Adliye saldırısında vefat eden Karataş'ın, işkenceyle öldürülen Nurettin Yedigöl'ün kuzeni olduğu ortaya çıktı

İstanbul Adliyesi'ne yönelik saldırıda yaşamını yitiren Dilfiraz Karataş'ın, 12 Eylül askeri darbesinde gözaltına kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün kuzeni olduğu öğrenildi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DHKP/C'nin İstanbul Adliyesi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Dilfiraz Karataş'ın, 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde işkenceyle öldürülen Nurettin Yedigöl'ün kuzeni olduğu ortaya çıktı.

Dilfiraz Karataş için dün Bağcılar Cemevi'nde tören düzenlendi. Törene yakınlarının yanı sıra  İstanbul Valisi Davut Gül, Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

DHA'nın haberine göre, cenaze töreni öncesi konuşan Dilfiraz Karataş’ın kuzeni Muzaffer Yedigöl, "Dün sabah kahvaltıdan sonra teyzesinin 40’ı için, mevlid okutmak için Çağlayan'a gidiyor. Metrobüsten inerken kendini olayın içinde bulunuyor ve yaralanıyor. Haberi yetkililer ulaştırdı, arkadaşlarımıza ulaştı ama inanamadık. Kader, alın yazısı yani çekti götürdü. 10 dakika geç gitse veya 1 dakika geç gitse belki de olmayacaktı. Yani ailesi de bizler de çok üzüldük. Hayvanları seven, dostluğu seven, yardımlaşmayı seven bir insandı" dedi.

Muzaffer Yedigöl


Muzaffer Yedigöl, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin aydınlatılması için eylem yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları arasında yer alıyor.

Yedigöl'ün kardeşi Nurettin Yedigöl, 12 Eylül darbesi döneminde, 10 Nisan 1981 günü arkadaşlarının evine yapılan polis baskınında gözaltına alındı. Yedigöl, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Gayrettepe'de bulunan 1. Şube'sine götürüldükten sonra bir daha kendisinden haber alınamadı.

Nurettin Yedigöl'le aynı yerde tutulan çok sayıda kişi, Yedigöl'ün ağır işkencelere maruz kalarak öldüğüne dair ifade verdi. Ailesinin resmi kurumlara yaptığı başvurularda Yedigöl'ün gözaltına alındığı reddedildi.

Nurettin Yedigöl'ün gözaltında kaybedilmesi ile ilgili farklı tarihlerde yapılan suç duyuruları sonucunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından üç ayrı soruşturma yürütüldü. Fakat soruşturmaların hepsinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. 

Anne Zeycan Yedigöl'ün Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru 10 Aralık 2015'te karara bağlandı. Mahkeme, "devletin etkin soruşturma yükümlülüğü, himayesi altındayken kaybolan kişinin nerede olduğunu ve akıbetini açıklamadığı sürece potansiyel olarak devam eder tespitinde" bulundu. Fakat "Başvurunun zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna" karar verildi.

39 yıl boyunca oğlunu arayan Zeycan Yedigöl, 22 Kasım 2022'de yaşamını yitirdi.

 

 

(HABER MERKEZİ)