Alaska'da 19.4 derece ile aralık ayı sıcaklık 'rekoru' kırıldı

ABD'nin soğuk kışlarıyla bilinen Alaska eyaletinde sıcaklık 'rekoru' kırıldı. Eyaletin en sıcak Noel'i geçirdiği, bir kentte 19.4 derece sıcaklık ölçüldüğü belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin en kuzeyinde bulunan Alaska eyaletinde, aralık ayı sıcaklık rekorları kırıldı. Eyalette pazar günü hava sıcaklığı 19.4 dereceye kadar yükseldi. Yetkililer, bunun Alaska'da kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık olduğunu açıkladı.

Alaska'da sıradışı şekilde ılık bir kış geçtiği, günlük hava sıcaklıklarının genel olarak 15.5 derecenin üzerinde seyrettiği, normalde aşırı soğuk ve karla özdeşleşen bir zamanda ani yağmurların yağdığı belirtiliyor.

Eyaletin Kodiak kentinde pazar günü hava sıcaklığının 19.4 dereceye çıktığı belirtilirken, Alaska İklim Değerlendirmeleri ve Politikaları Merkezinden bilim insanı Rick Thoman bu durumu 'absürt' olarak niteledi. Homan, eyaletin tarihte kayıtlara geçen en sıcak Noel'e sahne olduğunu, birçok noktada sıradışı şekilde yüksek sıcaklıkların ölçüldüğünü söyledi. 

Eyalette ağır kar yağışının ardından sağanaklar yağışlar yaşandığı, bu nedenle birçok yeri buz tuttuğu, geniş çaplı elektrik kesintilerinin yaşandığı, ana yollar ile bazı ofislerin kapandığı belirtildi. Alaska Ulaşım İdaresi, 'çimento benzeri buz' oluşması nedeniyle birçok yolun tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.

Thoman ise Alaska'da son 20 yılda daha ılık ve nemli kışların giderek sıklaştığını belirterek, "Isınan bir dünyada beklediğimiz şey tam da bu" dedi. Alaskalı bilim insanı, eyalette kış aylarının hâlâ -28 derecelere kadar soğuk geçeceğini ama aralıklı olarak yaşanan ılık ve yağışlı dönemlerin artmasının beklendiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)