Akın Gürlek kimdir?

Yeni kabinede tekrar Adalet Bakanı yardımcısı olarak atanan Akın Gürlek, toplumsal davalarda verdiği kararlarla gündem olmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı kabine üyelerinin ardından bakan yardımcıları da netleşti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yardımcılığına Akın Gürlek, Hasan Yılmaz, Niyazi Acar ve Ramazan Can atandı.

1982 yılında Nevşehir'de doğan Akın Gürlek, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Hakim olarak çeşitli il ve ilçelerde görev yapan Gürlek, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütürken 1 Haziran 2022 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Yeni kabinede tekrar bakan yardımcısı olarak atanan Gürlek, özellikle toplumsal davalarda yakından bilinen bir isim.

Gürlek ilk olarak kamuoyunda, “Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan hakim” olarak öne çıkmıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını yok sayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Akın Gürlek'i "birinci sınıf hakimliğe" terfi ettirmişti. Bu karar, HSK'nin "AYM'de ihlale neden olan terfi edemez" şeklindeki ilke kararıyla çelişmiş bu da tepki çekmişti.

Bunun yanı sıra Gürlek siyaset ve sivil toplum alanında öne çıkan çok sayıda isime de ceza veren hakim olarak biliniyor. Gürlek özellikle Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’li eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara verdiği hapis cezaları ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamasıyla kamuoyunda tepki çekmişti.

Demirtaş'a örgüt propagandası suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası veren Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırmıştı. Gazeteci Can Dündar'ı “kaçak” ilan ederek gayrimenkullerine el koyma kararı veren Gürlek, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı 2,5 yıl hapisle cezalandıran isim olmuştu. (HABER MERKEZİ)