Akademisyen Bilgin Çelik, DEÜ Rektörü Nükhet Hotar’a dava açtı: Görevden alınsın

DEÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, kendisine mobbing uygulayan DEÜ Rektörü Nükhet Hotar’ın “görevden alınması” için yargıya başvurdu.

Doç. Dr. Bilgin Çelik ve DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, kendine mobbing uygulayan ve mahkeme önünde mahkum olan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın görevden alınması için Ankara 21. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Evrensel'in haberine göre Çelik, kesinleşen mobbing kararı sonrasında 15 Haziran 2023 tarihinde Yüksek Öğrenim Kurumuna (YÖK) Rektör Hotar’ın “görevden el çektirilmesi” için dilekçe ile başvuru yaptı. YÖK, Çelik’in dilekçesine yasal sürede cevap vermeyerek “zımni ret” işlemini gerçekleştirerek bir kez daha hukuksuzluğa göz yumdu.

DEÜ rektörlüğünün bugüne kadar Çelik hakkında kesinleşmiş mobbing kararı dışında 10’dan fazla idari mahkemelerinden iptal edilmiş yargı kararları bulunuyor. DEÜ Rektörü Hotar'ın bizzat şikayetçi olduğu davada Çelik’e “iftira attığı ve suç uydurduğu ve görevini kötüye kullandığı” kesinleşti.

YÖK, YARGI KARARINI UYGULAMIYOR

Kesinleşen yargı kararlarında “telafisi olanaksız” zararlar nedeniyle “yürütmeyi durdurma” kararları alan Çelik, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve olanaksız zararların açıkça hukuka aykırı olduğu, üniversitede mobbing uygulayan rektör hakkında ceza yargılaması yapılması gerektiğine hükmedildi.

Hakkında sayısız mahkeme kararı bulunan DEÜ Rektörü Hotar’ın daha fazla hukuksuzluğa olanak tanınmaması gerektiği belirtilen dava dilekçesinde, yeni mobbing eylemlerine izin verilmemesi istenirken, YÖK Başkanlığı'nın yargı kararlarını uygulamadığına dikkat çekildi.

SİYASİ GEÇMİŞİ Mİ ETKİLİ?

Çelik’in dava dilekçesinde YÖK’ün kararları uygulamamasının arkasında Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı oluşunun etkili mi olduğu sorusu akıllara geldi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında imzaladığı “Başbakanlık Mobbing Genelgesi” hükümlerine açık muhalefet edilerek, Prof. Dr. Nükhet Hotar'ı koruyup kollandığı iddialar arasında yer aldı.

'YÖK ANAYASAYI İHLAL EDİYOR'

YÖK Başkanlığı'nın kesinleşmiş yargı kararlarını uygulamayarak Anayasanın "Mahkemelerin Bağımsızlığı" başlıklı 138. maddesinin dördüncü fıkrasına göre; "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" maddesinin ihlal edildiği belirtilen dilekçede, “Anayasa hükümlerine ve yargı kararlarına rağmen Rektör Hotar’ın adeta ayrıcalıklı biri haline getiren YÖK Başkanlığı'nın açık şekilde Anayasayı İhlal etmektedir” denildi. Bu durumun ise görevini kötüye kullanmak ve çifte ayırımcılık/çifte standart uygulaması olduğunun altı çizildi. (HABER MERKEZİ)