Rusya'ya ilk somut yaptırımlar Almanya ve İngiltere'den geldi

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyeti tanımasına karşı ilk somut yaptırımlar Almanya ve İngiltere'den geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasının ardından Batı'dan peş peşe yaptırım açıklamaları gelirken, ilk somut adımı Almanya attı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetinin 'Kuzey Akım 2'nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu' duyurdu. Scholz, "Durum temelden değişti. Özellikle Kuzey Akım 2 konusunda yeniden değerlendirme yapmamız gerekiyor" dedi.

İNGİLTERE'DEN BEŞ BANKA VE ÜÇ KİŞİYE YAPTIRIM

Almanya'nın ardından İngiltere de beş Rus bankası ile aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın dostu Gennadi Timçenko'nun da bulunduğu üç milyardere yaptırım açıklandı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yaptığı açıklamaya göre, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Karadeniz Bankası'na yaptırım kararı alındı. Aynı zamanda, Rus milyarderler Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg'in İngiltere'deki mal varlıkları donduruldu, bu kişilere İngiltere'ye seyahat yasağı getirildi ve onlarla iş ilişkilerine girilmesi yasaklandı.

ST. PETERSBURG'DAKİ ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİNE DE TEPKİ

Boris Johnson, Rusya'nın mayıs ayına St. Petersburg'da oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi Finali'ne e ev sahipliği yapmaması gerektiğini savundu. Johnson parlamentoda yaptığı konuşmada, Rusya'nın bundan sonra büyük uluslararası futbol turnuvalarına ev sahipliği yapmasına izin verilmemesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıması sonrasında Ukrayna konusunda son yaşanan gelişmeler şöyle:

ABD ALMANYA'NIN KARARINDAN MEMNUN

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kuzey Akım-2 konusunda Almanya ile yakın istişare halinde olduklarını ve projenin askıya alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Psaki, "ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde, Kuzey Akım-2'nin işleyişini durdurmak üzere Almanya ile birlikte hareket edeceğimizi açıkça belirtmişti. Bir gece de Almanya ile yakın istişarelerde bulunduk ve duyurularını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Sözcü, "Bugün kendi tedbirlerimizi uygulayacağız" ifadesini kullandı.

MEDVEDEV: AVRUPALILARIN DOĞALGAZA 2 BİN EURO ÖDEYECEKLERİ BİR DÜNYAYA HOŞ GELDİNİZ

Eski Rus lider Dimitri Medvedev, Almanya’nın Rus doğal gazını Avrupa’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattının onay sürecinin durdurulduğu açıklamasına tepki gösterdi. Putin’in yakın müttefiki olan Medvedev Twitter mesajında Avrupalıların yakında bin metreküp için 2 bin euro ödemek zorunda kalacakları cesur yeni dünyaya hoş geldiniz” dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin’in Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlıklarını tanıma kararının ardından Avrupa piyasalarında gaz fiyatları yüzde 10 artarak 78,55 Euro’ya yükseldi. 21 Aralık’ta gazın megavat saati 186,25 euroyla tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü.

DONETSK'TE PATLAMA SESLERİ

Reuters ajansı, Donetsk'te Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasındaki temas hattındaki top atışlarının bugün yeniden başladığını ve gün içinde altı patlamanın duyulduğunu duyurdu. 

PUTİN'DEN ESKİ SOVYET CUMHURİYETLERİ AÇIKLAMASI 

Tass ajansının aktardığına göre Putin, dün yaptığı konuşmada 'eski Sovyet Cumhuriyetleri'nin tamamının Rusya'ya ait olduğuna' dair imalar yer aldığı eleştirilerine yanıt verdi. Putin, "Rusya eski Sovyet cumhuriyetlerinin egemenliklerini tanıyor. Ukrayna'daki durum bir istisna" dedi.

RUSYA: MEVCUT SINIRLAR DAHİLİNDE TANIYACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Donbass bölgesinde bulunan ayrılıkçı Lugansk ile Donetsk halk cumhuriyetlerinin şu an kontrol ettikleri sınırlar dahilinde tanındığını açıkladı.

KREMLİN: GÜÇ GÖNDERME KARARINI GELİŞMELERE GÖRE VERECEĞİZ

Kremlin Dözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın, Lugansk ve Donetsk'e askeri güçlerini gönderip göndermeyeceğine bölgedeki gelişmelere göre karar vereceğini söyledi. Peskov, Batı medyasındaki haberlerin aksine Rus güçlerinin şu an için Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine girdiklerine dair bir 'bilgisi olmadığını' belirtti; asker gönderme kararını, bölgede durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak alacaklarını kaydetti. Peskov, bu iki bölgede 'Ukrayna ordusunun daimi provokasyonları ile yaşayan nüfusun güvenliğini sağlamak istediklerini' söyledi.

ZELENSKİY: RUSYA İLE İLİŞKİLERİ KESMEM TALEP EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise bugün düzenlediği basın toplantısında Almanya'dan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının derhal durdurulmasını talep etmenin yanı sıra Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi yönünde dışişleri bakanlığından gelen talebi değerlendirdiğini açıkladı. Zelenskiy, Avrupalı ​​müttefiklerini Moskova'ya yaptırım uygulamak için beklememeye çağırdı. Rusya ile geniş çaplı bir çatışma olasılığını uzak gördüğünü ekleyen Zelenskiy, böyle bir durumda sıkıyönetim uygulamaya hazır olduğunu da söyledi.

RUSYA: KİEV'LE İLİŞKİLERİ KESMEK İSTEMİYORUZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko ise Moskova'nın Kiev'le diplomatik ilişkileri kesmek istemediğini belirtti. (DIŞ HABERLER)