Adliye koridorundan yeşil sahaya: Algıyı kırıyoruz, ofsaytı biliyoruz

Ankara Barosu Kadın Futbol Takımı son maçını kadına şiddete karşı farkındalık yaratmak için oynadı. Avukat Yağmur Akelçi’yle adliye koridorlarından yeşil sahaya uzanan takımın hikâyesini konuştuk.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Türkiye’de futbol, hem yeşil sahadaki oyuncuların hem de tribündeki seyircilerin cinsiyet rolü özelliklerini yansıttığı bir 'erkek sporu' olarak görülüyor. Sporda cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçilmesi adına çeşitli çalışmalar yürütülse de futbol hâlâ çoğu kişi için bir erkek sporu konumunda.

Ankara Barosu bünyesinde avukatların, stajyerlerin ve hukuk öğrencilerinin bir araya gelmesiyle 2019 yılında kurulan Ankara Barosu Kadın Futbol Takımı da sporda, özellikle de futbolda kadın görünürlüğünün artırılması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına çalışmalar yürütüyor. “Amacımız öncelikle futbolun erkek oyunu olmadığını göstermek” diyen Ankara Barosu Kadın Futbol Takımı’ndan Avukat Yağmur Akelçi ile kurdukları futbol takımını, çalışmalarını, aldıkları tepkileri ve futboldaki kadın sporcu görünürlüğüne dair konuştuk.
.

‘KADINLARIN BİLMEDİĞİ DÜŞÜNÜLEN OFSAYT KURALINI EN İYİ BİZ AÇIKLIYORUZ’

Ankara Barosu Kadın Futbol Takımı’nın Türkiye’deki barolar bünyesinde kurulan tek resmi takım olduğunu belirten Akelçi, diğer illerdeki barolara kayıtlı kadın avukatlara da ilham olduklarını ve onların da kadın futbol takımı kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.  Türkiye’deki futbol anlayışında cinsiyet temelli yanlış bir algı olduğunu söyleyen Akelçi sözlerini şu şekilde sürdürdü: 
“Futbolun erkek sporu olarak görünmesine ve nitelendirilmesine itirazımız var. Bu algıyı düzeltmek ve kadınların da futbol ile ilgilenebileceği, en az erkekler kadar iyi oynayabileceğini göstermek istiyoruz. Bu konuda ilkiz ancak devamının geleceğini düşünüyoruz. Toplumdaki tüm algıları kırıyoruz. Yeri geliyor bir futbol sohbetinde kadınların bilmediği düşünülen ofsayt kuralını en iyi biz açıklıyor, tartışıyor hatta birçok futbol kuralını erkeklerden daha iyi biliyoruz. Bu sporda kesinlikle kadın erkek ayrımı olmamalı. Mesleğimiz avukatlık olduğundan savunma ve haksızlık ile mücadele noktasında kadınlara karşı olan önyargıyı kırmak istiyoruz.”

HEDEF, BAROLAR ARASI KADIN FUTBOL TURNUVASI

Barolar bünyesindeki kadın futbol takımlarının sayısının artırılması için barolar arası kadın futbol turnuvası gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Akelçi, böylece hem takım sayısında artış hem de toplumun ilgisini çekmeyi amaçladıklarını belirtti.
.

Kuruluş aşamasında kendilerine Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ve baro yönetim kurulu üyelerinin büyük destek verdiğini söyleyen Akelçi, kurdukları kadın futbol takımına gelen tepki ve eleştirilere dair ise şunları kaydetti:
“Futbol maalesef erkek sporu olarak biliniyor. Baro kadın futbol takımı olarak bu algıyı yavaş yavaş kırdığımızı ve ileride daha da kıracağımızı düşünüyoruz. Kadın futbol takımını kurduğumuzda çok fazla desteğin yanı sıra bazı kişiler tarafından başarılı olamayacağımız yönünde görüşler olmuştu. Kendilerini birçok maç organizasyonumuza davet ettikten sonra kadınların da futbolu ne kadar iyi oynayabileceğini, kurallara hakimiyetini görmüş oldular. Şu anda takımla ilgili tepkiler oldukça olumlu ve güzel. Takımımıza her geçen gün yeni oyuncu başvuruları oluyor. Kadınların sporu sevmesine de katkı sağlayan bir oluşum olduk.”

‘İLK BAŞTA ŞAŞKIN GÖZLERLE KARŞILAŞIYORDUK’

Antrenman ve maç için kullandıkları halı sahalarda aldıkları tepkilerden de bahseden Akelçi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Futbol oynadığımız komplekslerde genelde erkek yoğunluğu hakim. İlk başlarda oynamaya geldiğimizde şaşkın gözler ile karşılaşıyorduk ancak son zamanlarda bu sorunu yaşamıyoruz. Halı sahalardaki tepkiler de olumlu. Oynadığımız halı sahaların hiçbirinde işletmeler açısından herhangi bir zorluk yaşamadık. Aksine işletme görevlileri her zaman bizimle ilgili oldular ve bize pozitif ayrımcılık gösterdiler.”

‘KELİMELERİN KULLANIMIYLA ALGILAR DEĞİŞEBİLİR’

Türkiye futbolunda kadın sporcu görünürlüğünün bulunmadığını hatırlatan Akelçi, bu durumun önüne geçmek adına kız çocuklarına futbolu ve avukatlık mesleğini tanıtmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 

Akelçi, son olarak futbolun “erkek sporu” olarak ifade edilmesine ilişkin ise şunları kaydetti: 
“Neden kadın futbol takımı tabirini kullanıyoruz da erkek futbol takımı tabirini kullanmıyoruz bunu düşünmek lazım. Bir takımdan bahsederken futbol takımı diyerek akıllara direkt erkek takımını getiriyoruz. Bunun değişmesi önceliktir. Kelimelerin kullanımı ile algılar değiştirilebilir. Kadın futbol takımı kelimesi kullanılıyor ise, erkeklerin oynadığı takım için de erkek futbol takımı denilmelidir. Öyle olmadığında, sanki normal olan erkeklerin oynaması, kadın futbolu ise erkekler tarafından kadınlara tanınmış bir hakmış izlenimi oluyor. Temennimiz bu tabirin bir an evvel değişmesidir.”

Etiketler baro avukat futbol kadın