Almanya'da Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi'nin yeni başkanı tartışılıyor

Almanya'da Ferda Ataman'ın adaylığına yönelik tartışmalara rağmen Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi başkanlığına seçilmesi gündemde.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

Almanya'da Federal Aile Bakanı Lisa Paus tarafından aday gösterilen Ferda Ataman'ın Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi Başkanlığı'na seçilmesine muhalefet ve sağ kesim karşı çıkarken kendisine karşı yoğun bir kampanya yürütüldü. Federal Meclis'te yapılan oylamada 376 milletvekili Ataman'dan yana oy verirken, 278 milletvekili karşı oy verdi, 14 milletvekili de çekimser kaldı.

FARKLI PARTİLERDEN VEKİLLER LEHTE OY VERDİ

Federal Hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti (SDP), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile birlikte Sol Parti'den de Ataman'a evet oyu veren milletvekilleri oldu. Öte yandan, muhalefet partileri Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ile FDP'den de bazı milletvekilleri Ataman'a karşı oy verdi. Federal Hükümet ortaklarının 416 milletvekili bulunuyor.

OYLAMAYI FEDERAL MECLİS'TE İZLEDİ

Oylamayı Federal Meclis'te izleyen ve seçilmesinin ardından Federal Aile Bakanı Lisa Paus ile basına kısa bir açıklama yapan Ataman, “Bana güvenip seçenlere teşekkür ediyorum, güvenmeyenleri de çalışmalarımla ikna etmeyi amaçlıyorum” dedi.

Ataman, Almanya'da ayrımcılığa uğrayan herkese destek olacağını belirterek, bunu danışmanlık, araştırma ve bilgilendirme çalışmalarıyla yapacaklarını söyledi. Almanya çapında danışmanlık hizmetleri için eyaletlerle işbirliği içinde olacağını bildirdi.

FEDERAL AİLE BAKANI: HER GÜN İNSANLAR DIŞLANIYOR

Federal Aile Bakanı Lisa Paus ise, Almanya'da her gün insanların dışlamaya uğradığını hatırlatarak, Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi için Ataman'ın çok iyi bir tercih olduğunu vurguladı. “Almanya, çeşitli bir ülke, biz bu çeşitlilikten yaşıyoruz, bunu Ataman ile geliştireceğiz” diye bakan, Ayrımcılıkla Mücadele Yasası'ndaki  eksiklikleri de gidereceklerini bildirdi.

YOĞUN BİR KARŞI KAMPANYA

Ataman'ın aday gösterilmesinden sonra kendisine karşı muhalefet, ağırlıklı olarak sağ medya ve diğer sağ kesimden yoğun bir karşı kampanya başlatılmıştı. Federal Meclis'teki oylama gününe kadar süren karşı kampanya, neredeyse bir linç kampanyasına dönüştü. Bu karşı kampanya ve Federal Hükümet ortağı FDP'nin baskısıyla seçimi iki hafta ertelenmişti.

'PATATES' TARTIŞMASI

Ataman'a yönelik eleştirilerin odağında 2020'de Der Spiegel dergisindeki köşesinde Almanları hakaret ifade eden “Kartoffel (Patates)” olarak nitelemiş olması. Ona yönelik her eleştiride, bu “patates” meselesi mutlaka anıldı. Ataman'dan yana yorum yapanlar, eleştiri konusu yazıda Ataman'ın “patates” ifadesini hakaret anlamında kullanmadığını ısrarla ifade ettiler. Genel olarak ise, Ataman'ın toplumu kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı olduğu, ayrıca yazılarının kışkırtıcı olduğu eleştirileri yapıldı. Ataman'ı savunanlar, bunun da doğru olmadığını savunurken, kendisi Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi Başkanlığına aday gösterilmesinden sonra birçok tweet'ini sildi.

GÖÇMENLERDEN DE KARŞI OLANLAR VARDI

Almanya'da tanınmış göçmen kökenliler de Ataman'ın adaylığına karşı çıkmıştı. Ataman'ın kutuplaştırıcı olmakla suçlanyanlardan toplumbilimci Necla Kelek, göçmen karşıtı kitap yazan eski SPD'li Thilo Sarazzin'i savunmuş, kitabının bir tanıtım etkinliğine katılmıştı. Almanya'da kadın haklarını savunan ve radikal islamı eleştirileriyle tanınan avukat Seyran Ateş de Ataman'ı eleştirenler korosuna katılmıştı. Kendisinin bir yıl kadar önce Berlin'de genelev işleten bir Türkiye kökenliden kredi aldığı ortaya çıkmıştı.

FERDA ATAMAN KİMDİR?

1979 yılında Stuttgart'ta doğan Ferda Ataman, Nürnberg kentinde büyüdü. Ailesi Türkiye'den Almanya'ya göç etmiş Selanik kökenli bir aile.  Ataman, Nürnberg Erlangen Üniversitesi ile Berlin Hür Üniversitesinde ortadoğu ve göç ağırlıklı olmak üzere siyaset bilimi öğrenimi gördü. Ardından Berlin Gazetecilik Okulunda gazetecilik öğrenimi yaptı.

Spiegel, Tageszeitung ve Tagesspiegel gazetelerinde makaleler yazmış olan Ataman, 2010 ile 2012 yılları arasında Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi'nin Halkla İlişkiler Dairesini yönetti. 2008'de kurulan Yeni Alman Medyacılar Derneği'nin kurucuları arasında yer alan Ataman, 2018'den bu yana derneğin başkanlığını yapıyor. Dernek, ağırlıklı Alman medyasında daha çok göçmen kökenli gazetecinin yer alması için çalışmalar yapıyor. Dernek, her yıl Altın Patates ödülü veriyor. Bu olumsuz bir ödül ve göçmenlere yönelik ayrımcı haberlere veriliyor.