Adli sicil belgesi 28 dilde alınacak: Kürtçe talep karşılanacak mı?

HDP’li Kemal Peköz, Adalet Bakanlığı’nın adli sicil belgesi alımına 9 dili daha ekleyen uygulamasını Meclis gündemine taşıdı, Kürtçe talebinin karşılanıp karşılanmayacağını sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Adalet Bakanlığı, Yeni Adli Sicil Bilgi Sistemi ile Cumhuriyet başsavcılığı nezdindeki adli sicil birimlerinden, yurt dışı temsilciliklerden ve e-Devlet üzerinden 19 yabancı dilde tercüme edilmiş adli sicil belgesi verilmesi uygulamasına 9 yeni yabancı dil daha eklendiğini açıkladı.

Bugüne dek 19 farklı dilde alınabilen adli sicil belgesi uygulamasına, Boşnakça, Hırvatça, Kazakça, Kırgızca, Moğolca, Özbekçe, Sırpça, Tacikçe ve Türkmence dillerinde olmak üzere toplam 9 dil eklediklerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da değinen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Vatandaşlarımızın bulunduğu bütün diğer ülkeleri de göz önünde bulundurmak suretiyle önümüzdeki zamanda bu hizmetin kapsamını daha da genişleteceğiz" dedi.

Söz konusu uygulamaya Kürtçenin dahil edilmemesini Meclis gündemine taşıyan HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, “Türkiye’de madem bu kadar dilde adalet hizmeti alınabiliyor, o zaman burada yaşayan Kürtler de var” diye konuştu.

‘KÜRTÇE ALMAK İSTERSEM KARŞILANACAK MI?’

Adalet Bakanlığı’nın söz konusu uygulamasına bu zamana dek İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Felemenkçe, Danca, Portekizce, Korece, Japonca, Çince, Slovakça, Makedonca, Rusça, Rumence, Letonca, Bulgarca, Arnavutça ve Arapça dillerinden olmak üzere 19 dilde alınabiliyordu. Bakanlık bu uygulamadan erişebilen dil sayısını son adımıyla birlikte 28’e çıkardı.

Adalet Bakanlığı’nın adli sicil uygulamasına 9 dil ekleme adımını Meclis gündemine taşıyan HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle tek soruluk önerge verdi. HDP’li Peköz, “Bir vatandaş olarak adli sicil kaydımı Kürtçe almak istersem bu talebim karşılanacak mıdır?” sorusuna yanıt talep etti.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz

PEKÖZ: AYRIMCILIK BURADA DA DEVAM EDİYOR

Kürtçenin kullanımına ilişkin daha önce de Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı gibi bakanlıklara önergeler verdiklerini, olumlu yanıt alamadıklarını belirten HDP’li Peköz, konuya dair Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, “Meclis’te Kürtçe konuştuğumuz zaman da ‘bilinmeyen dil’ diyerek x işareti koyuyorlar” dedi. “Türkiye’de madem bu kadar dilde adalet hizmeti alınabiliyor, o zaman burada yaşayan Kürtler de var” ifadelerini kullanan Peköz şöyle devam etti:

“Kürtlerin de bundan yararlanması gerekiyor. Sağlık, ulaştırma, iletişim alanlarında olduğu gibi birçok alanda bu sorun yaşanıyor. İnsanlar bu konuda mustarip. Türkçe bilmeyen birçok insan var. Ayrımcılık her alanda olduğu gibi burada da devam ediyor. Genellikle bu tarz sorulara yanıt vermiyorlar ya da ‘mevzuata uygun davrandık’ diyorlar. Ama biz bunun kayıtlara geçmesini istiyoruz. Türkiye’de çok az kullanılan diller bu uygulamaya eklenirken nüfusun yüzde 20-25’nin kullandığı varsayılan Kürtçe, kayıtlarda resmi olarak açıklanmadığı için bilemiyoruz, dikkate alınmıyor."