Almanya hükümeti Afrika'da yeni enerji kaynakları arıyor

Almanya, Katar ve BAE'den sonra şimdi de Afrika'dan enerji ithal etmeyi planlıyor. Hükümet yeni enerji tasarrufu planı hazırlıyor. Başbakan Scholz ise Güney Afrika, Senegal ve Nijer'i ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger 

DUVAR - Enerjide Rusya'dan tümüyle bağımsız olmak isteyen Almanya, bir yandan yeni enerji kaynakları ararken, diğer yandan da ülkede enerji tasarrufu sağlamak için harekete geçti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Başbakan Olaf Scholz, Güney Afrika, Senegal ve Nijer'i kapsayan ilk Afrika ziyaretinde, bu ülkelerden enerji sağlama imkanlarını görüştü. Almanya bu ülkelerden LNG ithal etmeyi ve yeşil hidrojen üretimi için iş birliği yapmayı planlıyor.

RUSYA'YA PETROL AMBARGOSU YOLDA

Afrika gezisinin ardından İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumunda konuşan Scholz, gelecek sonbahara kadar Rus kömürüne bağımlı olmaktan çıkacaklarını söyledi. Yıl sonuna kadar da Rus petrolüne ihtiyaç duymayacaklarını belirten Scholz, bu ülkeden doğal gaz ithalini tümüyle durdurmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi. 

Avrupa Birliği (AB) içinde Rusya'ya petrol ambargosu konusunda büyük ölçüde görüş birliği var, ancak Rus petrolüne bağımlı olan Macaristan, Slovakya, Avusturya, İspanya, Yunanistan ve İtalya'nın çekinceleri var. Özellikle Macaristan, petrol ambargosundan doğacak zararının AB tarafından karşılanmasını istiyor. Petrol amargosu için iyimser olan AB, ambargoya karşı çıkan ülkeler için bir geçiş dönemi olabileceğini, ayrıca zararlarının da karşılanabileceği sinyalini verdi.

BALTIK DENİZİ'NDE RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİMİ

Federal Hükümetin Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Baltık Denizi ülkeleriyle birlikte Baltık Denizi'nde rüzgâr enerjisi üretimini artırmayı planlıyor. 11 yıl sonra Rusya olmadan yeniden toplanan Baltık Denizi Ülkeleri Konseyi'nde konuşan Baerbock, üye ülkelerle birlikte Baltık Denizi'ndeki rüzgâr enerji türbinlerini artıracaklarını bildirdi. Baerbock, bunun sadece çevre için değil, enerji bağımsızlığı için de gerekli olduğunu söyledi. AB'nin de içinde olduğu konseyin başkanlığını 1 Temmuz 2022'de Almanya üstelenecek.

Yunanistan'ı ziyaret eden Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ise Yunanistan'dan LNG ithal etmek istiyor. Söder, yeni enerji kaynakları için Baltık Denizi kadar Akdeniz'in de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Söder, LNG ithali için İtalya ve Yunanistan'ın Baltık Denizi'ne göre daha kısa olduğunu belirtti.

ENERJİ TASARRUFUNDA İSVEÇ MODELİ

Yeşiller Partili Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise hanelerde enerji tasarrufu sağlamak için “Enerji Verimliliği Eylem Planı” hazırlıyor. İsveç Modelini temel alan plan, kiracıları enerji tasarrufuna teşvik ederken, ev sahiplerine de binalarda ısı yalıtımı yaptırmayı amaçlıyor. Habeck, enerji tasarrufu ve enerji verimliliğinde hanelerin büyük bir rol oynadığını dikkat çekerek, halkı enerjiyi tasarruflu kullanmaya çağırdı.

2020 yılında ülkede enerjinin yüzde 28,6'sını hanelerin kullandığını hatırlatan bakan, enerji tasarrufunda “İsveç Modelini” uygulamak istiyor. Bu modelde konut ısısı en fazla 21 derece olarak kira sözleşmesinde yer alıyor. Bunun üzerine çıkanlar ek ödeme yaparken, altında kalanlar ev sahibinden fazla ödedikleri tutarı geri alıyor. Bu model, aynı zamanda ev sahiplerini binalarda ısı yalıtımı yapmaya da teşvik ediyor. 2000 yılından beri İsveç'te uygulanan model sayesinde hanelerin emisyon salgısı yüzde 95 oranında azalmış.

TASARRUF İÇİN YENİ TEDBİRLER HAZIRLANIYOR

Öte yandan, Federal Hükümetin halkın enerji giderleri yükünü azaltma tedbirleri 1 hazirandan itibaren yürürlüğe giriyor. Buna göre haziran, temmuz ve ağustos aylarında aylık 9 euroya toplum taşım araçları kullanılacak. Hızlı trenler bunun dışında bulunuyor. Ayrıca, yine üç ay boyunca vergi indirimiyle litre başına benzin 30 cent, motorin de 14 ucuzlayacak. Bunlara ek olarak vergi yükümlüsü olan her kişiye bir defalık 300 euro enerji desteği verilecek.