Ağrı Belediyesi'nde 3 işçi işten atıldı: Proje odasında işçiler tehdit ediliyor

Ağrı Belediyesi'nde Genel-İş üyesi 3 işçinin işine son verildi. Genel-İş işyeri temsilcisi Nimet Kocabay, işçilerin sendikalarını değiştirmeleri için tehdit edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş

GAZİANTEP - AK Partili Ağrı Belediyesi'nde DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na üye oldukları gerekçesiyle 3 işçi işten çıkarıldı.

Ağrı Belediyesi'nde çalışan Genel İş Sendikası üyesi işçiler, Genel İş'ten istifa etmeye ve Hak-İş'e üye olmaları yönünde baskıya gördüklerini, kabul etmeyen işçilerinse ise ya işten atıldığını ya da görev alanlarının değiştirildiğini belirtiyor.

Ağrı Belediyesi'nde çalışan Genel İş üyesi 3 işçi Kod-4 (işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden fesih) ile işten çıkarıldı.

'PROJE ODASI'NDA İŞÇİLER TEHDİT EDİLİYOR

İşten atılan Genel-İş işyeri temsilcisi Nimet Kocabay, belediyede 10 yıl zabıta olarak görev yaptığını, sendikanın yetki süreci geldiğinde ise istifa etmediği için önce çöp toplama şoförlüğüne ardından süpürme işine verildiğini aktardı.

Bu süreçte birçok işçinin iş alanının değiştirildiğini dile getiren Kocabay, gece yarısı SSK'den kendilerine işten çıkarıldığına ilişkin mesaj geldiğini söyledi.

Belediyede 'proje odası' denilen bir odaya işçilerin grup grup çağrıldığını, odaya giren işçilerin üzerinin arandığını ve telefonlarının alındığını belirten Kocabay, "İçeride belediye başkan yardımcısı, belediye avukatı ve Savcı Sayan'ın yeğenleri vardı. Belediye başkan yardımcısının şoförü de Hak-İş sendikasının Ağrı temsilcisi oldu. O da odadaydı. İçeride 'Ya istifa edersiniz ya da işten çıkarılırsınız' diye tehdit edildik" dedi.

'İŞVERENLER SENDİKAYA MÜDAHALE ETMEMELİ'

Kendilerine yapılanın zulüm olduğunu söyleyen Kocabay, "Sendika yasal bir hak. Bizim tercih edeceğimiz sendikaya kimse karışamaz. İşverenler bu sürece müdahale etmemeli. Biz yasal süreci başlattık. Sendikal hakkımız için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'TEMİZLİK İŞLERİ SÜRGÜN OLARAK KULLANILIYOR'

Sendikaya üye olan işçilerin işten çıkarılmasına dair konuştuğumuz Genel-İş Ağrı Şube Başkanı Ersin Erincik ise, son yerel seçimlerden itibaren belediye yönetici tarafından işçilerin baskıya uğradığını söyledi.

İşçilerin gece yarıları çağrılarak tek tek tehdit edildiklerini ifade eden Erincik, "Hak-İş ile bir rekabete girmiştik. Ancak rakip sendika örgütlenme sürecinde hiçbir şey yapmadı. Uzun bir süredir de sendikalı işçiler baskıyla Hak-İş'e geçirilmek isteniyor. Direnen işçilerin izinleri iptal ediliyor. Görev değişikliği yapılıyor. Temizlik işleri sürgün yeri gibi kullanılıyor" dedi.

'KARAR İŞÇİLERİN OLMALI'

Bu yaşananları başka belediye başkanları yapsa haklarında soruşturmalar açılacağını dile getiren Erincik, mahkemeye gittiklerini ama karşı taraftan kimsenin gelmediğini aktardı.

Bu süreçte kamuoyunun desteğini beklediklerini vurgulayan Erincik, şunları söyledi:

"Pandemi sürecinde en çok emek harcayanlardan bir kesim de belediye işçileriydi. İşveren sendikal çalışmaya karışmamalı. Karar son noktada işçilerin olmalı. Buna müdahale etmek ve işçileri baskılamak suçtur."