Ahlam Albashır daha önce Taksim'de keşif yapmış

İstiklal Caddesi'ndeki patlamanın şüphelisi Ahlam Albashır’ın bir kez Fatih’te iki kez ise Taksim’de keşif yaptığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taksim İstiklal Caddesi’nde pazar günü saat 16.20’de meydana gelen patlamada 6 kişi öldü 81 kişi yaralandı. Patlama sonrasında 51 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların ifadeleri Çağlayan Adliyesi’nde 29 savcı tarafından alınıyor.

Patlamanın şüphelisi Ahlam Albashır, Emniyet'teki ifadesinde Türkiye'ye gelmesinden patlama gününe kadar geçen süreci anlattı. 

DHA'nın haberine göre, Münbiç'teyken 'Hacı' kod adlı kişi tarafından önce Cerablus'a gitmek üzere görevlendirildiğini ancak bu görevi kabul etmediğini bunun üzerine Türkiye görevi verildiğini anlatan Albashır'ın, "Hacı, 2022 Temmuz ayında bana Cerablus'a gitmem için görev verdi. Ben o görevi kabul etmedim. Sonra bölgenin zenginlerinden biri olan aynı zamanda YPG'nin sözde İstihbarat biriminden olduğunu öğrendiğim Hasan diye biri bana geldi ve Hacı seni yanına çağırıyor sana çok önemli bir görev verecek dedi. Ben de Hasan'la birlikte Hacı'nın yanına gittim. Hacı bana 'Madem Cerablus'a gitmiyorsun o zaman Bilal'le birlikte Türkiye'ye gideceksin' dedi. Ben de Türkiye'ye gelmeyi kabul ettim. Hacı bize 400 lira para ve 2 tane telefon verdi. Giriş için bütün ayarlamaları yaptıklarını söyledi. Sonra İdlib'te Bilal'le buluştuk. Bilal'i ilk defa İdlib'te gördüm. 27 Temmuz'da Hatay'a geldim. Oradan da Doblo tarzı bir araçla İstanbul'a geldim. Bilal bana Türklerden nefret ettiğini söyledi. Bilal'in telefonuna bir konum geldi. Araç şoförü diğerlerini indirdi beni ve Bilal'i de konumdaki adrese Ferhat Habeş isimli adamın evine götürdü" dediği öğrenildi.

40 DAKİKA OTURMUŞ

İstanbul'a geldikten sonra Ferhat Habeş'e ait atölyede çalışmaya başladıklarını, bu süreçte Bilal'in hiç dışarı çıkmadığını kendisinin de saldırıdan önce 2 kere Yasir K. ile birlikte keşif yapmak için Taksim'e gittiğini belirten Albashır'ın, "O süreçte hiç gezmedim. Bilal de hiç dışarı çıkmadı. Son bir ay içerisinde 2 kere Taksim'e geldim keşif yapmak için. En son saldırıdan 11 gün önce gittim Taksim'e. Her seferinde Yasir isimli kişi götürdü beni. Pazar günü öğleden sonra Bilal, Yasir ve ben birlikte yola çıktık. Taksim'e geldik. Bilal bana kahverengi çantayla beyaz poşeti almamı söyledi. 'İşim var sen git ben geleceğim' dedi. Sonra ben aldım onları yürüdüm. Oturduğum yere geldim. 40 dakika orada oturdum. Sonra çantaları bırakıp abiye kıyafetlerin olduğu bir mağazaya gittim. Fakat tam o sırada Hacı bana fotoğraf ve video gönderdi. Videoyu izlediğimde benim bankta oturduğum anların fotoğraflarını gördüm. Korkuya kapıldım ve aynı banka geri döndüm. Sonra Hacı beni aradı, 'Çantaları bırak ve oradan uzaklaş' dedi. Ben kalkıp uzaklaşmaya başladım sonra da patlama meydana geldi" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Saldırıdan sonra da Esenler'de kaldığı adrese geri döndüğünü bu sırada onu almaya Ahmet Jarkas'ın geldiğini söyleyen Albashır'ın, "Sonra ben Esenler'deki eve gittim. Ahmet geldi beni aldı. Orada benim telefonumu kırdı ve Küçükçekmece'ye götürdü. Biz burada olduğumuz süre boyunca çanta hep Bilal'in yanındaydı" dediği kaydedildi.

Öte yandan Albashır'ın, "Fotoğraflarımı çekip Hacı'ya gönderdiler" ifadesi üzerine çevredeki güvenlik kameralarını inceleyen polis, iddia edildiği gibi kimsenin Albashır'in fotoğraflarını çekmediğini belirledi. Bunun üzerine Albashır'ın, "Korktuğum için yaptım süsü vermek için böyle bir ifade kullandım" dediği belirtildi.

FATİH'E DE GİTMİŞ

İfade işlemlerine çok sayıda tercüman da eşlik ediyor. Tercümanların Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'a aktardığı bilgilere göre Ahlam Albashır’ı Taksim'e getiren kişi kendisinin korsan taksici olduğunu öne sürdü. Daha önce Albashır’ı Fatih’e de götürdüğünü açıkladı.

Burada keşif yaptıktan bir saat sonra Albashır’ın kendisini aradığını söyleyen korsan taksici, her seferinde 500-600 lira para aldığını söyledi.

Tercümanın verdiği bilgiye göre Albashır’ı daha önce 2 kez de Taksim’e götürdüğünü belirten taksici, tüm bunları 3 ay içerisinde yaptığını aktardı.

‘EVDE KARGAŞA ÇIKTI’

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda 49 kişiden 30 kişinin ifade işlemleri tamamlandı. Gözaltına alınan Mahmut Haso’nun avukatı, Haso’nun ifadesini şöyle aktardı: “Bombacıyı teslim eden Hatice isimli kadının oğlu Ahmet. Kadını o akşam eve getiriyorlar. Yarın Yunanistan’a gidecek diyorlar. Sonra internette bu kadının fotoğraflarını görüyorlar. Evin sahibini çağırıyorlar. Evin sahibi de diyor ki ‘Siz ne yapıyorsunuz? Polisi çağıracağım. Hiçbir yere çıkmayın’ diyor. O sırada kargaşa çıkıyor. Ardından polis eve baskın yapıyor. Polis gelince de kadını gösteriyorlar.”

‘SUÇLAMA YOK’

Haso’nun ifadesi sırasında IŞİD, YPG ve PKK ile ilgili herhangi bir suçlamanın olmadığını belirten avukat, “Haso ifadesinde evde olanları anlattı. Haso, Türkçeyi iyi bildiği için tercümanı yoktu. 2013’ten beri Türkiye’de yaşıyor. Müvekkilim iki aydır o evde yaşıyor. İki ay önce İstanbul’a Antep’ten gelmiş. Antep’te Suriyeli olduğu için dövmüşler. Annesi de ‘Oğlum git İstanbul’da çalış’ demiş" ifadelerini kullandı.

GÖZALTI GEREKÇESİ: KOMŞU

Gözaltına alınan 60 yaşındaki bir Suriyelinin avukatı da gözaltı gerekçesini müvekkilinin 'Halepli olması ve Albashır’ın çalıştığı iş yerinin yakınında çalışıyor olması' olarak açıkladı Avukat, "Ancak müvekkilim kadını ne görmüş ne de tanıyor. Halepli olduğu için şüphelenmişler ve gözaltına almışlar" dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Taksim saldırı keşif