Almanya'da erkek şiddeti: Her üç günde bir kadın öldürülüyor

2022 yılında 133 kadın, eşi, partneri veya eski eşi ya da eski partneri tarafından öldürüldü. İstatistik olarak, bu her üç günde bir kadının öldürülmesi demek.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Avrupa'da “Orange Day” olarak adlandırılan Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla gündeme gelen veriler, kadına yönelik şiddetin pek çok ülkede olduğu gibi Almanya'da da büyük bir sorun olduğunu gösterdi. Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Almanya'nın verilerine göre, 2022'de 133 kadın, eşi, partneri veya eski eşi ya da eski partneri tarafından öldürüldü. Bu, istatistik olarak, her üç günde bir kadının öldürülmesi demek.

Geçen yıl 160 bin şiddet olayı güvenlik birimlerine bildirilirken, bunların yüzde 80 gibi büyük çoğunluğunu kadına yönelik şiddet vakaları oluşturdu. Erkeklere yönelik şiddet ise yüzde 20 dolayında bulunuyor. Bu verilere göre, güvenlik birimlerine bildirilen şiddet olayları, 2021 yılına göre geçen yıl yüzde 9,4 oranında arttı. Uzmanlar, güvenlik birimlerine bildirilmeyen şiddet olaylarının epeyce fazla olduğunu belirtti.

KADINA ŞİDDET TOPLUMUN HER KESİMİNDE VAR

Doğu Almanya'daki Merseburg Yüksekokulu'nun bu yıl yaptığı anketin sonuçları, kadına yönelik şiddetin toplumun her kesiminde var olan bir sorun olduğunu ortaya koydu. Anketi yapan cinsellik bilimcisi Heinz Jürgen-Voss, Saksonya Eyaleti için yapılan anketin bulgularının bütün Almanya için de geçerli olabileceğini belirtti.

Voss, kadınlara yönelik şiddetin, eğitimli-az eğitimli, iyi gelirli-az gelirli bütün toplum kesimlerinde var olan bir sorun olduğunu vurguladı. Anketin bulgularına göre, her 10 kadından 9'u, arkadan ıslık çalma, rahatsız edici bakış ve laf atma gibi cinsel tacize uğradığını bildirdi. Ankete katılan kadınların yüzde 30'u cinsel şiddete uğradığını ve cinsel eyleme zorlandığını açıkladı. Katılımcıların yüzde 15'i ise defalarca cinsel şiddete uğradığını ve cinsel eyleme zorlandığını ifade etti. Kadınlar, aile ve yakın çevresinden kişilerin kendilerine yönelik cinsel saldırıların failleri olduğunu bildirdi.

KADINLAR GECELERİ BELLİ SOKAKLARA GİRMİYOR

Almanya'da da yine pek çok ülkede olduğu gibi kadınların geceleri girmekten çekindikleri, dolayısıyla girmedikleri caddeler, sokaklar ve parklar var. BM Kadın Birimi'nin Almaya ofisinin paylaştığı verilere göre, kadınların yüzde 58'i geceleri belli cadde, sokak ve parklara girmiyor. Yüzde 52'si ise yine geceleri toplu taşıma araçlarına binmiyor. Her üç kadından biri hayatı boyunca en az bir kez şiddete maruz kalırken, bunun sayısal karşılığı 12 milyona denk geliyor. Her dört dakikada bir kadın da aile içinde şiddete uğruyor.

ŞİDDETTEN KORUNMA VE DANIŞMANLIK HAKKI

25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yapan Yeşiller partili Federal Aile Bakanı Lisa Paus, kadına yönelik şiddeti ve sebeplerini ortadan kaldırmak için etkili mücadele gerektiğini söyledi. Bu amaçla yeni bir yasal düzenleme yapacaklarını bildiren bakan, şiddete maruz kalan kadınlar için korunma ve danışma hakkı sağlayacaklarını bildirdi. Paus, bunun için yasal düzenlemenin gelecek yılın başında yürürlüğe gireceğini açıkladı. Bunun Almanya'da bir ilk olduğunu ifade eden Paus, bu konuda eyaletler ve belediyelerin destek sözü verdiğini bildirdi.