Ağbaba: Taşerondan kadroya geçen işçilere sefalet dayatılıyor

Taşerondan kadroya alınan işçilere zorunlu emeklilik dayatmasını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba "İşçiler, asgari ücretin dahi altındaki maaşla sefalete mahkum ediliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, taşerondan kadroya geçen işçilerin sorunları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. "Taşeron yasası ile çalışanları yaşı geldiğinde zorunlu emekliliğe ayırmak, asgari ücretin dahi altında emekli aylığına mahkûm etmek demektir. Bu da işçilere acınızdan ölün demektir. Zorunlu emeklilik dayatması ile göz göre göre daha fazla açlığa ve sefalete terk edilmesine son verilmelidir" diyen Ağbaba, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca, 2018’de kadroya alınan taşeron işçilerin asgari emeklilik koşullarını yerine getirdiklerinde resen emekliye sevk edildiklerine dikkat çekti.

 'HER İKİ EMEKLİDEN BİRİ GEÇİNEMEDİĞİ İÇİN ÇALIŞIYOR'

Türkiye’de yaklaşık 8 milyona yakın emekli ve hak sahibi asgari ücretin altında maaş aldığını belirten Ağbaba "Türkiye’de her iki emekliden biri geçinemediği için ya çalışıyor ya da bir iş arıyor. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bir ülkede emekli aylığı ile geçinebilmek mümkün değildir. 1 Nisan 2018 tarihinden sonra kadroya alınan işçiler; emekliliklerini hak ettikleri tarihte, zorunlu olarak emekli edilirken, bu işçiler dışında sürekli işçi kadrosunda bulunan işçilerin böyle bir sorunu bulunmuyor. Bu durum çalışanlar arasında ayrıma yol açıyor. Yasa bu haliyle iş barışını bozup, çalışanları anayasal haklarından mahrum bırakmaktadır. Yasanın derhal düzeltilmesi ve bu mağduriyete son verilmesi gerekiyor" çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)