Almanya'da partilerden işverenlere çağrı: AfD'ye karşı açık tavır alın

Politikacılar, işverenlere çağrıda bulunarak faşist AfD'ye karşı açık tavır almalarını istedi. Çağrı, Müllermilch'in sahibi Theo Müller'in AfD Eşbaşkanı Alice Weidel ile görüşmesi üzerine yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya'da farklı partilerden birçok politikacı, kamuoyu yoklamalarında oyu yüzde 20'nin üzerinde görülen faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisine karşı işverenlerden kamuoyu önünde açık tavır almalarını istedi.

Çağrı, Almanya'nın önde gelen süt ürünleri üreticisi Müllermilch'in sahibi Theo Müller'in, AfD Eşbaşkanı Alice Weidel ile Fransa'ın Cannes kentinde lüks bir restoranda yemek yediğinin ortaya çıkması üzerine yapıldı. Düsseldorf'ta yayınlanan Handelsblatt gazetesine görüşmeyi doğrulayan Müller, daha önce de Weidel ile birkaç defa görüştüğünü bildirdi.

İÇİŞLERİ BAKANI: SONUÇLARI ÜLKE İÇİN AĞIR OLUR

Sosyal Demokrat Partili (SDP) Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, AfD'nin yükselmesinin ülke için ağır sonuçları olacağını belirterek partinin kutuplaştırıcı politikasının yabancı kalifiye eleman ve işgücünü Almanya'dan ürküteceğini söyledi.

Handelsblatt'a konuşan Faeser, tepki gelmemesi halinde aşırı sağın olağanlaşacağını belirterek buna karşı duruş sergilemenin işverenlerin de görevi olduğunu ifade etti. Bakan, şirketlerin on binlerce göçmen kökenli çalışanı olduğunu hatırlatarak bu kişilere karşı da sorumlulukları olduğunu vurguladı. Yine Handelsblatt'a konuşan politikacılardan SPD Eşbaşkanı Saskia Esken de işveren birliklerine çağrıda bulundu, “Irkçılığa, yabancı düşmanlığına ve ayrımcılığa karşı sesinizi yükseltin” dedi.

Koalisyon hükümetinin iki diğer ortağından da benzer çağrılar geldi. Yeşiller Federal Meclis Grubu yöneticisi İrene Mihalic, krizlerin olduğu bir dönemde işverenlerin anayasa düşmanlarına karşı durmaları gerektiğini söyledi. Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Bijan Djir Sarai de AfD'nin ülke ekonomisi için büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti, işveren kuruluşlarından bu partiden gelecek tehlikeyi açıkça dile getirmelerini istedi.

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Martin Huber ise “Her şirket, her işçi bilmeli ki AfD Almanya'ya zarar veriyor” diyerek işverenlerden AfD'ye karşı tavır almalarını istedi.

MÜLLER: WEİDEL'İN NAZİ İDEOLOJİSİYLE BİR İLGİSİ YOK

Cirosu 2021 yılında 7 milyar euroya ulaşan Müllermilch'in sahibi 83 yaşındaki Theo Müller'in aşırı sağa yakınlığı 1980'li yıllardan beri biliniyor. Cannes kentinde lüks restoranda yemek yemeleri hakkında Handelsblatt gazetesine bilgi veren Müller, Weidel'den AfD'nin programı ve kişisel görüşleri hakkında bilgi aldığını anlattı. Weidel hakkında, “Kendisinin Nazi ideolojisiyle uzaktan yakından bir ilgisi yok” görüşünü savunan Müller, AfD'ye şimdiye kadar bağışta bulunmadığını söyledi. Müller, görüşmenin özel olduğunu, ileride de Weidel ile görüşeceğini bildirdi. Bild gazetesi, geçen ekim ayında Müller'in Weidel ile görüştüğünü yazmış, ancak Müller haber hakkında bir açıklama yapmamıştı.

AFD, ANAYASA KORUMA DAİRELERİ TARAFINDAN İZLENİYOR

Federal Anayasa Koruma Dairesi ile eyalet anayasa koruma daireleri, kısmen anayasa karşıtı olduğu gerekçesiyle AfD'yi izliyor. Thüringen ile Saksonya Anhalt eyaletleri anayasa koruma dairleri, AfD'yi 'aşırı sağcı' bir parti olarak sınıflandırmış bulunuyor. 2019 yılının eylül ayında Meinengen İdare Mahkemesi, Thüringen Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Björn Höcke'yi 'faşist' olarak nitelemenin suç olmadığına karar vermişti.

40 ŞİRKETTEN SADECE İKİSİ AFD'YE KARŞI TAVIR ALDI

Handelsblatt gazetesi, AfD hakkında görüşlerini almak için 40 şirketin yönetim kurulu başkanlarına bir soru kataloğu gönderdi. Gazetenin bildirdiğine göre, bu şirketlerden beşi tüm soruları yanıtladı, sadece ikisi AfD'ye karşı görüş bildirdi. Ülkenin büyük aile şirketlerinden ise hiç bir açıklama gelmedi. Daha önce Ruhr Bölgesindeki Essen kentinde bulunan kimya şirketi Evonik Yönetim Kurulu Başkanı Christian Kullmann, AfD'ye karşı tavır almış, şirketlere de açık ve samimi tavır almaları için çağrıda bulunmuştu. Kullmann, “AfD, ekonomimize, ülkemize ve geleceğimize zarar veriyor” demişti.