Akar'dan 'tahıl koridoru' açıklaması: Şoygu'yla görüştük cevap bekliyoruz

Bakan Akar: Sayın Şoygu, verdiğimiz bilgiler çerçevesinde kendi makamları ile görüşüyor. Bugün, yarın cevap bekliyoruz. Bu anlaşmanın devam edeceği yönünde mevcut verileri değerlendiriyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya'nın askıya aldığını açıklamasının ardından tahıl koridorundaki son durumu değerlendirdi. 

Akar, Cezayir Bağımsızlık Günü resepsiyonunun ardından gazetecilerin tahıl koridoruna ilişkin sorularını yanıtladı.

Şu ana kadar Ukrayna limanlarından çıkan 10 milyon tondan fazla tahılın sevk edildiğini söyleyen Akar, şöyle devam etti: "Eğer bu şekilde kalır, tahıl nakliyesi durursa gelişmekte olan ülkelerde ciddi açlık sıkıntısı, buna bağlı olarak fiyatların artması ve siyasi istikrarın bozulmasına kadar olayların evrilebileceğini hepimiz görüyoruz. Mutabakatın imzalanmasından hemen sonra tahıl fiyatlarında ciddi düşüş ve rahatlama oldu. Bunun bu şekilde sürmesini arzu ediyoruz. Bu konuda, Türkiye olarak bize düşen ne görev varsa bunları bugüne kadar yaptık, yapmayı sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da muhataplarıyla Sayın Zelensky ile Sayın Putin ile telefon görüşmelerini sürdürüyor. Bugün de Sayın Putin ile görüşmesi oldu."

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile dün telefonda görüştüğünü dile getiren Akar şunları söyledi: "Sayın Şoygu patlamalardan rahatsızlık duyduklarını, 29 Ekim'de Sivastopol'daki saldırının daha önce yaptıkları mutabakatlara aykırı olduğunu, güvenliğin sağlanamadığını, dolayısıyla bu şartlarda bu nakliyata izin veremeyeceklerini beyan edip endişelerini bizimle paylaştılar. 

'ANLAŞMANIN DEVAM EDECEĞİ YÖNÜNDE DEĞERLENDİRİYORUZ'

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'la hem görüşlerimizi hem de Sayın Şoygu'nun endişelerini paylaştık. Ukraynalı muhataplarımız hem bizimle görüşmeleri sırasında hem de İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'ndeki görevlilerin görüşmeleri sırasında bu endişeleri giderici ifadelerde, beyanda bulundular. Yazılı olarak da bunlar bizlere verildi.

Oradaki limanlardan sadece tahıl çıkması ve koridorun insani yardım amacıyla kullanılması konularında taraflar arasında bir mutabakat var. Sayın Şoygu, verdiğimiz bilgiler çerçevesinde kendi makamları ile görüşmelerini sürdürüyorlar. Bugün, yarın kendilerinden bir cevap bekliyoruz. Bu faaliyetlerin aksamaması, herhangi bir sıkıntıya sebebiyet verilmemesi ve tekraren başa dönülmemesi gerektiğini muhataplarımıza hatırlattık. Bu yönde ilerlemeler devam ediyor. Biz bu anlaşmanın devam edeceği yönünde mevcut verileri değerlendiriyoruz."

'TÜRK BANDIRALI GEMİLER SORUN YAŞAMIYOR'

Bir gazetecinin Rusya'nın tahıl koridorunu askıya almasının ardından yüklenen gemilerin son durumuna ilişkin sorusu üzerine Akar, "Dün itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılmış olan ve denizde seyir halindeki gemiler yollarına devam ediyorlar. Bizim oradaki Türk bandralı gemilerin çıkışında bir sorun yaşanmıyor. Onlar çıkışa devam edecekler" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)