Alaattin Aktaş: 'Ekonomi duvara dayandı, döviz söz dinlemiyor!'

Ekonomist Alaattin Aktaş, KKM'de üst üste gelen düzenlemelerin dövizi durduramayacağını belirtti, "tüm bunlar gidecek yolumuzun kalmadığını, duvara sıkıştığımızı gösteriyor" diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kur Korumalı Mevduat'a ilişkin geçen hafta yapılan düzenlemeler, ekonomi yönetiminin dövizi sabit tutma politikasının sonuna gelindiğine dair yorumlara neden oldu. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, "KKM barutu da bitiyor, sahi geriye ne kaldı?" başlıklı yazısında, tüm bu düzenlemeleri değerlendirdi, "döviz söz dinlemiyor artık!” diye yazdı. Ekonomi yönetiminin döviz konusunda duvara sıkıştığını belirten Aktaş'ın yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Kur artışına karşı eldeki tek araç olan kur korumalı mevduatta düzenleme üstüne düzenleme yapılıyor ve şimdi elde tek atımlık bir barut kaldı! 

TL ile açılan hesaplardaki vadeyi de üç aydan aşağı çekmek. 

Zaten biraz önce yazdım, DTH dönüşümlü hesaplarda vade üç ayın altına indiriliyor. 

Sırada TL ile açılan hesaplar var. Ama bu 'barut' hemen kullanılmayacaktır, çünkü o da kullanılırsa elde bir şey kalmayacak.

Doğrudan TL ile açılan hesaplar için de vade üç ayın altına indirildiğinde KKM ile ilgili atılabilecek adımlar bir anlamda tamamlanacak. 

Bu yapıldığında gerek DTH dönüşümlü hesaplarda, gerekse doğrudan TL ile açılan hesaplarda vade üç ayın altına inmiş, faiz sınırı da kaldırılmış olacak. 

Başka yapılabilecek bir şey kalmıyor. 

Ya da kalmıyor gibi!

Yeni icatlar çıkarılırsa o ayrı.

Ekonomi yönetiminde çare(!) tükenmez çünkü.

Ama şimdilik yapılabileceklerin sınırına gelinmiş gibi...

Dövizin seçime kadar çok artmasını engellemeye bunlar da yetmezse ne olacak? 

Bulunur bir şeyler! Hiç aklımızda olmayan yeni bir icatla, yeni bir ekonomik enstrümanla çıkılır ortaya!

Duvara sıkıştık! 

İyi güzel de bütün bu yapılanlar aslında gidecek yolumuz kalmadığını, duvara sıkıştığımızı göstermiyor mu? 

Tüm barutu kullanıp seçime kadar böyle idare etsek ne olacak ki?

KKM zaten yıllar yılı uygulanabilecek bir formül değil, olamaz da. Buna rağmen onun işlevi de sona ermek üzere. Şu durumda biz seçim sonrasında dövizi nasıl tutacağız, ne yapacağız? 

Var mı bir formülü, bir önerisi olan!"(HABER MERKEZİ)