Akşener-Kılıçdaroğlu görüşmesi: Pazarlık yok, İYİ Parti masadan kalkmayacak

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı gündemiyle yapacağı toplantı öncesi görüşmeler hızlandı. Kılıçdaroğlu ve Akşener bir araya gelirken, CHP'nin ardından İYİ Parti'nin yetkili kurulları toplandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı 2 buçuk saat süren görüşmenin ardından partisinin Meclis Grubu, Başkanlık Divanı üyeleri ve başdanışmanlarıyla ile bir araya geldi. 4 saat süren bu toplantıda Akşener, 2 Mart’ta yapılacak Millet İttifakı toplantısı öncesi milletvekillerinin görüşlerini aldı.

KILIÇDAROĞLU ADAYLIK KONUSUNU GÜNDEME GETİRMEDİ, ADAYLIK KONUŞULMADI

Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi veren Akşener, milletvekillerine Kılıçdaroğlu’nun adaylık konusunu gündeme getirmediğini, kendisinin de konuya ilişkin değerlendirmede bulunmadığını aktardı. Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde kamuoyuna yansıyan ve iki parti arasında gerilim olduğu algısına sebep olan açıklamalara ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Akşener, ittifak masasının zarar görmemesi gerektiği yönünde iki liderin fikir birliğinde olduğunu söyledi.

KILIÇDAROĞLU: İYİ BİR GÖRÜŞME OLDU

Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi CHP MYK toplantısının da önemli bir başlığıydı. Ancak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu MYK üyelerinin görüşmeyle ilgili sorusuna “İyi bir görüşme oldu” yanıtı vermekle yetindi, ısrarla gelen diğer soruları ise karşılıksız bıraktı. Kılıçdaroğlu’nun özel görüşmelerle ilgili ketum olduğuna dikkat çeken CHP kurmayları genel başkanının moralinin iyi olduğunu söyledi.

BASINA YANSIYAN HABERLERDEN RAHATSIZLIK DUYULDU: HABERLER DOĞRU DEĞİL

Edinilen bilgiye göre, görüşmenin ardından basına adaylık konusunda uzlaşıldığı yönünde haberler ve pazarlık iddialarının yansıması Akşener’i rahatsız etti. Toplantı devam ederken İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, sosyal medya hesabından, “Bugün CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanımızı ziyaretleri sonrası, aday konusuna ilişkin asılsız haberler ve 'pazarlık' iddiaları asla gerçeği yansıtmamaktadır. Millet İttifakı 2 Mart toplantısına, ilan edilen ilkeler çerçevesinde, kararlı şekilde hazırlanmaktadır” mesajı paylaştı.

AKŞENER 'KETUM OLUN' RİCASINDA BULUNDU

Toplantıya katılan bir siyasetçi “Genişletilmiş Başkanlık Divanı” toplantısında “Cumhurbaşkanı adayıyla ilgili bir eğilim oluştu mu?” sorusuna, “Aslında adayı aylardır konuşuyoruz. Bugünkü toplantıda da depremi, siyasi gündemi ve yaklaşan seçim takvimi nedeniyle cumhurbaşkanı adayını görüştük. Genel başkan herkesin görüşünü almış, dinlemiş oldu. Aday olarak temelde 3 isim konuşuluyor. Bunlar kamuoyunda bilinen isimler. Ama masaya siyasetin reel politiğine bakınca Kemal Bey’in gelmesi sürpriz olmayacak. O nedenle bu doğrultuda konuşanlar, değerlendirme yapanlar oldu. Liderler oturup bir karar verecek. Altılı Masa’nın gücü uyumdur, uyuşmadır. Çözeceklerdir. Partilerin kurmaylarından yapılan konuşmaların çok zararı oldu sürece. O nedenle genel başkan da ketum olunması için ricada bulundu" diyerek ayrıntı vermedi.

‘PARTİNİN B PLANI OLSA BUGÜNE KADAR ORTAYA ÇIKARDI’

İYİ Parti’nin ortak cumhurbaşkanı adayı belirlenirken anket yapılmasını istediği biliniyor, ayrıca masaya bir isim önerisi de götürebileceği iddia ediliyor. Toplantıda bu talepleri yineleyenler oldu. “Partinin bir B planı olsa bugüne kadar ortaya çıkardı” değerlendirmesi yapan İYİ Partili bir siyasetçi ise, "Masada adayla ilgili bir oylama yapılmayacağını, istişare yapılacağını, mutabakat aranacağını biliyoruz. Anket doğru çözüm değil. Genel Başkan tam yetkili olmalı. Bu yönde değerlendirmeler yapanlar oldu. Görüşerek çözeceklerdir. Masa en son ‘adayımız budur’ derse, Cumhurbaşkanı odur" değerlendirmesinde bulundu.

MİLLETVEKİLLERİNDEN AKŞENER’E DESTEK

Toplantıda birçok milletvekilinin Akşener’in “kazanacak aday” konusundaki tutumuna destek verdiği, Millet İttifakı masasında alacağı kararlar konusunda Akşener’in arkasında olduklarını belirttiği kaydedildi.

İYİ PARTİ MASADAN KALKMAYACAK

Akşener’in katıldığı son televizyon programında “Kazanacak aday”, “Noter değiliz” başta olmak üzere CHP’yi hedef alan sözleri “Masa dağılıyor mu” sorusuna neden olmuştu. İYİ Partili yöneticilerin toplantıda partinin masadan kalkmasının söz konusu olmayacağı yönünde de değerlendirmeler yaptığı öğrenildi.

DEPREM SİYASETİ ETKİLEDİ, DEPREM ÖNCESİ VE SONRASI SÜREÇLER BİRBİRİNDEN FARKLI

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi de Maraş merkezli depremlerdi. Deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren milletvekilleri, deprem sonrası siyasetin seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Deprem öncesi ve sonrası süreçlerin birbirinden farklı olduğu, deprem sonrası sürecin siyaset üzerinde etkileri olduğu vurgusu yapılan toplantıda İYİ Parti’nin ve Millet İttifakı’nın atacağı adımların önem arz ettiği ifade edildi. Toplantıda milletvekilleri, deprem sonrası yaşanan göçten deprem bölgesinde seçimin sağlıklı yapılıp yapılamayacağına kadar pek çok değerlendirmede bulundu.

ÇARŞAMBA GÜNÜ GENEL İDARE KURULU TOPLANACAK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 2 Mart’ta yapılacak toplantıdan bir gün önce de Genel İdare Kurulu’nu toplayarak üyelerin görüşlerini alacak. İYİ Parti kurullarında adayla ilgili süreç tamamlanmadığı için bilgi vermenin doğru olmayacağını kaydeden bir parti yöneticisi, “13 Şubat toplantısı için ‘Aday belirleme yöntemleri, olasılıklar, aday adayları konuşulur’ denilmişti. Deprem girdi, yapılamadı. 2 Mart'taki toplantıda da gündem bu çerçevede olur. Aday ismi için seçim takvimi beklenip akabinde açıklanabilir" yorumunda bulundu.