YAZARLAR

Alanyaspor anti-futbola çare üretemedi

Denizlispor’un oyun pratiği ne kadar ilkel ise, Alanyaspor’un gol üretmek adına bulduğunu sandığı sağ kanat atakları da bir o kadar ilkeldi. Zaten yüzde seksen oranında topla oynayıp gol bulamamak ancak böylesi bir ilkel gol taktiğiyle açıklanabilir. 

Denizlispor oynamaktan vazgeçip, topu Alanyaspor’a bırakınca, Alanyaspor’da en az Denizlispor kadar ilkel bir yönteme tenezzül etti. Daha olgun ve sonuç alıcı hücum aksiyonları yerine, sağ kanatta Juanfran’ın muz ortalarına bel bağladı. Denizlispor’un oyun pratiği ne kadar ilkel ise, Alanyaspor’un gol üretmek adına bulduğunu sandığı sağ kanat atakları da bir o kadar ilkeldi. Zaten yüzde seksen oranında topla oynayıp gol bulamamak ancak böylesi bir ilkel gol taktiğiyle açıklanabilir. 

Aslında Çağdaş Atan’a sorulacak soru basittir; birinci ve ikinci bölgede sabırla pas yapan takım, üçüncü bölgede neden aynı sabırlı pas trafiğini yapmıyor ya da yapamıyor? Bir ihtimal, birinci ve ikinci bölgedeki karşı preslerin gevşekliği üçüncü bölgede bitiyor ve rakip mecbur can havliyle burada pres yapıyor olabilir. 

Ama aslında manzara hiç de öyle değil. Çünkü, Alanyaspor topu, hangi kanada taşırsa taşınsın, gerek Davidson gerekse de Juanfarn aracılığıyla, topu hemen ceza sahasına ortalamak istiyor. Bu durumda rakibe gönüllü ve güvenli savunma yaptırıyor. Alanyaspor’un kestiği topların büyük bölümünü kaleci topladı, diğer bölümünü de Denizlispor defansı. 

Açık ki, Alanyaspor’un kanatlara taşınan topları, daha zenginleştirecek bir pas trafiğiyle, içeri doğru kat etmesini sağlaması gerekir. Bunun anlamı şudur; korner köşesine taşınan top hemen ceza sahasına taşınmayacak, tıpkı birinci ve ikinci bölgede yapıldığı gibi, paslaşarak ceza sahası çeperine taşınmalıdır. Buna, kanat ataklarına ek ilave bir üçgen daha dahil etmek gerekir. Yoksa tıpkı Denizlispor gibi diğer bütün rakiplerde aynı defans anlayışıyla, Alanyaspor’u sıkıntıya sokabilir. 

İkinci olarak Alanyaspor mevcut oyun temposunun, bir seviye daha üstüne çıkmak zorunda. Oyun bir vites daha yükseltilmeli. Özellikle ikinci bölge geçişleri daha hızlı geçilmek zorunda. Rakip defansı dengesiz yakalamak ya da dengeli rakip defansın dengesini bozmak bu hıza bağlı. Bunun da anlamı şudur: Salih, Bakasetas ve Siopis çok daha çabuk karar verip, çok daha hızlı davranmak mecburiyetinde. 

Bakasetas’ta çok ciddi düşüler var. Ayrıca eğer Bakasetas, son final vuruşunu yapacak oyuncuysa, pozisyonu biraz daha ileri taşınmalı. Bakasetas ve Adam Bareiro’un pozisyon değişimi şart gibi görünüyor. 

Alanyaspor’un alternatif bir kontra plana da ihtiyacı var. Özelikle Davidson’un hız ve çabukluğunu temel almalı bu planlama. Efecan da bütünüyle iyileşmişse, iki kanadı da harekete dahil edecek bir kontra planı, iyi işlere vesile olabilir.  


Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.