AKP'li Bergama'dan sonra sıra CHP'li Dikili'de: Araziler satılıyor

AK Partili Bergama Belediyesi'nin köylerde tarım arazilerini satışa çıkarması tepkilere neden olurken, CHP'li Dikili Belediyesi'nde de benzer bir tablo yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Geçtiğimiz günlerde AK Partili Bergama Belediyesi, 16 köyde toplam 261 stadyum büyüklüğündeki tarım arazilerini satışa çıkarmış, alınan karar bölge halkının ciddi tepkisine neden olmuştu. Bergama'da satışlarla ilgili tartışmalar sürerken, benzer bir uygulama ise bu kez CHP'li Dikili Belediyesi tarafından gündeme getirildi. Dikili Belediyesi, Çandarlı Mahallesi'nde bulunan ve “gece pazarı” olarak bilinen Emirgan Otel arazisini, bir müteahhit firmaya kat karşılığı tahsis etti. 

Turizm bölgesi olan alanda yapılması planlanan 15 adet dairenin tanesinin ortalama 3 milyon liraya satılmasının planlandığı öğrenilirken, söz konusu daireler ile Ada Mahallesi'nde satışa çıkarılan bir diğer arsadan yaklaşık 55 Milyon TL gelir elde edileceği kaydedildi.

323 BİN METREKARE SATILDI, SATIŞLAR SÜRÜYOR

Öte yandan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz'ün göreve geldiği 31 Mart 2019 tarihinden bugüne, 8 ihale ile toplam 323 bin 893 metrekare büyüklüğünde 95 arsa, 32 tarla, 8 zeytinlik, 1 fıstık çamlığı ve 1 kargir evi satışa çıkardığı biliniyor.  Toplam 38 milyon 212 bin lira muhammen bedelle satışa çıkarılan taşınmazlardan 40 milyon TL'yi aşan gelir elde edilirken, 3 Şubat'ta İsmetpaşa Mahallesi'nde 4 adet, Merdivenli 'de 1 adet, Gökçeağıl'da 1 adet arsa ve Yenikent'te 10 dönüm tarlanın satış ihalesine çıkılacağı da öğrenildi. 

CHP'Lİ BELEDİYEYE CHP GENEL BAŞKANININ SÖZLERİNİ HATIRLATTILAR

Çandarlı sakinleri söz konusu satışa karşı bir protesto eylemi düzenledi. Çandarlı Meydanı'nda yapılan açıklamada, Büyükşehir Yasası ile birlikte belediyeye geçen arazilerin Çandarlı halkının olduğu vurgulanarak, “Sayın Kırgöz’e sesleniyoruz; bu yanlış uygulamadan vazgeçin, Çandarlı'nın varlıkları sizin değil Çandarlı halkınındır. Çandarlı halkı sizi, varlıklarını satmanız için değil, Çandarlı'ya hizmet getirmeniz için seçti. Çandarlı gibi hizmet bekleyen onlarca siteleri, Yaylayurt, Deliktaş Demirtaş, Denizköy gibi daha birçok mahalle var” denildi. 

Açıklamada, CHP'li Dikili Belediyesi'ne, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun belediye başkanlarına hitaben “Köy malları size emanettir, bunların tapularını muhafaza edeceksiniz ve biz iktidara geldiğimizde bunları halka iade edeceğiz'' sözleri de hatırlatıldı. 

'ÇANDARLI'YA HİZMETLERİ OLMADIĞI GİBİ ARAZİLERİNİ, TAŞINMAZLARINI SATIYORLAR'

Satışlara ilişkin Çandarlı Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Bircan Gazete Duvar'a konuştu. Bircan, Dikili Belediyesi'nin şubat ayı içerisinde yapılacak olan meclis toplantısında satış kararlarını gündeme getireceğini belirterek, şu ana kadar kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını dile getirdi. Bircan, "Satış kararları konusunda geri adım atacaklar mı şu an bilmiyoruz. Eğer geri adım atılmazsa dernek olarak yürütmenin durdurulması için dava açmayı da düşünüyoruz” dedi.

Büyükşehir yasası ile beldeler ve köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırıldığını hatırlatan Bircan, Çandarlı Beldesi'nin mahalleye dönüştükten sonra belediyeden hizmet alamadığını ifade etti. Bircan, “Çandarlı'ya yapılan hizmet sadece çöplerin toplanması oldu. Bunu da yapmakla yükümlüler. Belediyelerin en asli görevlerinden bir tanesidir bu. Yaz aylarında o konuda bile sıkıntı yaşanıyor. Çandarlı'ya hiçbir hizmetleri olmadığı gibi Çandarlı'nın arazileri, taşınmazları satılıyor” diye konuştu. 

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNE ÇAĞRI: SAKIN ALTINA İMZA ATMAYIN

Çandarlı ile birlikte Dikili'nin bütün mahallelerinde de satışlar olduğuna dikkat çeken Bircan, daha önce de köylerde bu satışların protesto edildiğini aktardı. Halkın da söz konusu uygulamaların karşısında olduğunu vurgulayan Bircan, “Halktan da satılmaması yönünde ciddi tepkiler alıyoruz. Herkes bugüne kadar Çandarlı'da böyle bir şeyin söz konusu bile olmadığını belirtiyor ve karşı çıkıyor. Gerek yerleşik halktan gerekse de sonradan gelerek Çandarlı'ya yerleşenlerden geri dönüşler alıyoruz. Onların da desteği ile hukuksal çerçevede mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz” diye konuştu.

Herhangi bir siyasi hedef ve kaygıları olmadığını yalnızca hizmet almak istediklerini de söyleyen Bircan, son olarak şunları kaydetti; 

"Bizim derdimiz Çandarlı halkının sesi olarak, Çandarlı'ya hizmet alabilmek. Umarız belediye başkanı bu çığlığı duyar. Seçime bir yıl kala Çandarlı sokaklarını süsleyip 'hizmet ediyoruz' demenin bir mantığı yok. Çandarlı halkı buna prim vermeyecek. Bunu böyle bilsinler. Biz Çandarlı'nın mallarının satılmamasının istiyoruz ve sattırmayacağız. Çandarlı'nın malı Çandarlı halkına aittir. En büyük görev de Çandarlı halkının seçerek belediyeye gönderdiği belediye meclis üyelerine düşüyor. Meclis üyelerine diyoruz ki; sakın bu satış kararlarının altına imza atmasınlar. Yoksa Çandarlı halkının vebali hepsinin boynunadır” 

'DİKİLİ'DE DE BENZER BİR MİRAS YEDİ ANLAYIŞI HAKİM'

AK Partili belediyenin Bergama'daki satışlarına tepki gösteren Bergama Çevre Platformu'nun Sözcüsü Erol Engel, Dikili'de de durumun farklı olmadığını ifade etti. Engel, şunları söyledi: “Bergama'da bunlar olurken hemen yanı başımızdaki komşumuz CHP'li belediye Dikili'de benzer şeyler yaşanıyor.  Benzer bir miras yedi anlayışı hakim."

Dikili İslamlar Köyü'nde 20'ye yakın arazinin geçtiğimiz aylarda satışa çıkarıldığını da hatırlatan Engel, “Dikili'nin İslamlar Köyü var. Gençler köyü terk etmesinler diye, gençlere köyde yaşamak şartıyla arsalar bırakmışlar. İnsanlar tarımdan kopmasınlar, köyünde yaşasınlar diye hükümetler yıllardır ciddi paralar ayırırken köylüler buna çözüm bulmuş, başarılı da olmuşlar. Ancak karşılarına çıkan belediye “Biz buraları satacağız” diyor. Bergama'da da Dikili'de de köylünün vicdanı kanatılarak araziler satılıyor” diye konuştu. 

CHP'li belediyeleri köylülerin hassasiyetlerini gözetmeye davet eden Engel, “CHP Genel Merkezi'nin ve CHP'li belediyelerin bu konuda köylü ve halkla karşı karşıya gelmemeleri için hassasiyetleri gözetmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapılan satışlar köylünün karşı çıkışlarına rağmen yapılıyor” dedi.