Af Örgütü'nden QR kod ile protesto turu: Taksim'i bir de böyle dolaşın

Taksim'deki toplanma ve protesto yasağına dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı Taksim Özgürlük Turu web sitesi açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, İstanbul'daki protesto eylemlerinin merkezi olan Taksim Meydanı'nda barışçıl toplanmaların yasaklanmasına dikkat çekmek ve daha önce barışçıl bir şekilde gerçekleştirilen protestoları hatırlatmak amacıyla hazırladığı Taksim Özgürlük Turu web sitesini Türkçe ve İngilizce olarak yayına açtı.

Siteyi ziyaret edenler, Taksim Meydanı’ndan Tünel Meydanı’na kadar uzanan alanda son 20 yılda gerçekleştirilen veya daha öncesinde başlayıp hâlâ devam eden belli başlı protestolar arasında bir tura çıkıyor. Sitede yer alan protestolar Murat Başol tarafından çizildi.

'BARIŞÇIL PROTESTOLARI KRİMİNALİZE ETME ÇABASI'

Uluslararası Af Örgütü’nün küresel ana kampanyasının barışçıl toplanma özgürlüğü ve protesto hakkı olarak belirlediğine dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Kampanya Koordinatörü Damla Uğantaş, projeye dair “Taksim onlarca yıl boyunca hak taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği ve Türkiye’nin yakın dönem hafızasında da çok önemli bir yer tutan bir alan. Ancak, barışçıl protestoların kriminalize edilmesi çabasına paralel olarak Taksim’in bu özelliği de unutturulmaya çalışılıyor” ifadesini kullandı.

“Taksim’de yaşananlar, Türkiye’de barışçıl protesto hakkına yönelik kısıtlamaların en sembolik örneğidir” ifadesini kullanan Uğantaş, “Taksim’de aynı gün iki-üç farklı eylemin gerçekleştirildiği dönemlere tanıklık ettik. Hükümetin söylemlerinin aksine bu protestolar kamu güvenliğini de hiçbir şekilde riske atmadı, tamamen barışçıl olarak ve hiçbir sorun yaşanmadan gerçekleştirildi” değerlendirmesinde bulundu.

Damla Uğantaş, Af Örgütü’nün yürüttüğü “Taksim'de protesto yasağına son verilsin!” kampanyasını da dikkat çekerek, Taksim’in yeniden barışçıl protestolara açılarak, hak taleplerinin görünür olması çağrısını yineledi.