Ali Yerlikaya: Kaybımız çoktu ama devletimiz de milletimiz de ayakta

Maraş’ta mezarlık ziyaretinde açıklama yapan Bakan Yerlikaya depreme ilişkin bilgileri aktardı. Yerlikaya, "Kayıplarımız çoktu ama devletimiz de milletimiz de dimdik ayakta" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla Maraş’ta Kapıçam Mezarlığı'nı ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya'nın açıklamalarından başlıklar şöyle:

"Bundan tam 1 yıl önce saat 4.17'de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldık. Deprem süresi 65 saniyeydi ama sanki bir ömür sürdü. Yaşadıklarımız asrın felaketiydi. 120 bin km karelik alanda 11 ilimiz, 124 ilçemiz, 6929 köy ve mahallemiz ağır yıkıma uğradı. 53 bin 537 canımızı yitirdik. 107 bin 213 vatandaşımız yaralandı. Kaybettiğimiz canların 12 bin 718'i Kahramanmaraş'taydı. Devletimiz tam bir seferberlik ruhuyla depremin il anından itibaren felaket bölgelerinde canla başla çalışmaya başladı. 

AFAD tarafından Türkiye'deki tüm kurtarma ekiplerine deprem bölgesine intikal talimatı verdi. AFAD 45 dakika içinde 4. seviye acil durum ilan etti. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile her ile koordinasyonu sağlamak üzere Kabinemizin bakanları görevlendirildi. Saat 11.25'te deprem bölgelerinde ilk bireysel çadırlar kuruldu. İlk bireysel konteyner ise 2. gün kuruldu. 20 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta ilk konteyner kentte yaşam başladı. 38 bin 901 bina yıkıldı. Bu binaların tamamında arama ve kurtarma faaliyetleri yürütüldü.

11 bin 488 uluslararası toplam 650 bin personel görev yaptı. 'Sesimi duyan var mı' haykırışları çoğu zaman umut oldu. Gözümüzün yaşını sildik el ele verdik. Dünyanın en büyük arama kurtarma ve iyileştirme operasyonunu başlattık. 

AFAD koordinasyonunda depremin akut dönemlerinde çadır kentler, konteyner kentler kurduk. Milyonlarca vatandaşımızı yurtlarda ağırladık. Evim yuvam olsun kampanyasıyla evimizin kapısını da gönül kapılarımızı da depremzede kardeşlerimize açtık. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, depremin ilk gülerinden itibaren canlarımız elbette geri getiremeyiz ama kayıplarımızı telafi etmek boynumunuz borcudur dedi be dünyada eşi görülmemiş ölçüde büyük bir konut seferberliği başlattık. 46 bin konutun kuralarını çekip hak sahiplerine teslim ettik. Bugün 9 bin 289 konutun kuralarını çekeceğiz.

Yorulmayacağız, durmayacağız. Konutları bitirip hak sahiplerini sıcak yuvalarına kavuşturmaya devam edeceğiz."

 

 

(HABER MERKEZİ)