Almanya Cumhurbaşkanı İstanbul'da protestoyla karşılandı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye yapacağı 3 günlük ziyaretin ilk durağı olan İstanbul'a geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, üç günlük Türkiye ziyaretinin ilk durağı olan İstanbul'a geldi. Steinmeier ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, bugün 11.58'de İstanbul Havalimanı'na indi. Almanya Cumhurbaşkanı'nı İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve diğer yetkililer karşıladı.

STEİNMEİER'E SİRKECİ GARI'NDA PROTESTO

Steinmeier, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye yaptığı bu ilk ziyarette İstanbul, Antep ve Ankara'yı ziyaret edecek.

Steinmeier ilk olarak İstanbul'daki Sirkeci Garı'na geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Steinmeier'i Sirkeci Garı'nda karşıladı. Steinmeier ve Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht, İmamoğlu ile tarihi Orient Express Lokantası'nda basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül ile Demiryolu Müzesi'ni ziyaret etti. Müzeyi, tarihçi İlber Ortaylı'nın anlatımıyla gezen heyet, "Almanya'ya Türk İşçilerin Göçü" temalı sergi ile Türkiyeli işçi kadınlar ve onların müziklerini konu alan "Gurbette Hasret" sergisini de ziyaret etti.

Beraberindeki heyetle birlikte gardaki sergiyi gezen Almanya Cumhurbaşkanı, sergisinden çıkarken bir grup tarafından "Katil Almanya Türkiye'den defol" ve "Soykırım suçlusu katil Almanya” sloganlarıyla protesto edildi. Polis eylemcilere müdahale etti.

ANKA'ya bilgi veren İstanbul Valiliği, yetkilileri güvenlik güçlerinin protesto gösterisi sırasında 'uzaklaştırma' yaptığını, henüz herhangi bir gözaltı işleminin olmadığını belirtti.

STEINMEIER: ZİYARETİN BURADAN BAŞLAMASI TESADÜF DEĞİL

Ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Steinmeier, düzenlenen basın toplantısında konuştu. Bugün ziyaretinin Sirkeci Garı’ndan başlamasının bir tesadüf olmadığına dikkat çeken Steinmeier, Türkiye’den Almanya’ya çalışmaya giden ‘misafir işçilerin’ yolculuklarının buradan başladığını hatırlatarak garın bu açıdan bir sembol olduğuna işaret etti. 

Pek çok hikayenin bu tren istasyonunda başladığını kaydeden Steinmeier, 1960'larda yüz binlerce Türk'ün misafir işçi olarak Almanya'ya buradan yola çıktıklarını dile getirdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Sirkeci Garı'nın bilinmeyene doğru yola çıkışın simgesi olduğunu söyledi. Bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda sıla hasreti, zorluk ve çabanın beklendiğini ifade eden Steinmeier, "Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve toplumumuzu şekillendirmeye ve biçimlendirmeye yardımcı oluyor. Ülkemizin inşasına yardımcı oldular, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer aldılar" diye konuştu.

Steinmeier, "Almanya'da bizler, bir ay sonra Federal Cumhuriyetimizin 75'inci doğum gününü kutlarken bunu Türk-Alman göçmenlerin milyonlarca hikayesinin tarihimizin bir parçası olduğu bilinciyle yapacağız" dedi. Bu nedenle Federal Anayasa'nın yıl dönümünden önce Türkiye'yi bir kez daha ziyaret etmesinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Onlar, göçmen geçmişi olan insanlar değiller. Almanya, göçmen geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türk tarihinin hem de Alman tarihinin bir parçası. Onlar, bizi biz yapan şeylerin bir parçası" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)

EMİNÖNÜ'NDEKİ İSKELYE YÜRÜDÜ, VAPURLA TARABYA'YA GEÇTİ

AA'nın aktardığına göre, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Sirkeci Tren Garı'ndaki programının ardından Eminönü'ndeki iskeleye yürüyerek geldi ve vapura bindi.

Eminönü Arabalı Vapur İskelesi'ne yürüyerek gelen Steinmeier'e halk el salladı. Steinmeier, Almanya'da işçi olarak çalıştığını söyleyen Korkmaz Albayrak ile ayaküstü sohbet etti. Albayrak, Cumhurbaşkanına, Almanya'da çalıştığı zamanlardaki fotoğrafını gösterdi ve yaptığı işleri anlattı.

Steinmeier ve Korkmaz Albayrak. (Fotoğraf: AA)

Steinmeier, daha sonra vapura binerek başka bir programı için Tarabya'ya gitti.

Fotoğraf: Reuters
ANTEP VE ANKARA'YI DA ZİYARET EDECEK

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Steinmeier'in binlerce Türkiyeli 'misafir işçinin' (Gastarbeiter) trenle Almanya'ya doğru yola çıktığı İstanbul Sirkeci Tren İstasyonu'nu ziyaret etmesi, Türk-Alman göç deneyimi olan kişilerle bir araya gelmesi, yapacağı tekne gezisinde Alman şirketlerinin temsilcileriyle iki ülke ekonomik ilişkileri üzerine görüşmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Steinmeier'in ayrıca iş, bilim, sanat, edebiyat, spor çevreleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmesi planlanıyor.

Gezisinin ikinci gününde Antep'te depremzedeler için sığınma evi ile inşasını Almanya'nın desteklediği bir okulu ziyaret edecek Steinmeier'in burada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katılması öngörülüyor. Steinmeier'in 24 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya gelmesi bekleniyor.

Ankara Üniversitesi'ni de ziyaret etmesi planlanan Steinmeier ayrıca Anıtkabir'e ziyarette bulunacak, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakacak. Steinmeier'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la da bir araya gelmesi öngörülüyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)