Afrin yağını 30 kişi paylaşıyor, Hataylı binlerce üretici mağdur

Suriye’nin Afrin kentinden getirilen zeytinyağının iç piyasaya fiyatının çok altında sürülmesi nedeniyle Hataylı çok sayıda üretici ve satıcının zeytinyağı elinde kaldı. Duruma tepki gösteren zeytinyağı satıcısı Yusuf Gök, bir grup azınlığın büyük paralar kazandığını söyleyerek, “Zengini daha da zengin yaptılar, küçük esnafı, üreticiyi bitirdiler” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı grupların kontrolünde olan Suriye’nin Afrin şehrinden getirilen zeytinyağı, Hatay’daki zeytinyağı piyasasını karıştırdı. Piyasa fiyatından ucuza satılan zeytinyağı nedeniyle üreticiler de satıcılar da tepkili. MHP Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, geçtiğimiz günlerde konuyu Meclis gündemine taşıdı.

‘BUNLAR HIRSIZLIK MALI’

Zeytinyağı üreticisi Nedim Kavluk, Afrin’den Türkiye’ye gelen zeytinyağının ihraç kaydı ile geldiğini belirterek, “Bu zeytinyağının asit analizi yapılmadan Türkiye’ye getiriliyor. Asit analizi yapılmadığı için yurtdışı almıyor. Bu sefer zeytinyağını rafineriye gönderiyorlar ve fiyatı düşürmüş oluyorlar. Sonrasında da iç piyasada, piyasa fiyatının çok altında bir ücretle satış yapıyorlar. Yerli üreticinin sulama, ilaç, toplama gibi bir sürü masrafı var. Maliyetimiz belli. Bunlar hırsızlık malı, tabii ki biz onlarla rekabet edemeyiz.” dedi.

‘RANTI 30 KİŞİ PAYLAŞIYOR, BİNLERCE KİŞİ MAĞDUR OLUYOR’

Bu sene Afrin’den 60-90 ton arası zeytinyağı getirileceğini vurgulayan Kavluk, “Yerli yağı 3,5 dolara satacaktık, artık 2 dolara satacağız. Bu işte büyük bir rant var. Bu rantı 30 kişi paylaşıyor, binlerce üretici, satıcı mağdur oluyor. Gelen zeytinyağının  kaydı var mı, kaçak mı, nasıl geliyor bunların hiçbiri bilinmiyor. Ortada büyük bir organize suç örgütü var. Ne yapalım bilmiyoruz. Devlet bu işi Tariş gibi Marmarabirlik gibi büyük firmalar vermeli. Bu firmalar bu zeytinyağlarını ihraç etmeli. Biz bu soruna acil çözüm bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

‘ZENGİNİ DAHA ZENGİN YAPIYORLAR’

Yusuf Gök

Zeytinyağı satıcısı Yusuf Gök, üreticinin de tüketicinin de Afrin’den getirilen zeytinyağı nedeniyle zarar ettiğinin belirterek, “Afrin’den gelen yağ kaliteli yağ değil. 1,5 asit içerikli bir yağ. Dış piyasa diye içeri getirip, iç piyasaya veriyorlar. Zengin büyük tüccarlar adlarını devlete yazdırıyor. Onaylananlar gidip getiriyor, satıyor. Zengini daha da zengin yapma diyebiliriz. Küçük esnaf, üretici küçüldükçe küçüldü. Bu sene yağmur da az yağdığı için zeytin hasadı geçen seneye göre çok az oldu. Üretici kalanları ya piyasa altında verecek ya da ürünü elinde kalacak” dedi.

Hatay’ın ekonomik olarak desteklenmediğini söyleyen Gök, “Hatay’da savaş başladığından beri ciddi bir işsizlik var. Burada insanlar yurtdışında çalışmasa hiç geçinemez. Burada tarım desteklenmesi lazım, yerli üreticinin desteklenmesi lazım. Şimdi Afrin’den tonlarca zeytinyağı getirilirse üretici ne yapacak, satıcı ne yapacak?” diye sordu.