Almanya, Gazze'nin kontrolünün BM'ye geçmesini önermiş

Politico'nun gördüğü belgelere göre Almanya, çatışmaların ardından Gazze'nin kontrolünün BM'ye geçmesini önerdi. Alfarra, BM'nin görevinin 'iki devletli çözüm için çalışmak' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezi haber sitesi Politico, Almanya'nın, Gazze'de İsrail saldırılarının ardından Birleşmiş Milletlerin (BM) kentin kontrolünü alması gerektiğini önerdiğini yazdı. Politico, Almanya'nın hazırladığı ve Gazze'nin geleceği konusunda senaryoların değerlendirildiği 2 sayfalık gayriresmi belgeyi ele geçirdi.

'MISIR BÖYLE BİR SORUMLULUĞU ÜSTLENMEK İSTEMEZ'

Belgede, "İsrail'in şu hedefini biz de paylaşıyoruz, Hamas İsrail'i ve vatandaşlarını terörize edecek bir pozisyona tekrar asla getirilmemeli" ifadesine yer verildi. İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesi, Filistin ya da Mısır'ın Gazze'nin kontrolünü alması gibi senaryoların ele alındığı belgede, Filistin ve Mısır'ın böyle bir sorumluluğu istemeyeceği, İsrail'in de Gazze'deki varlığının siyasi olarak istenmediği vurgulandı.

Belgede, BM'nin Gazze'nin kontrolünü ele almasının "BM çatısı altında Gazze'nin uluslararasılaştırılması" anlamına geleceği ifade edilerek, bu noktadan sonra "dikkatlice bir geçiş süreci" yaşanabileceği aktarıldı.

'BM'NİN GÖREVİ SINIRLARI KORUMAKTIR'

Filistin'in BM Misyon Temsilcisi Abdalrahim Alfarra, Politico'ya yaptığı açıklamada, BM'nin Gazze'nin kontrolünü ele almasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti. BM'nin görevinin sınırları korumak ve iki devletli çözüm için çalışmak olduğunu belirten Alfarra, bu belge konusunda Filistin yönetimi ile istişare yapılmadığını kaydetti.

Gazze'nin geleceği konusunda konuşulmadan önce şu andaki durumun konuşulması gerektiğini bildiren Alfarra, "Şu anda insanlarımızı nasıl korumamız gerektiği hakkında konuşmuyorlar" eleştirisinde bulundu. (DIŞ HABERLER)