Ali Erbaş'a 'hakaret' iddiasıyla yargılanan 11 avukatın davası ertelendi 

Dönemin Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan'ın da aralarında bulunduğu 11 avukat, Ali Erbaş’a hakaret iddiasıyla üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Dava, 9 Kasım'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları ve nikahsız yaşayanları hedef alan ‘cuma hutbesine’ tepki gösterdikleri için haklarında dava açılan dönemin Ankara Baro Başkanı, şu anki Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

SAVCI 11 AVUKAT HAKKINDA HAPİS TALEP ETTİ

Erinç Sağkan'ın da aralarında bulunduğu 11 avukatın 'hakaret' suçundan yargılandığı davada iki gün önce mütalaasını açıklayan savcı, sanıkların ayrı ayrı 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

DURUŞMAYI YABANCI HEYET DE İZLEDİ

Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasına TBB Başkanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

TBB yöneticileri başta olmak üzere çok sayıda avukat, insan hakları temsilcileri ile Hollanda ve Fransa Barolarından oluşan yabancı heyet de davayı izledi.

MÜTAALAYI MAHKEMEYE SUNAN SAVCI MAZERET BİLDİRDİ

Ankara Barosu yönetimi hakkında hapis istemiyle iddianame hazırlayan ve mahkemeye sunan cumhuriyet savcısı bu celse mazeret göstererek duruşmaya katılmadı.

Bu gelişme üzerine söz alan sanıkların avukatı Bülent Yücetürk, iddia makamı yerine görevlendiren yeni savcının dosyayı incelemesi için süre talebinde bulunması gerektiğini savundu. Yücetürk, “Mütalaayı mahkemeye sunan savcının iddiasını yüzümüze karşı söylemesi gerekirdi. Korsan iddianame düşüncesi akla gelmesin” dedi.

Davacı taraf ise daha önce verilen iddianamenin değişmeyeceğinin açık olduğuna dikkat çekerek süre taleplerinin reddini istedi.

SAVCI İDDİANAMEYİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN SÜRE İSTEDİ

Taraflarının söz taleplerinin ardından dava dosyasına yeni görevlendiren cumhuriyet savcısı, yazılı olarak mahkemeye sunulan mütalaayı değerlendirmek için süre talep etti.

DURUŞMA 9 KASIM’A ERTELENDİ

Mahkeme savcının süre talebini kabul ederken, sanıklara da savunmaları için ek süre verdi. Duruşma 9 Kasım’a ertelendi.

NE OLMUŞTU? 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Nisan 2021 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Camii’nde verdiği Cuma Hutbesi’nde LGBTİ+’ları, HIV taşıyanları ve nikahsız yaşayanları hedef gösteren ifadeler kullanmış, "Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim" demişti. O dönem Erinç Sağkan başkanlığındaki Ankara Barosu Yönetim Kurulu ise Erbaş’a tepki gösteren bir açıklama yapmıştı. Açıklamada Erbaş’ın sözleri nefret söylemi olduğuna işaret edilirken, bu durum Orta Çağ’daki cadı avına benzetilmiş ve açıklama kınanmıştı. Diyanet’in şikayeti üzerine Ankara Barosu’nun 11 yöneticisi hakkında "kamu görevlisine dini inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklaması nedeniyle görevinden dolayı hakaret" suçlamasıyla dava açılmıştı.