar ile yüksek gelirlilerin enflasyondan daha az etkilendiğini belirtirken üretici fiyatlarındaki artışın tümüyle tüketicilere daha yansıtılmadığını kaydetti. Buna göre, tüketici fiyat artışlarının süreceği tahmin ediliyor.

AYLIK NET GELİR BİN 237 EURO

Ruhr Bölgesindeki Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı'nın (TAM) uzmanı Caner Aver, Türkiyelilerin hane gelirinin Almanlara ve diğer göçmenlere göre oldukça düşük olduğunu bu nedenle ısı yalıtımı kötü eski evlerde oturduklarını söyledi. Aver, enerji fiyatlarındaki astronomik artışların Türkiye kökenlilerin enerji giderlerini epeyce yükselttiğini belirtti.

Vakıf uzmanı Aver'in aktardığı Federal İstatistik Kurumu'nun 2021 yılı verilerine göre, Almanya'da bütün hanelerin ortalama aylık net geliri bin 692 euro. Ortalama aylık net gelir, Alman hanelerde bin 776, göçmenlerde bin 375, Türkiye kökenli göçmenlerde ise bin 237 euro. Bunun yanında işsizlik oranın en yüksek olduğu toplum  kesimi de yine Türkiye kökenliler.  Almanya'da genel işsizlik oranı yüzde 3,56 iken, bu oran Türkiye kökenlilerde yüzde 7,05.

GIDA FİYATLARI YÜZDE 12,2 ARTTI

Almanya'da tüketici fiyatlarında artış, mart 2022 itibarıyla yüzde 7,3 ile son 40 yılın en yüksek oranına ulaştı. Üretici fiyatlarında artış ise yüzde 30,9 ile 1949'dan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Enflasyonun yükselmesinin en büyük sebebi ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla yaşanan enerji krizi gösteriliyor.

Mart 2022'de bir önceki döneme göre enerji fiyatları yüzde 84 oranında arttı. Temel gıda ürünlerinde artış yüzde 12,2, genel enflasyon oranının epeyce üzerinde oldu. Bitkisel yağlar yüzde 72,3, tereyağ yüzde 56, sığır eti yüzde 31,1, kahve ise yüzde 20,5 oranında arttı. Almanya'da ayçiçek yağı ile kanola yağı ürünleri azalırken litre fiyatı da 1,5 eurodan 5 euroya yükseldi.

HALKIN YÜZDE 68'İ KRİZDEN ETKİLENDİ

Kamuoyu araştırma şirketi Forsa'nın araştırmasının bulgularına göre Almanya'da halkın yüzde 68'i fiyat artışlarından belirgince etkilendiğini bildirdi. Yüzde 30 oranındaki kesim pahalılıktan fazla etkilenmediğini, kalan yüzde iki ise enflasyondan hiç etkilenmediğini belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 69'u elektrik ve ısıtmada tasarruf yapacağını bildirirken, yüzde 72'si de benzin ve dizelde tasarruf edeceğini söyledi.

'KATMA DEĞER VERGİLERİ KALDIRILSIN'

Federal Hükümet ise dar gelirlilerin enflasyon yükünü azaltmak için bir defalık 300 euro enerji yardımı verecek. Ayrıca gelecek hazirandan itibaren üç ay boyunca aylık 9 euroluk bilet ile bütün Almanya'da toplu taşım araçları kullanılabilecek. Ucuz bilet, yüksek hızlı trenleri kapsamıyor. 

Sosyal kuruluşlar ile tüketicileri koruma merkezleri, temel gıda ürünlerinde katma değer vergisinin kaldırılmasını veya düşürülmesini talep ediyor. Bu talebe Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir de destek verdi. Özdemir, daha önce sağlıklı gıda ürünlerinde katma değer vergisinin düşürülmesini önermişti.

Federal Perakendeciler Birliği ise katma değer vergisi indirimi talebine karşı çıktı. Birlik tarafından yapılan açıklamada, katma değer vergisi indiriminden enflasyondan etkilenmeyen yüksek gelirli kesimlerin de yararlanacağını belirterek, bunu doğru bulmadıklarını bildirdi. Bunun yerine hükümetin dar gelirli kesimlere mali yardım yapmasının daha doğru olacağını savundu.