Almanya ile Rusya arasında 'gaz türbini' çekişmesi

Kuzey Akım 1 türbininin beklediği fabrikayı ziyaret eden Scholz, Rusya'nın istemesi halinde türbinin gönderileceğini söyledi. Gazprom türbinin ithali için gerekli belgelerin eksik olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Rusya'nın Almanya'ya doğal gaz sevkini indirim için sebep gösterdiği doğal gaz türbini meselesi, karşılıklı suçlamalarla sürüyor. Almanya, bakımı Kanada'da yapılan ve 18 temmuzdan beri Almanya'da bekleyen doğal gaz türbinini Rusya'nın devlet şirketi Gazprom'un geri almak istemediğini söylüyor.

Gazprom ise ithal için gerekli belgelerin ortağı Siemens Energy tarafından kendilerine ulaştırılmadığını, bu sebeple türbini ithal etmenin mümkün olmadığını ileri sürüyor. Gazprom, bu türbini sebep göstererek Almanya'ya doğal gaz sevkini yüzde 20'ye düşürmüştü.

SCHOLZ TÜRBİNİN BEKLEDİĞİ FABRİKAYI ZİYARET ETTİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, haftalardır tartışma konusu olan türbinin beklediği Mülheim an der Ruhr kentindeki Siemens Energy şirketinin fabrikasını ziyaret etti. Medyaya ilk kez gösterilen türbinin yanında basın açıklaması yapan Scholz, “Türbin hazır, birinin 'İstiyorum' demesi gerek, o zaman hemen gönderilir” dedi. Türbinin yaptırım dışı olduğunu tekrarlayan Scholz, Rusya'nın doğal gaz sevkini indirmek için teknik bir sebebinin bulunmadığını belirtti. Başbakan, Rusya'nın doğal gaz sevkini daha da düşürmek için her zaman yeni sebepler öne sürebileceğini vurguladı.

Siemens Energy yönetim kurulu başkanı Christian Bruch, tartışma konusu türbin dışında ellerinde başka türbinler de bulunduğunu bildirdi. Gazprom'da da 6 türbin, 2 de bunlardan küçük türbin bulunduğunu söyleyen Bruch, tam kapasite için beş türbin gerektiğini, Kuzey Akım 1 hattının şu anda tek türbinle işletildiğini açıkladı.

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck de Gazprom'ın sebeplerinin bahane olduğunu söyleyip, “Bunlar yüzümüze yalan söylüyor” demişti.

İTHAL İÇİN GEREKLİ BELGELER EKSİK

Scholz'un fabrikayı ziyaretinin ardından kısa bir açıklama yapan Gazprom ise, ithal için gerekli belgelerin eksik olduğu iddiasını tekrarladı. Ayrıca, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle türbinin ithalinin imkansız olduğunu ileri sürdü.

Almanya'nın eski başbakanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arkadaşı Gerhard Schröder de türbinin bürokratik ve teknik sebeplerle Rusya'ya gönderilemediğini ileri sürdü. Stern dergisi ve RTL televizyonu ile söyleşi yapan Schröder, bu durumdan Siemens Energy şirketini sorumlu tuttu. Geçtiğimiz aylarda Rusya'ya ikinci kez gidip Putin ile görüşen Schröder daha da ileri giderek Kuzey Akım 2 boru hattının işletmeye açılmasını istedi. Bu hat, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı üzerine işletmeye açılmamıştı.

FRACKİNG YÖNTEMİYLE GAZ ÇIKARMA TARTIŞILIYOR

Öte yandan Almanya, Rusya'dan doğal gaz ithalini tümüyle durdurmak için yeni doğal gaz kaynakları aramaya devam ediyor. Bunun için Fracking yöntemiyle doğal gaz çıkarma tartışması başladı. Saksonya Elayeti'nin Hıristiyan Birlik Partili (CDU) Başbakanı Michael Kretschmer, Fracking yöntemiyle doğal gaz çıkarılmasını istedi. Kretschmer, “Biz ABD'den Fracking yöntemiyle çıkarılmış doğal gazı alıyoruz, o zaman biz niye çıkarmayalım?” görüşünü savundu. 

Bavyera Eyaleti'nin Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Başbakanı Marku Söder de aynı yönde görüş bildirirken, Aşağı Saksonya'nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakanı Stephan Weil, Fracking'e şiddetle karşı çıktı. Twitter üzerinden açıklama yapan Weil, “Yok daha neler? Söder, rüzgar enerjisi türbinleri yapsa nasıl olur?” sözleriyle tepki gösterdi.

ATOM SANTRALLERİNİN UZATILMASINDA UZLAŞMA SİNYALİ

Bu yılın sonunda kapatılacak üç atom santralinin işletme sürelerinin uzatılması için ise hükümet ortakları arasında uzlaşma olacak gibi görünüyor. Buna kesin olarak karşı çıkan SPD ile Yeşiller, süreli olarak uzatmaya pek karşı olmadıklarını bildirdiler. Başbakan Scholz, olası enerji kıtlığı konusunda raporu bekleyeceğini, bu temelde uzatmaya karar vereceklerini bildirdi.

Hükümet ortağı Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Araştırma Bakanı Bettina Stark Watzinger, atom santrallerini birkaç ay uzatmanın yeterli olmayacağını söyledi. RND gazetesine konuşan bakan, 2024'e kadar uzatma istedi. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja da aynı gazeteye verdiği demeçte, “İklim dostu atom santrallerini kapatmak sorumsuzluk” görüşünü savundu.

Etiketler almanya rusya scholz