AK Partili Güral’ın otel projesi Meclis gündeminde

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, AK Parti MKYK üyesi Erkan Güral’ın Beydağları Milli Parkı ve orman sınırları içindeki 77 dönüm araziye beş yıldızlı otel yapma girişimini TBMM gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - CHP Antalya Milletvekili avukat Aliye Coşar, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Erkan Güral’a ait NG Kütahya Seramik Porselen Turizm Anonim Şirketi’nin 5 yıldızlı otel işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurusuyla gündeme gelen ‘milli park’ alanına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Göynük sahilindeki 77 dönüm arazinin, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde olduğunun altını çizen Coşar, “Sahillerimiz, ormanlarımız, doğamız, günübirlik alanlarımız rant uğruna peşkeş çekiliyor” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar

ÖN İZİN VERİLDİ, ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Bir kısmı milli park, bir kısmı hazineye ait orman arazisi, bir kısmı da günübirlik alan olan araziye inşa edilmesi planlanan 636 yatak kapasiteli ve 41 villalı 5 yıldızlı otel projesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle sorular yönelten CHP’li Coşar, önergede şu ifadeleri kullandı: 

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, tahsisi yapılan kamu taşınmazları arasında bulunan Göynük’teki arazi için bir yıl süreli ön izin verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 24 Kasım’da Göynük sahilinde yeni bir otel projesi için seçilen bölgede ÇED sürecinin başladığını duyurdu. 1993 yılından bu yana yürürlükte olan ÇED Yönetmeliği birçok kez değişikliğe uğratılarak çevreyi ve doğayı korumaktan çok, çevre üzerinde baskı ve tahribatı kaçınılmaz olan projeler için aşılması gereken bir prosedür ve yol gösterici haline gelmiştir.”

‘MİLLİ PARK, 50 YILDA YARI YARIYA KÜÇÜLDÜ’

Aliye Coşar, şöyle devam etti: “Otel inşa edilmesi planlanan bölgenin Türkiye’nin önemli milli parklarından biri olan Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde kaldığı açıkça görülmektedir. 1972 yılında Antalya’daki 69 bin 800 hektarlık bir alanı kapsayan bu park, aradan geçen süre içinde turizm ve yapılaşmaya açılmış, bugünkü yüzölçümü 31 bin 165 hektara kadar gerilemiştir. Son 50 yılda milli parkların yarıdan fazlası rant uğruna yağmalanmış durumda ve bu yağmanın büyük bir bölümü son 20 yılda AKP iktidarında gerçekleşti. Yağma ve talan günümüzde de son hızla devam etmektedir. Yangından zarar gören ormanlarımızı bile imara açtılar. Sahillerimiz, ormanlarımız, doğamız, günübirlik alanlarımız rant uğruna peşkeş çekiliyor."

‘MEVZUATA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI’

Coşar, Meclis’e sunduğu önergede şu soruları yöneltti:

“50 yılda milli parkların yarıdan fazlası rant uğruna yağmalanmış durumda. Hâlâ devam eden bu yağmaya daha ne kadar göz yumacaksınız? Yüzde 99’luk kısmı orman alanı olan milli parkın turizm uğruna kırpılmasının önüne neden bir türlü geçilememektedir? Buna bilerek mi göz yumulmaktadır? 1993 yılından bu yana bakanlığınızın yürüttüğü ÇED süreçlerinde verilen ÇED kararlarının istatistiki dağılımı nedir? Ulusal mevzuatımız ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korunması taahhüt edilen alanlarımızın betonlaşmasına izin veren ÇED kararlarının korumacı bir anlayışla değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Antalya halkının denizle buluşabileceği günübirlik alanın halkın elinden alınarak özel bir ticari işletmeye tahsis edilmesi konusunda bakanlığın bir yaptırımı olacak mıdır?”