AFP, Hatay'dan bildirdi: 'Depremden kurtulduk ama toz bizi öldürecek'

Enkaz kaldırma çalışmalarını inceleyen AFP, yerel halkın endişeli olduğunu aktardı. Samandağ Çevre Koruma Derneği Kurucusu Atik, "Depremden sağ çıktık ama bu toz bizi öldürecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa merkezli AFP haber ajansı, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde ağır hasar alan Hatay'da enkaz kaldırma çalışmalarını incelemek üzere Samadağ ve Antakya ilçelerine gitti. "Samandağ kentini ufka doğru uzanan ince gri bir toz kozası kaplıyor" sözleriyle başlayan haberde, toz bulutunun yerel sakinleri olumsuz etkilediği belirtildi.

AFP'ye konuşan Samandağ Çevre Koruma Derneği Kurucusu ve Başkanı Mişel Atik, "Depremden sağ çıktık ama bu toz bizi öldürecek. Bütün bu tehlikeli maddelerle birlikte solunum yolu hastalıklarından ve akciğer kanserinden öleceğiz" dedi.

11 EYLÜL SALDIRILARIYLA KARŞILAŞTIRILDI

11 Eylül saldırılarında New York'ta yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin ardından meydana gelen hasar ile 6 Şubat depremlerinin karşılaştırıldığı analizde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine dikkat çekildi. BM'ye göre, depremlerin ardından 210 milyon ton enkazın kaldırılması gerekiyor. 11 Eylül saldırılarından geri kalan ise 1.8 milyon tondu.

ASBEST, KURŞUN, CIVA...

"Çevre savunucuları ve yerel halk, önemli güvenlik önlemlerinin göz ardı edildiğinden endişe duyuyor. Ancak her şeyden önce, moloz ve tozun içindeki tehlikeli maddelerin bölgede kanser oranlarını artırması gibi uzun vadeli etkilerden endişe ediliyor" ifadelerine yer verilen haberde, Türkiye'de 2013'e kadar asbestin yasak olmadığı hatırlatıldı.  Depremden etkilenen binaların çoğunun bu tarihten önce inşa edildiğine işaret edildi.

AFP'ye konuşan Ali Kanatlı isimli doktor ise, "Asbestin yanı sıra boyada kurşun, televizyon, ev aletleri gibi elektronik aletlerde cıva dahil ağır metaller var” dedi. (DIŞ HABERLER)