Akış/Flux: Marina Abramović sergisi yeniden Sakıp Sabancı Müzesi’nde

Akış/Flux: Marina Abramović ve MAI sergisi yeniden Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşacak. Sergi, 20 Aralık 2020 tarihine kadar pazartesi günleri hariç 12.00 - 18.00 saatleri arasında görülebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) 31 Ocak 2020’de kapılarını açan, ancak pandemiye karşı alınan önlemler doğrultusunda ara verilen "Akış / Flux" sergisi yeniden izleyiciyle buluşmaya başladı. Marina Abramović ve kurucusu olduğu Marina Abramović Enstitüsü’nün (MAI) Türkiye’deki ilk sergisi "Akış / Flux", performans sanatının tarihini ziyaretçi için ulaşılır ve anlaşılır kılmak amacıyla, Abramović’in performanslarının dokümantasyonlarının yer aldığı kapsamlı bir retrospektifi, açık çağrıya cevap veren ve projeye davet edilen sanatçılarla MAI ortaklığında geliştirilen canlı performansları ve video gösterimlerini kapsıyor.

PERFORMANS SANATININ DÜNÜ VE BUGÜNÜ

Marina Abramović’in kariyerine, yaklaşık elli sene boyunca ürettiği performansların video ve fotoğraf belgeleriyle ışık tutan sergi kapsamında, aralarında "Rhtyhm 0" (Ritim 0), "Rhtyhm 10" (Ritim 10) ve "The Artist is Present" (Sanatçı Burada) gibi sanatçının zihninin ve bedeninin sınırlarını zorladığı performansları, erken dönem resim çalışmalarıyla beraber sunuluyor. Serginin retrospektif niteliği taşıyan bu ilk bölümü, Abramović’in kariyerinden yola çıkarak performans sanatının dünü ve bugününe dair kapsamlı bir bakış sunuyor.

UZUN SÜRELİ PERFORMANSLAR DEVAM EDECEK

Serginin, toplam süresi boyunca Türkiye’den ve dünyadan 16 sanatçının uzun süreli performanslarına ev sahipliği yaptığı bölümü de kaldığı yerden devam edecek. Bu kapsamda 9 sanatçı, müzenin açık olduğu her gün uzun süreli performanslarını gerçekleştirecek. Her güne özel tasarlanan performansların güncel programında Metehan Kayan ve Umut Sevgül, Murat Adash, Evren Kutlay, Halil Atasever, Merve Vural, İlyas Odman, Dilek Champs ve Bahar Temiz’in canlı performansları yer alıyor. Yenilenen programda sanatçılar günde 6 saat boyunca ziyaretçilerle bir araya gelecek. "Akış/Flux" kapsamında daha önce gerçekleştirilen performanslardan, Virginia Mastrogiannaki’nin SJve Murat Ali Cengiz’in Müzisyensiz Bölge adlı çalışmalarının dokümantasyonları da yine bu bölümde gösterilecek. Marina Abramović’in sanat pratiğine ve MAI’nin etkinliklerine dair bilgilendirici bir çerçeve sunan videolar da sergi boyunca müzenin konferans salonunda izlenebilecek.

"Akış / Flux" sergisi Sakıp Sabancı Müzesi’nde 20 Aralık 2020 tarihine kadar pazartesi günleri hariç 12.00 - 18.00 saatleri arasında görülebilecek. Farklı performanslara şahit olmak isteyen ziyaretçiler için müzenin web sitesi üzerinden veya gişeden tek giriş veya çok girişli olarak farklı kategorilerde bilet satışı olacak. Önceden satın alınmış çok girişli sergi biletleri de yeni dönemde geçerliliğini koruyacak. Pandemi şartları sebebiyle sergiye girişlerde kişi sayısı sınırlamaları olacak ve web sitesi üzerinden rezervasyon yapan ziyaretçilere girişte öncelik tanınacak.
 
Tüm ziyaretçilere ana kapı girişinde mobil termal kamerayla temassız ateş ölçümü yapılacak ve ayrıca ana bina girişi x-ray’de termal kamera ile kontrol sağlanacak. Ziyaretçilerin maske takması zorunlu olacak ve ziyaretler sırasında sosyal mesafe kuralları geçerli olacak. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)