Almanya Nazi dönemi mağdurlarının son tazminat taleplerini reddediyor

İtalya'da Nazi işgalinde işlenen savaş suçlarının mağdurları tazminat davaları açmaya devam ederken Almanya, son taleplerin artması üzerine BM'ye bağlı uluslararası mahkemede karşı dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da İkinci Dünya Savaşı dönemi Nazilerin işlediği savaş suçları mağdurlarının Almanya'ya dava açmaya devam etmesi üzerine Berlin'den Uluslararası Adalet Divanı'nda karşı dava açıldığı bildirildi. 

Reuters'in haberine göre, Almanya'nın Uluslararası Adalet Divanı'na yaptığı başvuruda, İtalya'nın, divanın 2012'de verdiği uluslararası hukuk uyarınca Berlin'in dokunulmazlık hakkının ihlal edildiği yönündeki karara rağmen tazminat taleplerinin yerel mahkemelerde açılmasına izin vermeye devam ettiği belirtildi.

2012’deki karardan bu yana, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi suçlarından kaynaklanan zararlar için İtalya'da Almanya devletine karşı 25'ten fazla yeni tazminat davası açıldığı ve bu davaların çoğunda Almanya'nın tazminat ödemesine hükmedildiği açıklandı.

İTALYA'DA ALMANYA MÜLKLERİ SATILABİLİR

Bir İtalyan mahkemesinin, bazıları Alman kültürel, arkeolojik, tarihi ve eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan binaların satışı konusunda 25 Mayıs'a kadar karar vereceğini açıklaması nedeniyle davanın açıldığı da duyuruldu.

Almanya, daha geniş bir değerlendirme yapmadan önce İtalya'nın mülkü açık artırmayla satmamasını sağlamak için geçici önlemler alınmasını istedi. Geçici tedbir duruşması için henüz bir tarih belirlenmedi, ancak önümüzdeki birkaç hafta içinde bir tarih verilmesi bekleniyor. Dünya Mahkemesi olarak da bilinen divanın davalarda nihai bir karar vermesi genellikle yıllar alıyor. 

DAVA 2008'DE BAŞLAMIŞTI

İkinci Dünya Savaşı tazminat talepleri konusundaki anlaşmazlık, 2008 yılında İtalya'nın en yüksek mahkemesinin, 1944'te Toskana'nın Civitella kentinde SS askerleri tarafından öldürülen 203 kişiden dokuzunun ailelerine Almanya'nın yaklaşık 1 milyon euro ödemesi gerektiğine karar vermesiyle başlamıştı. Bunu bir dizi benzer tazminat talepleri izlemiş, Almanya ise İkinci Dünya Savaşı işlenen insanlık suçlarına karşı milyarlarca euro tazminatların ödendiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)