AK Partili Vahit Kiler'in 'o iti havlatıyorsunuz' sözü Meclis'i karıştırdı

AK Partili Vahit Kiler’in, "Bitlis'te kadrolu olan fitneci birini basına saldırtıyorsunuz, o iti orada havlatıyorsunuz" şeklindeki sözleri, CHP ve HDP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in TBMM Genel Kurulu’nda muhalefete yönelik “yalan siyaseti” söylemi, bir saati aşan Bitlis tartışmasına dönüştü. Vahit Kiler’in, "Bitlis'te kadrolu olan fitneci birini basına saldırtıyorsunuz, çok affedersiniz basına havlatıyorsunuz' şeklindeki sözleri, CHP ve HDP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

TBMM Genel Kurulu, HDP'li Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. 

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda Bitlis’te “Dere Üstü Islah Projesi” kapsamında yüzlerce esnafın mağdur edileceğini açıkladığı konuşmasına AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler bugün gündem dışı söz alarak yanıt verdi. Bitlis’e AK Parti döneminde 18 milyar TL yatırım yapıldığını savunan Kiler, “On yıldır çalışıyoruz. Beş yıl önce 700 iş yeri bulunan bir ticaret merkezi yaptık, proje hazırladık, dere üzerindeki bütün mal sahipleriyle tek tek anlaşarak kamulaştırma paralarını ödedik; kiracılar için de ticaret merkezinde yer ayarladık, bütün kiracıları oraya kira paralarını da verdik. 700 iş yerinin tamamına iş yeri ayarlayarak projemizi gerçekleştiriyoruz” dedi.

Kiler’in CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki heyetin Bitlis ziyaretine yönelik sözleri tartışma çıkardı. Kiler şunları söyledi: "Peki, Allah aşkına, akşamdan sabaha konuşuyorsunuz, basın şöyle, basın şöyle... Almışsınız 17 milletvekilini önünüze, Bitlis’te kadrolu olan fitneci birini basına saldırtıyorsunuz, çok affedersiniz basına havlatıyorsunuz, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'nı, daha önce herkese itlik yapan o iti orada havlatıyorsunuz. Bitlis TV’nin ekibine havlatıyorsunuz. Bir defa, kiminle yol yürüdüğünüze bakacaksınız." 

CHP’Lİ ALTAY: KİLER ÖZÜR DİLEMELİ

Kiler’in ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bir milletvekilinin kürsüden seçim bölgesindeki bir gazeteciye ‘O iti havlatıyorsunuz’ diye itham etmesini Meclis’in şerefine düşmüş bir gölge kabul ederiz. Çıkıp bütün gazetecilerden özür dilemesi gerekir” dedi.

'BİTLİS’E GİDEMİYORSUN'

TBMM Genel Kurulu’nda sataşma gerekçesi ile söz alan Tekin Bingöl’ün konuşmasıyla da sözlü tartışma çıktı. Sözlerine “Bir Bitlis milletvekilinin görevi, durumu ne olursa olsun, ‘it’ diye çirkin bir tabir kullanmasını esefle karşılıyorum” diyerek başlayan CHP’li Bingöl’ün sürekli sözünün Kiler tarafından kesilmesi ve ‘çarpıtma’ iddialarının ardından Genel Kurul’da gerilim büyüdü. Bingöl, tartışmanın büyümesi üzerine, “Seni de Bitlisli tanıyor, beni de. Sen benim önüme geçecek adam değilsin. Bitlis'e gidemiyorsun” ifadelerini kullandı.

'700 DÜKKAN NEREDE?'

AK Partili Kiler’in dükkanları yıkılması planlanan Bitlis esnafı hakkındaki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Bingöl, “700 dükkândan bahsediliyor. Geçen ayın otuzunda tebligat yapılmış ‘Bu ay sonuna kadar o dükkânları terk edeceksiniz’ diye. Bir ay içerisinde 700'e yakın esnaf nereye gidecek? Vicdanınıza soruyorum sizin, nereye gidecek? ‘700 dükkân yapıldı’ deniliyor. Şimdi, ben hiç kimseyi yalancılıkla itham etmem ama bu var ya külli yalan, külli yalan” dedi.

HDP’Lİ GAYDALI: HOLDİNGİNİZE AKTARDIĞINIZ PARALAR NEREDE

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı da AK Partili Kiler’in iddialarına yanıt verdi. Gaydalı, “Siz hâlâ Bitlis deresindeki transit yolu bitiremediniz, siz hâlâ iki tane köprülü kavşağı beceremediniz; bu beceriksizliklerinizi neye yüklüyorsunuz. 2 milyon lira restorasyon için harcadınız mı orada? Ne yaptınız? Aynı restore ettiğiniz dükkânı bugün yıkıyorsunuz. Bu çelişki değil midir? Madem restore ettiniz, o zavallı esnaf da orada kalacağını düşünerek bir sürü masraf yapmış, içini düzeltmiş. Bunun altından kalkabilecek misiniz? Niçin bunların tazminatlarını ödemiyorsunuz? Ben halktan aktardığımı size aktarıyorum, halk bize ne dediyse biz onu söylüyoruz” diye konuştu.

Gaydalı’nın konuşması devam ederken, Kiler’in “Vatandaşa, kamulaştırma bedeli 155 trilyon ödedik; devlet ödüyor, ben ödemiyorum” diyerek sözlü sataşmaya devam etmesi üzerine Gaydalı, “Kiler Holdinge aktardınız o paraları. Nereye gitti paralar? Ne yaptınız Bitlis'te bir yatırım ne yaptınız ya, bir iş alanı var mı” dedi.

Gaydalı’nın “İşsizlikten dökülüyor halk. Senin haberin var mı?” sözlerine karşılık Kiler, “Sizin Bitlis'ten ne haberiniz var? Dağdaki teröristi sorsak haberin var” ifadeleri gerilimi büyüttü. Gaydalı da bu sözlere “Madem öyle mert adamsın, polis korteji olmadan Bitlisli esnafı gez de göreyim ben” yanıtı verdi.

HDP’Lİ BEŞTAŞ: KİRLİ İŞLERİNİZİ ‘TERÖR’ DİYE KAPATAMAZSINIZ

Kiler’in HDP’ye yönelik “Siz şehirde yapılanı bilmezsiniz. Siz ortaklarınızla beraber ancak dağdaki teröristi bilirsiniz” sözlerine de HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş yanıt verdi. Beştaş, “Bu kürsüden bir milyon kere söyledik, bir milyon kere daha söyleyeceğiz. Hırsızlıklarınızı, yolsuzluklarınızı, cinayetleri, tecavüzleri her türlü kirli işinizi ‘terör’ diye kapatamazsınız” dedi. Beştaş, AK Partili Kiler’in şirketlerinde yolsuzluk yaptığını iddia ederek “Bir kere sen git Kiler Holding’de ne hırsızlık yaptığını anlat. Sen o holdingde Bitlislilerin kanını emdiğini anlat. Bir, biz bu ülkede hırsızlığın da yolsuzluğun da her türlü mafyanın da karşısındayız ve olmaya devam edeceğiz. Parayla siz basını yönetiyorsunuz, parayla yandaş basını ihya ediyorsunuz. Şimdi, gelmişsiniz Bitlisliler adına bize ahkâm kesiyorsunuz” diye konuştu. Beştaş’ın konuşmalarının ardından sözlü sataşmaların devam etmesi üzerine Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, oturuma 5 dakika ara verdi. (HABER MERKEZİ-ANKA)