Almanya'da ilaç bulma sıkıntısı

Almanya'da ilaç tedarikinde yaşanan sıkıntının her gün yaklaşık 1,5 milyon kişiyi etkilediği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Ren Eczacılar Birliği Başkanı Thomas Preis, Almanya'da her gün yaklaşık 1,5 milyon kişinin ilaç tedariki sıkıntısından olumsuz etkilediğini söyledi.

ARD Morgenmagazin programında bir açıklama yapan Preis, antibiyotik gibi ilaçları temin etmenin zaman zaman çok zor hale geldiğine, ancak hastaların bu ilaçlara hızlı ulaşabilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Preis, Almanya'da temininde zorluk yaşanan reçeteli ilaçların yüzde 80'inin jenerik ilaçlar olduğunu söyledi. Orijinal ilaçların kimyasal patent süreleri sona erdikten sonra satışına izin verilen ve aynı kimyasal maddeyi içeren ilaçlara jenerik ilaç deniyor.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ilaç tedariki konusunda bugün hekim odaları, eczacı birlikleri ve ecza şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geliyor. Lauterbach zirve öncesinde yaptığı açıklamada ilaç tedarikinin öncelikli olduğunu ve bunu yerine getirmenin devletin sorumluluğunda bulunduğunu ifade etti. Lauterbach, "Ekonominin şimdi bir parça geride kalması gerek" diye konuştu. Almanya'da geçen yıl başta antibiyotik ve çocuklara yönelik ilaçlar olmak üzere bazı ilaç türlerinde darboğaz yaşanmıştı.

Lauterbach çocuklara yönelik ilaçlarda aileleri gereğinden fazla ilaç alıp depolamamak konusunda da uyardı. Paniğe kapılmamak gerektiğini söyleyen Lauterbach, "Bir kriz olmayacak" dedi. "Haftalardır üreticilerle temas halindeyiz" diyen Lauterbach şu an çok daha fazla ilaç üretildiğini söyledi. (DW Türkçe)