Almanya, Nazi propaganda bakanı Goebbels'in villasını 'hediye' edecek

Berlin eyalet yönetimi, Joseph Goebbels'in villası ve bulunduğu alanın burayı devralmak isteyen birine verilememesi halinde hazırlığını yaptıkları yıkım işlemini gerçekleştireceklerini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Berlin Eyaleti Maliye Bakanı Stefan Evers, Adolf Hitler liderliğindeki Nazi döneminde propaganda bakanlığı yapan Joseph Goebbels'in villasını isteyen birine 'Berlin eyaletinin bir hediyesi' olarak devredeceklerini, aksi halde binanın yıkılacağını söyledi. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, başkent Berlin'in kuzeyinde yer alan villa ve üzerinde bulunduğu arsanın ne yapılacağı son yıllardır tartışılan bir konuydu. Binanın başka bir amaçla kullanılması ya da tamamen yıkılması değerlendiriliyordu. Evers, eyalet meclisinde yaptığı açıklamada, "Bu alanı devralmak isteyen herhangi birine, burayı Berlin eyaletinden bir hediye olarak devralmasını teklif ediyorum" dedi.

'EĞER BU KEZ DE BAŞARISIZ OLURSAK...'

Berlin, villanın bulunduğu kompleksteki bakım ve güvenlik masraflarını karşılamak yerine, yıllardır bu alanı federal makamlara ya da villanın bulunduğu komşu Brandenburg eyaletine devretmeye çalışmıştı. Evers, perşembe günü yaptığı açıklamada bu teklifi yineledi. Alanın tarihini yansıtan teklifler getirilmesi çağrısında da bulunan Evers, özel kişilerden gelecek tekliflerin değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini ise söylemedi. 

Evers, "Eğer son on yıllarda olduğu gibi yeniden bunda başarısız olursak o zaman halihazırda hazırlığını yapmış olduğumuz yıkımı gerçekleştirmekten başka bir seçeneğimiz yok" dedi. 

BİR SÜRELİĞİNE HASTANE OLARAK KULLANILMIŞTI

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nı kaybedeceğinin netleşmesinin ardından altı çocuklarını öldürerek eşiyle birlikte intihar eden Goebbels, Hitler'e en yakın isimlerden biriydi. Nazi Almanyası'nda propaganda bakanı olan Goebbels, Wandlitz kasabası yakınlarındaki villayı İkinci Dünya Savaşı'nın başladığı 1939 yılında inşa ettirmişti. Savaştan sonra ise bu alan kısa bir süreliğine hastane olarak kullanıldı, ardından Doğu Alman Komünist Partisi'nin gençlik kolları tarafından devralındı ve eğitim merkezi olarak kullanıldı. İki Almanya'nın birleşmesinin ardından buranın mülkiyeti yeniden Berlin eyaletine verildi. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)