Akbük'te ağaç kesimi: Yangın koridoru mu, rant koridoru mu?  

Akbük'te yerleşim yerinin yakınına ağaç kesimi yapılarak açılan “yangın koridoru” bölgede tartışmalara neden oldu. Alanın ranta açılabileceğinden kaygılanan bölge halkı, yetkililerden cevap alamadı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Aydın'ın Didim ilçesindeki Akbük'te "Aydın'ın yağmur ormanları" olarak nitelendirilen alanda onlarca ağaç kesildi. Ağaç kesimi ile ilgili olarak orman yangınlarına karşı "yangın koridoru" açıldığı iddia edildi. Yerleşim yerinin ve binaların 20-30 metre yakınında olan yangın koridorunun, dikey olarak değil de yatay olarak açılması ise dikkat çekti. Hafta sonları da dahil olmak üzere gece gündüz süren çalışmalar, bölge halkını kaygılandırdı. Bölgede yaşayanlar alanın ranta açılmak istendiğini düşünüyor.

'YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'

Başvurulara rağmen yetkililerden yanıt alamayan Akbüklüler, konuyu Aydın Çevre ve Kültür Platformu'na (AYÇEP) aktardı. AYÇEP ise alana giderek incelemelerde bulundu. AYÇEP'in tespitlerine göre bölgede 150'nin üzerinde ağaç kesildi. Gazete Duvar'a konuşan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, yetkililerden bir açıklama yapılmadığını yineleyerek, verdikleri dilekçeye cevap beklediklerini söyledi. Vergili, şunları kaydetti:

"Bölgedeki arkadaşlarımız Orman Müdürlüğü ile görüşme yaptılar. Orman Müdürlüğü yangın yolu açıldığına dair belge veremeyeceğini söyledi. Dilekçe yazdık cevap bekliyoruz. Herhangi bir açıklama yapılmadığı için burada ne yapılmak istendiğini bilemiyoruz ve şüpheleniyoruz. Bu bölge birinci sınıf turizm bölgesi. Bu yapılan çalışmaların ve ağaç kesiminin altından ne çıkacak bilmiyoruz. Evlerin 20 metre yanından, evlere paralel olarak yol açıyorlar. Yangın yolu ormana dikey şekilde açılır. Ranta açılma olasılığından şüpheleniyoruz. Buralar imara mı açılıyor? Yetkililerden açıklama bekliyoruz" diye konuştu.



'RANTA AÇILMASI NOKTASINDA ENDİŞELERİMİZ VAR'

Bölgede uzun yıllardır faaliyet yürüten Didim Çevre Platformu da (DİÇEP) yetkili kurumlara dilekçe vererek, yapılan çalışmanın akıbeti ile ilgili bilgi talebinde bulundu. Didim Çevre Platformu Sözcüsü Saime Özarslan, yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

"Bilgi edinmek için resmî kurumlara bütün dilekçeler yazıldı. Gerek CİMER üzerinden gerekse de elden dilekçe vererek bilgi talep edildi. Ancak hiçbir cevap alamadık. Sözlü olarak yangın yolu açıldığına dair verilen yanıtlar var ama tedirginiz. Akbük Orman Şefliği ile görüştüğümüzde ne kadar büyüklükte bir yol açılacağına ve ne kadar ağaç kesileceğine dair de bilgi verilmedi. Yolun genişliğine dair de bilgi verilmedi. Ranta dönüşmesi noktasında endişelerimiz var. Yapılan çalışmalar ve ağaç kesimi konusunda bir an önce aydınlatılmak istiyoruz. Durumun takipçisiyiz."

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ 'YOL ÇALIŞMASI' DEDİ

Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız Aydın Orman İşletme Müdürlüğü ise görüşmek istediğimiz yetkililerin müsait olmadığını ifade ederek, bahsedilen alanda yol çalışması yapıldığını belirtti. Yolun ne için açıldığı yönündeki sorularımız ise yanıtsız bırakıldı.