Adliye önünde kadınlardan iki ayrı protesto: Kararda imzası bulunan hâkimler objektif azmettirici

ÖHD'li kadın avukatlar ve İzmir Kadın Savunma Ağı, Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e iyi hal indirimi verilmesini adliye önünde protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e verilen "iyi hal" indirimini protesto etmek için İzmir Bayraklı Adliyesi C Blok önünde basın açıklaması düzenledi. "Erkek öldürüyor yargı aklıyor, devlet koruyor" yazılı pankart taşınan açıklamada, "Erkek Adalet değil, gerçek adalet" sloganları atıldı. Kadınlar adına açıklama yapan avukat Aryen Turan, 'Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, oy çokluğu ile akıl almaz bir karara imza attığını belirterek, pozitif yükümlülüğü ile kadın cinayetlerini azaltmak için gerekli önlemleri almasını, eril zihniyetle mücadele etmesini beklediklerini devletin, kadınların kazanımlarına saldırarak ve İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırarak zihniyetini gösterdiğini' söyledi.



'HAYATLARI YOK EDEN ERKEKLER HER SEFERİNDE ÖDÜL GİBİ CEZALAR ALIYOR'

Bu zihniyetin etkisindeki erkek yargının ise kadınların yaşam hakkını korumak yerine kadınları öldüren erkeklere daha az ceza verebilmek için hukuku erkeğin lehine yorumladığını söyleyen Turan, "Hayatları yok eden erkekler her seferinde beraat veya ödül gibi cezalar alıyor ve yeni cinayetler için cesaretlendiriliyor" dedi. Kararın altında imzası olan hâkimlerin bundan sonra Türkiye'de kadına karşı işlenen suçların 'objektif olarak azmettiricileri' ve kadın katillerinin savunucularının 'yol göstericileri' olduğunu belirten Turan, "Biz kadınlar yıllardır ayrımcı ve kadın düşmanı bu zihniyete, şiddet gören kadınları değil fail olan erkekleri koruyan bu yargıya itiraz ediyoruz ve edeceğiz. Kadınların özgür, eşit, adil ve huzur içinde yaşayabileceği bir düzen kurulana kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.



KADIN SAVUNMA AĞI: KARARI TANIMIYORUZ

ÖHD'li kadınların ardından ise aynı yerde Kadın Savunma Ağı da açıklama yaparak karar tepki gösterdi. Açıklamada konuşan Kadın Savunma Ağı'ndan Gizem Coşkun, indirim kararının 14 erkek tarafından alındığını belirterek, "Evlenmek istemediğimizde 'Hayır' dediğimiz de öldürülmemizi meşrulaştıran bu kararı tanımıyoruz. Faillere her gün cezasızlık ile güç veren yargının, kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden iktidarın karşısına isyanımızla, öfkemizle, dayanışmamızla dikilmeye devam edeceğiz. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na buradan bir kez daha sesleniyoruz, failleri aklamaktan vazgeçin. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın" dedi. (DUVAR)