Afrin'de Kürtlere yönelik saldırı: 'Türkiye'ye, suç ortağı olma riskini göze aldı'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afrin'de 4 sivilin öldürüldüğü saldırıya ilişkin Türkiye'ye çağrıda bulundu. Açıklamada, "Türkiye, ihlallerde suç ortağı olma riskini göze aldı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesinde yer alan Ceyş El Şarkiye'nin Kürt sivillere yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı. SMO'ya bağlı Ceyş El Şarkiye örgütünün, Suriye'nin kuzeyinde yer alan Cinderes kasabasında Newroz'u kutlayan Kürt sivillere ateş açması kınandı.

Aynı aileden dört kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de yaralandığı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunana HRW’nin Orta Doğu Direktörü Adam Coogle, silahlı gruplara desteğin kesilmesi için Türkiye'ye çağrıda bulundu. "Bu cinayetler, Türk güçlerinin ve destekledikleri Suriyeli grupların işledikleri ve beş yılı aşkın bir süredir çözülemeyen insan hakları ihlallerinin bir sonucu" diyen Coogle, şöyle devam etti: "Türkiye, bu savaşçıların kontrolleri altındaki bölgelerde yaşayanları taciz etmesine izin verdi ve ihlallerde suç ortağı olma riskini göze aldı."

'CİNAYETLER SORUŞTURULMALI, SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI'

Türkiye'nin Suriye'deki varlığını 'işgal' olarak tanımlayan HRW, "Türkiye, bu cinayetleri soruşturmak ve sorumluların cezalandırılmasını sağlamakla yükümlüdür" denildi. Öldürülen 4 kişinin kimlikleri, 43 yaşındaki Farhan Din Othman, 38 yaşındaki İsmail Othman, 42 yaşındaki Muhammed Othman kardeşler ile İsmail'in 18 yaşındaki oğlu Muhammed olarak açıklandı.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

HRW görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak yaşanan olayın detaylarına yer verdi. Afrin'e bağlı Cinderes'te Newroz kutlamaları sırasında Ceyş El Şarkiye grubunun bir üyesi ile Farhan Din Othman arasında ailesinin evinin önünde sözlü bir tartışma çıktığı kaydedildi. Görgü tanıkları, Othman'dan Newroz kutlamalarının bir parçası olarak çatıda yakılan ateşi söndürmesinin istendiğini ancak bu yapılmayınca tartışma yaşanılan silahlı grup üyesinin iki kişiyle geri döndüğünü aktardı.

Görgü tanıkları, silahlı grup üyelerinin Farhan Din Othman'a ve kargaşanın ne olduğunu görmek için dışarı çıkan diğer aile üyelerine gelişigüzel ateş ederek aileden 4 kişiyi öldürdüğünü, bazı aile üyelerinin de olayda yaralandığını anlattı. (DIŞ HABERLER)